Passejada pels escenaris de l’#OperaEnRuta2015

D’aquí a deu dies, el districte barceloní de Sarrià-Sant Gervasi acollirà la quarta edició del cicle ‘Òpera en ruta’ amb el qual vol dessacralitzar aquest art i acostar-lo a tots els públics amb actes divulgatius, musicals i lúdics. Abans que es posi la batuta en moviment, m’he decidit a conèixer-ne alguns dels escenaris –centres cívics, casals de barri i espais històrics– al llarg d’una ruta a peu de prop de sis quilòmetres i unes tres hores de durada.

La ruta comença a baix de tot, a la plaça de la Reina Maria Cristina, limítrof amb Les Corts. Des d’allà, emprenc el carrer del Doctor Ferran, travesso el parc de Santa Amèlia i m’aturo en un dels primers escenaris del cicle operístic. El Centre Cívic Sarrià que, si bé avui gaudeix de danses i coreografies contemporànies, acollirà una conferència-concert sobre la figura de Victòria dels Àngels. La veu d’aquesta soprano lírica va apagar-se ara fa una dècada i la quarta edició de l’Òpera en ruta li ret homenatge.

Els carrers empedrats, flanquejats per cases baixes, dibuixen la nervadura d’un centre històric que esdevé una delícia per al vianant i un luxe per a una ciutat tan densament poblada com Barcelona. Sarrià manté encara la fesomia de l’antiga vila però sense mostrar les arrugues del pas del temps.

150425_MercatSarria

Darrere el mercat, descobreixo una petit joia modernista de la ciutat: el teatre de Sarrià. Inaugurat el gener passat, després de tres anys de reformes, acollirà amb tot l’esplendor l’òpera ‘La serva padrona’, de Pergolesi, que tancarà el cicle Òpera en ruta. Observo detalls centenaris i el pati de butaques “apadrinades”, mentre la presidenta del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, Montserrat Morera, m’explica que la tradició operística del recinte es remunta a anys enrere, amb diversos cicles operístics. Tanmateix, és a partir d’enguany que aquest espai pot albergar òpera de petit format, gràcies a l’obertura del fossar on ja pot encabir-s’hi una orquestra.

Unes passes més avall, a la Casa Orlandai, les veus femenines del Barcelona Gospel Choir assagen per al concert d’aquest diumenge. Ho fan a la sala Foix, on el tenor Marc Sala parlarà de l’òpera ‘La seva padrona’, de Pergolesi. A l’altra banda de la Via Augusta, a la Biblioteca Clarà, descobreixo que la fal·lera operística al districte ve de lluny, quan la directora em parla del fons documental que hi tenen, de la relació amb el Gran Teatre del Liceu i de la setmana de l’òpera que organitzen ja fa cinc anys.

Segueixo fins la Vil·la Florida i la biblioteca Joan Maragall, a Sant Gervasi, que acolliran concerts i espectacles infantils. M’enfilo fins al capdamunt del Turó del Putxet on els més petits podran gaudir de ‘La flauta màgica’, de Wolfgang Amadeus Mozart. Tanca la ruta el Centre Cívic Can Castelló que aviat omplirà de música Les Tres Torres.

Captura de pantalla 2015-04-25 a les 21.22.00

Aleix Cabrera | @adosc

Multiplatform Communicator, Creative Writer and Pharmacist. Posting about journalism, socialmedia, literacy, communication and photography.

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
A %d bloguers els agrada això: