Manifestació taurina a Castelló de la Plana

DEFENSA DE LA TAUROMAQUIAEl tema em resulta inquietant i, a dir veritat, també em provoca una miqueta de perplexitat i incomprensió. I és que després de pegar-li moltes voltes i de llegir alguna notícia relacionada, encara em pregunte què collons feien vora 10.000 persones en una manifestació en defensa dels bous al carrer? Què? Convidaven a berenar? Repartien samarretes? Hi havia rifa? No, res de tot això. El diari Levante-emv parla d’un “encierro infantil para todos los niños que asistieron”. Però en general, allí anaven al tema, és a dir, demanaven la no discriminació del bou i, alerta, la “libertad de elegir” i “el respeto”. Així, sense cap pudor. I damunt a Castelló, el territori de l’estat que més espectacles taurins registra al llarg de l’any!!! Com és possible? Quina necessitat tenen 10.000 persones –mare meua, només de pensar-ho em marege- de manifestar-se per una causa tan popular i alhora tan zelosament protegida per les institucions valencianes? Algú és capaç d’explicar-m’ho? Per què no allà on els bous han estat prohibits? A Barcelona, per exemple. Per què? No ho puc entendre, o millor, no vull entendre-ho. I és que la resposta és clara: som idiotes. Els bous, tant els de plaça com els de carrer, compten per aquestes terres valencianes amb tot el recolzament possible. Són venerats, ni que siga per dur la contrària als catalans. A nivell institucional han tingut, i tenen, l’honor de ser representats per tot un tòtem de la pàtria llevantina com ara Serafín Castellano, sempre partidari de declarar-los BIC (Bé d’Interés Cultural) i d’incloure’ls, també, en un llibre de text dedicat a la cultura popular. En un llibre de text!!!!! A nivell social, d’altra banda, han estat elevats a la glòria celestial de les senyes d’identitat d’aquesta insigne comunitat de veïns, diluïts com un terròs de sucre entre la idiosincràsia del valencià castellanoparlant i votant del PP, al mateix nivell que les falles i la Mare de Déu dels Desemparats, quasi res porta el diari. Però, què s’amaga, en realitat, darrere tanta exuberància? Què impulsa tanta reivindicació? Jo ho diré: la por. La por de saber que el món dels bous ja forma part del passat, la por de no tindre cap altre argument que la fal·làcia contumaç: generen diners, són tradició… Tradició també és parlar valencià, no et fot. I cada vegada el parla menys gent! A qui volen enganyar? Particularment, no em considere antitaurí, és més, no podria ser-ho encara que volguera, ja que m’he criat veient-los córrer pel carrer, he anat infinitat de vegades a la plaça i fins i tot puc dir que a ma casa han hagut discussions més que elevades pel fet de veure’ls de massa prop. Els bous no em desagraden, en definitiva, i sempre he mantingut que en alguns llocs és encara una festa transversal, amb el toc d’autenticitat suficient per a tocar el voraviu. Però malgrat tot això, no em sent en absolut identificat per cap ni un dels qui es manifestaren a Castelló, ni amb cap lema, ni amb cap reivindicació. Perquè és mentida, mentida podrida. I ho saben. Almenys els entesos ho saben. Saben que estan perduts i que no tenen més bandera que la d’Espanya i la dels quatre ignorants que els segueixen perquè els han col·lat el rotllo de la “fiesta nacional”. Ja s’apanyaran. Per molt que es manifesten, mai podran amagar el decurs del temps i l’artificialitat de tot plegat.

Quant a

Interessat en la recreació de costums valencians i mediterranis encara no destruïts per la hipocresia i la falsedat d'aquest raconet del país.

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Manifestació taurina a Castelló de la Plana
 1. PERE ha dit:

  D`acord en que volen les curses com a festa Nacional espanyola, es el seu problema,si son tant curts que volen mostrar lo incultes que son,demanant que les curses esdevinguin
  patrimoni de la humanitat, allà ells. Però si que en alguna cosa els dono la raó , Al dret a decidir. A Catalunya es va decidir fora curses, ara que no toquin els nassos. Y que consti
  que des de els 3 anys mon pare em `portava a la plaça i era molt aficionat d’ En Carlos
  Arruza i teniem certa amistat amb En Xoni. i havia parlat molts cops en un picador que li deien el Hiena i no fa massa vaig anar a Ceret a veure una cursa. A per cert perquè tots
  volen tocar el voraviu a Catalunya i no diuen res de Canarias que les van prohibir abans?

 2. Vicent Sanz ha dit:

  Són reaccions pròpies d’una societat amenaçada per totes bandes. Els governants dretans han conreat la festa dels bous al carrer perquè entronca amb la preservació d’una ancestralitat folklòrica igualment amenaçada per la modernitat. La consciència de fer patir animals, pròpia d’aquesta modernitat que també ells perceben, els sembla una amenaça que posa en perill la seua posició de poder. Aquesta seria la raó teòrica de la reivindicació. Però com molt bé assenyala l’article, és com si els italians feren manifestacions a favor de la pizza perquè està en perill: una manipulació. A Castelló mateix hi ha alguna altre fenomen semblant, no tan conegut, que també respon a la mateixa dinàmica de reivindicació ideològica d’una pretesa ancestralitat que va molt bé per distraure el personal: el parany.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: