Sant Jordi 2015: tres recomanacions i 32 piulades de poesia

Avui és Sant Jordi! En aquest article us recomano tres llibres (dos assaigs i un llibre de poesia). Com a obsequi, una presentació que aplega una selecció personal de piulades de poesia.

Catalans_Guinea
1) Els catalans de Guinea, d’Antoni d’Armengol

A finals de juliol de l’any passat, TV3 emetia un reportatge que s’endinsava en l’última etapa colonial  a través de la memòria dels catalans establerts a Guinea Equatorial, un règim dictatorial, colonialista i segregacionista, amb imatges inèdites de la vida colonial i dels líders guineans. L’autor del reportatge, Antoni d’Armengol, seduït per les seves històries, ara n’ha fet un llibre, en què dóna als protagonistes l’oportunitat d’explicar les seves experiències, com era la vida a la colònia (el treball, els estudis, el lleure, les relacions entre blancs i negres, els perills de la selva…) i com van viure el tempestuós procés de descolonització de Guinea Equatorial.

V-de-Bes-portada

2) V de Bes, de Núria Pujolàs (Miramelsmots)

Núria Pujolàs (blog, Twitter), la poetessa que dibuixa universos quotidians amb paraules d’estar per casa, ens obsequia en aquest petit llibre amb un grapat de poemes i aforismes que tracten sobre l’amistat, l’amor i el desamor de manera fresca, picardiosa i, a voltes, divertidament transgressora.

Obro la tapa
així, bell, el misteri
terra, or, plata
i la incertesa muda
del primer pas amb tu.

En el(s) pròleg(s) [elaborat de manera col·lectiva i desacomplexadament 2.0 per lectors i lectores de l’obra], podem llegir:

  • Sap crear universos poètics a partir de partícules infinitesimals de realitat.
  • Els teus mots em dibuixen somriures de caramel i són com l’aigua de la font que no para de rajar.
  • Descaradament sensible. / Sensiblement descarada.
  • Són un gaudi, aquets mots digitals, plens d’adjectius a balquena, però amb una emoció única i transparent.

Aquest poemari m’ha agradat moltíssim. Una autèntica delicatessen perdurable en el temps per assaborir de manera continuada a cor què vols…

ramio
3) Manual para los atribulados profesores universitarios,  de Carles Ramió

En aquest llibre, el professor Carles Ramió, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Pompeu Fabra, fa un repàs crític, però també amè i, fins i tot, divertit, sobre les competències que ha de desenvolupar un professor universitari. Us en recomano la lectura. Per part meva, he de dir que ha estat un plaer i un privilegi poder col·laborar amb el professor Ramió en l’elaboració del capítol destinat a les competències 2.0. He publicat un extracte d’aquest capítol en el meu compte d’Slideshare:

#PiulemPoesia

El meu obsequi de Sant Jordi per a les lectores i els lectors d’aquest blog és una presentació que recull una petita selecció personal de 32 piulades de poesia, on el tema predominant és, com no podia ser d’una altra manera en una data tan assenyalada com aquesta, l’amor. Hi trobareu versos de Vinyoli, M. M. Marçal, Estellés, Abelló, Martí i Pol, Ferrater, Brossa, F. Garriga, D’Efak i Parcerisas. Sortosament, la Tuitosfera catalana és curulla de grans curadors de continguts lírics, als quals he manllevat algunes piulades: per a ells, el meu agraïment i reconeixement! Espero que us agradi (per visualitzar-la correctament, suggereixo que feu vista ampliada). Feliç diada de Sant Jordi!

Anotacions relacionades (amb altres  recomanacions de lectura):

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: