L’ÚLTIM REPUBLICÀ

heribert_barreraEl dia 8 de maig de 1978, Heribert Barrera, per ERC i Ortiz Letamendia, per Euskadiko Eskerra, van rebutjar l’avantprojecte de la constitució espanyola. Barrera ho va fer sobretot dient “és inadmissible que s’hi hagi introduït la Monarquia sense consulta prèvia popular” i va explicar que si es feia això, ell mateix defensa la República com a forma d’estat, però no pas si la monarquia sortís guanyadora en aquesta consulta. Barrera va demanar un referèndum sobre la forma d’estat, ningú no li va fer cas. El dia 11 el  Parlament es va dedicar a discutir únicament i exclusiva, l’article primer, el qual va quedar aprovat i que diu: “Espanya es constitueix en un Estat social i democràtic de dret…” i “…la forma política de l’ Estat Espanyol és la Monarquia parlamentària”.Ale-To-The-King--118012

Heribert Barrera, va ser conseqüent fins al final, va defensar la República, cosa que no van fer ni PSOE, ni PCE, ni PSUC, els quals, per cert, sempre havien defensant la República com a forma de govern.

Han passat molts anys des de 1978, Heribert Barrera ja és mort, per cert, abans va publicar un llibre on alertava de la immigració massiva, descontrolada i il·legal, però va ser vilipendiat, insultat i no per les ments més destacades, precisament. Per cert, el seu partit li va girar l’esquena. Però les seves idees de rebuig a la monarquia borbònica, i defensa de la República últimament han reviscolat, a totes les manifestació de qualsevol lloc de l’estat, independentment del motiu que les origini,  onegen cada cop més banderes republicanes, i en això, Heribert Barrera va ser un visionari. I molt possiblement, avui dia,  hauria citat els versos de Víctor Mora que deien: “Felip V, rebuig de França, rei maleït i tirà, mentre hi hagi a Catalunya un sol pit de català de tu i la te nissaga Catalunya es venjarà!!”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “L’ÚLTIM REPUBLICÀ
  1. Jordi Camps i Vergés ha dit:

    Sí és veritat. Recordo haver vist a la TV3 com i de quina manera una munió de gent, entre ells molts immigrants, el van insultar, menystenir, la qual cosa a mi em va posar a cent i els colors em van pujar a la cara de vergonya, perquè aquella gent en la meva opinió estava manipulada, i de vegades em pregunto si fins i tot no estava subvencionada per a fer aquell trist espectacle. Sí, l’Heribert Barrera va ser un gran estadista.

    • Aquella gent estava manipulada? pot ser sí, però “aquella gent” a la més mínima “surten al carrer” és a dir, es manifesten i això per què no ho feien al seu país d’origen?. Respecte a Heribert Barrera també vull dir que el seu propi partit va demanar la seva dimissió i li van girar l’esquena.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: