MORENÉS

El ministre de defensa, sr. Morenés, en una entrevista a RNE,  ha fet aquestes declaracions “Si todo el mundo cumple con su deber, aseguro que no hará ningún tipo de actuación  (a Catalunya)”. A més ha dit  “las Fuerzas Armadas conocen perfectament su papel, son absoluta y perfectamente democráticas y están sujetas al Estado de Derecho”. A més, ha dit que en l’Estat de Dret: “Cada uno tiene una responsabilidad, y que los gobernantes de España y los de Cataluña han jurado cumplir y hacer cumplir la Constitución”.

COYcszWWEAAes8NSembla estrany que un fill del País Basc – el sr. Morenés va nèixer a Getxo, Biscaia- pugui dir aquestes coses, però no ho és tan estrany si es tracta d’ un basc popular, aristòcrata – vizconde de Alesón- i  condecorat amb la “gran cruz de la orden de Isabel la Católica”. Tot plegat era d’esperar, primer ens diuen que si Catalunya s’independitza d’ Espanya no podrà pagar les pensions. Després continuen “velles glòries” com Felipe González o Alfonso Guerra amb declaracions mig convincents,  i ara toca l’exèrcit, que sempre ha estat el flagell espanyol contra Catalunya. Ara ja és una amenaça clara, i sí que l’exèrcit espanyol  està subjecte al “Estado de derecho” però com que l’estat del dret espanyol té poca de solvència democràtica – tribunal constitucional, per exemple- em temo que de garantia no n’hi ha cap.

Quan el senyor Morenés parla que els governants espanyols tenen l’obligació de “hacer cumplir la Constitución”, m’ emociono, però quan la Constitució Espanyola parla de coses com: “Los españoles son iguales ante la ley” (art. 14) “Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada” (art. 47) “Toda persona tiene derecho al trabajo digno” (art. 123) per dir-ne només alguns, i tots veiem que els governants no els compleixen ni els fan complir, aleshores ja no me’l crec gens, i recordo les paraules de l’escriptor xec, Karel Capel, quan els 1938, Txecoslovàquia va ser envaïda pels nazis: “Els tractats es fan perquè els respectin les nacions dèbils”.

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
16 comments on “MORENÉS
 1. yeagov ha dit:

  El degoteig de declaracions ximples continua i va in crescendo. Les declaracions de Morenés em plantegen algunes qüestions que passo a exposar.
  1-Morenés fa referència a una intervenció precisament el 27-S, dia de les eleccions, encara que finalment no passi, sap el ministre que les seves paraules poden ser interpretades com un intent de coaccionar no només el sentit del vot sinó també l’exercici d’aquest?
  2-Actualment l’exèrcit espanyol és membre de l’OTAN, això implica que l’exèrcit espanyol no pot actuar sense autorització de l’OTAN, i diria que l’OTAN no veuria gens bé que militars espanyols, és a dir, tropes de l’OTAN fossin emprades per solucionar per la via militar allò que no s’ha pogut ni volgut solucionar per la negociació. Tampoc crec que als màxims capitostos de l’OTAN els faci gràcia veure que tropes de l’OTAN, ja que els soldats espanyols ho són, participen en una acció contra població civil per aturar un procés pacífic, almenys per part dels secessionistes que l’únic que volen (volem) és assolir la independència de forma democràtica i pacífica.
  3-El Govern espanyol també hauria d’explicar a la UE, ONU i altres organismes internacionals una acció militar contra població civil.
  4-El més greu, i torno a insistir, és la referència a una data que és la que es celebren eleccions. Una manera barroera de voler influir en els resultats allà on sembla que els informes falsos i les amenaces anteriors han fracassat.

  • El ministre no és tonto del tot, quan parlen d’intervneció no deuen referir-se que els tancs rodin per la diagonal de Barcelona, o la Seu Vella de Lleida, potser hi ha intervencions més subliminals – com la que es va fer amb els controladors aeris-. Entenc la teva posició, vols dir que els aliats d’ Espanya (UE, OTAN etc.) no veuran amb bons ulls aquest acte, però recorda que una cosa és no veure amb bons ulls, i una altra és tancar els ulls. Per exemple, durant la Guerra Civil Espanyola, la opinió pública del món occidental, estava a favor de la República, i en contra dels franquistes, però les potències occidentals – sobretot França- no van fer res a favor de la democràcia espanyola, i l’exemple de la guerra civil és en igual sentit si viatgem pretèritament (guerra dels segadors, guerra de successió) etc.
   Com més atacs, més forts ens fan. Visca Catalunya lliure!!

   • yeagov ha dit:

    Sé que Morenés no és tonto, és un gran comercial d’armes, de fet, crec que és el millor comercial del Món. Com a ministre de defensa compra armes que fabrica l’empresa de la que era directiu. Negoci rodó.
    Estic segur que en el si de la UE, i especialment dels Estats membres de la UE, no faci gràcia la independència de Catalunya. Entre moltes altres raons està el fet que la independència de Catalunya podria provocar que es produeixin casos semblants. Tots els Estats tenen territoris que poden voler independitzar-se, i això és el que fa que molts tinguin reticències a que Catalunya o Escòcia parteixin peres amb els seus respectius Estats. Però una cosa és que a França (on tenen els corsos, bretons, occitans, catalans, bascos, alsacians, etc) no vulguin que Catalunya s’independitzi perquè els podrien sortir casos també i una de molt diferent és que acceptin que un Estat membre de la UE utilitzi les armes contra un moviment independentista majoritari.
    S’ha de dir que no confio gaire en la Unió Europea, especialment en la Unió Europea, encara que voldria creure que no toleraran que en el si de la UE un Estat com l’espanyol faci una bestiesa a Catalunya. Si hi hagués un sol mort a Catalunya a mans de militars espanyols i la UE mirés cap a una altra banda seria com si tiressin el prestigi de la UE a la claveguera, i ara mateix la UE no gaudeix de gaire prestigi. La Gran Bretanya ha anunciat que farà un referèndum per sortir de la UE el 2016 o 17. Ni Noruega ni Suïssa volen entrar.
    Només cal veure que quan han començat a arribar refugiats sirians els nostres polítics europeus fan mans i mànigues per passar-se el problema dels refugiats els uns als altres, es parla de tancar fronteres.
    És cert que en el passat ens van abandonar a la nostra sort, i confio poc però si la UE mirés cap a una altra banda podria significar la pròpia fi de la UE, per inoperància.
    El ministre de defensa estava més maco callat, pel bé del seu país i de l’unionisme. Han volgut canviar el sentit del vot amb les baionetes. La resposta que els catalans hem de donar el 27S a aquestes amenaces hauria de ser votar massivament a qualsevol de les dues opcions independentistes: Junts pel SI o la CUP.
    Votar qualsevol altre opció és votar les baionetes de Morenés.

    • Jordi Camps i Vergés ha dit:

     Molt assenyat i precís el vostre comentari. Només afegiré que, el gran mal que pateix aquesta mal anomenada unió europea, és que quan es va fundar va ser pensant en única i exclusivament en estats. Mai no ho van fer pensant en les persones, aquells éssers que pensen, senten, pateixen, gaudeixen i paguen impostos i que al capdavall, són els que fan un estat.
     Vaja que com que no ho van tenir en compte, ara és com si els hagués sortit un gra al cul o entrat una pedra a l’espardenya.

     • yeagov ha dit:

      L’origen de l’actual UE és la fusió de tres organitzacións prèvies de caràcter principalment econòmic: Comunitat Europea del Carbó i l’Acero (CECA), la Comunitat Europea de la Energia Atòmica (Euratom) y la Comunitat Econòmica Europea.
      És cert que la UE i els organismes predecessors han aconseguit una cosa única, que les tres potències europees no tornin a arreglar els seus problemes a canonades com havien fet fins el 1945. Van descobrir que asseguts en una taula negociant es guanya més que no enviant les tropes a envair els veïns. Més que d’Estats, que ho és, és una unió de comerciants, que no econòmica..El terme Mercat Comú era molt encertat, tot i que veient com negociant semblen més aviat el Mercat de Calaf.

    • No sabia que aquest individu es guanyés la vida amb el comerç – o fabricació- d’armes, gràcies per la teva aportació. Pel que fa a la resta, hi estic d’acord totalment, excepte als refugiats sirians. Hi ha institucions més aptes, i properes per arranjar el tema dels refugiats sirians, discrepo que ara, hàgim d’ocupar-nos d’una gent que ho passa molt malament, però el sud d’Europa – Portugal, estat espanyol, Itàlia, Grècia, Xipre etc. no pot – ni té – perquè ocupar-se d’aquesta gent. Respecte als refugiats republicans a França, i com van ser tractats, puc parlar no en primera persona però gairebé, el tracte va ser molt deplorable. També estic d’acord amb tu que hi ha dues opcions o #JuntsPelSí o les baionetes espanyoles. Gràcies per la teva aportació, desitjaria que fos més sovint.

     • yeagov ha dit:

      Morenés va ser conseller d’Instalaza, el principal fabricant d’armes espanyol, fabricant, entre d’altres, de les bombes de raïm. Va abandonar el càrrec per ser ministre, i el primer que va fer és signar la indemnització a la seva empresa per la prohibició de bombes de raïm. Pel que he anat veient a la xarxa, Instalaza és un dels principals proveïdors d’armes de l’exèrcit espanyol, es beneficia de molts contractes de defensa.
      He llegit molt sobre el tema dels espanyols que van haver de fugir de Franco. Els que van anar a l’Argentina, Mèxic, etc. van tenir sort, si es pot dir tenir sort d’haver de marxar a l’estranger sense tenir clar si un dia podran tornar, però van ser els que van quedar-se a Europa els que van tenir-ho pitjor. Acabar al camp d’Argelers o d’altres semblants, s’assembla molt a la situació actual amb els sirians (i altres nacionalitats) que fugen de la guerra a Síria. Molts d’aquells espanyols van acabar caient en mans dels nazis.
      Per cert, vull recordar que el govern franquista espanyol va retirar la nacionalitat a aquelles persones, convertint-les en apàtrides, i condemnant-les a mort. Només un altre país va fer una cosa semblant, Alemanya.
      Gràcies a tu pels posts i per convidar-me a intervenir més. És grat poder debatre mantenint una conversa amb gent que aporta informació i la seva opinió i ho fa de manera respectuosa. Podrem convergir o divergir però el respecte s’ha de mantenir. Gràcies a tu i també a la resta dels opinadors.

      • rexval ha dit:

       MOLTES GRÀCIES PER LA INFORMACIÓ. NO SABIA QUE FOS TAN IMMORAL AQUEST PAIO AMB LES SEUES BOMBES.

      • Sobre aquest individu i els seus negocis en el món de l’armament, gràcies, no en sabia. Jo no he llegit tant com tu – malauradament – sobre el tema dels refugiats, jo puc que el meu pare (d.e.p.) que va ser soldat republicà, a l’intentar entrar a França per la frontera, li van dir els gerndarmes, – “Allez, Allez a l’Espagne”- i va poder entrar per la muntanya, però tots van ser atrapats finalment per la policia francesa. El meu pare em va parlar que la gent de la Catalunya francesa els van tractar molt bé, donant-los menjar, o diners. Recordo que em va parlar d’un home gran, en cadira de rodes, per haver quedat invàlid a la I Guerra Mundial. El meu pare va anar a parar en un camp de concentració, on hi havia soldats “sengalesos”, alts, forts, amb una anella al nas, era una forma de fer més por. Gràcies per la teva participació, i prego que sigui més sovint, perquè la necessito.

 2. jmb ha dit:

  Bona i objetiva anàlisi.

 3. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Estic totalment d’acord amb Yeagov i amb JMB, si bé sí que penso que com diu Jeagov, aquestes declaracions poden influir i molt en el sentit del vot, especialment en aquells estrats de la població no donada a la lectura de temes polítics i sí en canvi als programes escombraries de la caverna espanyola.
  La prova està en què anit, vaig aterrar per casualitat fent zaping a la botiflera i unionista TV8, a cal súper cuni, i en una enquesta que feien i que deia: “Poden influir en el vot del 27 de setembre les declaracions del ministre Morenés ?. El resultat quan jo ho vaig veure era del 30% era SI i el 70% era NO. No sé com va quedar al final, perquè és una cadena de la qual en fujo com en fuig el gat de l’aigua tèbia.

  • Aviam Jordi, dir botiflera a TV8, és una mica exagerat – encara que hi estic una mica d’acord ;-)- en l’aspecte de les cadenes televisives en tenim que referenciar amb els EE UU, qui mana en aquella cadena televisiva? qui paga els seus professionals? de quina ideologia és el propietari de la cadena?. Respecte a aquestes enquestes, jo els hi dono poca credibilitat, però no obstant Jordi, respecto molt el que dius. Gràcies per les teves aportacions, i et prego que sisplau, fessis més comentaris en els articles que faig, els necessito.

 4. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Havia omès afegir al meu comentari anterior que: encara que es mantingués en un 30%, és un percentatge massa alt i per tant contra als nostres interessos. D’altra banda, amb el cap fred, penso que el tal morenés o com cony es digui aquell maleït ministre, ja sabia el què deia i que no seria factible una intervenció militar, però el cas era sembrar la por cap aquells estrats que he esmentat abans i a aquells altres que encara no estan segurs de res, vaja, els indecisos.
  Ja cal que s’espavilin els nostres polítics a deixar les coses clares a partir d’ara, perquè a aquest pas, quedarem ben retratats.

 5. El dia que hi hagi un referèndum, voldria que guanyés el SÍ, i que Catalunya fos sobirana, encara que només fos per un vot, deixem-nos estar de “pruïges legalistes”, els catalans hem estat massa enderiada amb la juridicitat, terme encunyat per l’historiador Ferran Soldevila. Hem de fer allò el que més convingui als catalans i catalanes, no el que dicti la llei, perquè els espanyols se la passen per l’arc del triomf.

 6. rexval ha dit:

  En qualsevol país democràtic ja hagueren cessat el ministre de defensa. El que ha fet podria ser delictiu: amenaçar amb la força de les armes – que s’han pagat amb els nostres impostos – als votants de Catalunya perquè voten en sentit espanyolista. Crec que és il.legal. Em fa pensar en Nicaragua, república bananera, on els EEUU pagaven la Contra. Si guanyava les eleccions la senyora titella made in USA no hi hauria guerra, però si guanyaven els sandinistes, seguia la guerra amb la Contra i la Cia. La gent va tindre por i acabà el sandinisme sense pegar més trets. Potser algun català podria dir que tenen cossos armats, els Mossos. No és tonteria, a Eslovènia els “mossos” d’allà feren reculat a l’exèrcit serbi-federal i això que eren poc i mal equipats, amb pistoles i algun rifle. Jo ho deixaria caure… “Escolteu, que tenim mossos i Guàrdia urbana… per multar a qui se salti els semàfors…”

 7. En qualsevol democràtic, efectivament, tu ho dius, però “Spain is diferent”, no ens hi trenquem el cap. Vaig parlar un cop amb un bosnià, em va explicar quin era l’exèrcit contra Sèrbia: els veïns anaven armats amb una metralleta, i un veí protegia i avisava l’altra, però si arribaven els tancs havien de guillar. Estic totalment d’acord amb la darrera frase que dius, molt encerteda, molt sarcàstica i que em produeix enveja, perquè ja hauria volgut que fos meva…

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: