L’ESCUT D’ESPANYA NO ÉS FEDERALISTA

11836662_10206509610676505_486650695388251034_nEl candidat pel  PSC-PSOE, Miquel Iceta, en un míting a Santa Coloma de Gramanet, mentre parlava, ha demanat que es projectés una gran bandera espanyola a les pantalles del pavelló on es celebrava l’acte i ha dit que l’escut d’Espanya és “l’únic símbol federal” argüint allò de  “El regne de Lleó, Castella, Corona d’Aragó, regne de Navarra i de Granada.”

Dono la enhorabona al senyor Iceta per la seva idea, per les seves bones intencions, perquè és obvi que és una bona persona, però s’equivoca, sobretot dient que l’escut d’ Espanya és un  símbol federal. Si hom observa l’escut hi pot veure la corona reial, que representa la monarquia espanyola, les armes de la dinastia dels borbons i les corones imperial i reial, que culminen les columnes d’ Hèrcules, que representen la història d’Espanya com “Imperi” i “regne”.

Per tot el’ exposat anteriorment, l’escut d’Espanya no és federal. El federalismes, a l’estat espanyol, i a la major part d’ Europa, sempre s’ha donat en repúbliques, mai en regnes o monarquies.  Els millors federalistes han estat republicans – Pi i Margall o Pablo Iglesias-   i la corona imperial, té connotacions més feixistes que no pas federalistes i molt menys demòcrates. La dinastia dels borbons, tampoc ha estat mai ni demòcrata, ni federalista, tot el contrari i més val no dir res dels dos últims borbons. Quan en el míting, Iceta ha assenyalat les “quatre barres” no havia de dir “Corona d’Aragó”, sinó per fidelitat científica i històrica  “Corona catalano-aragonesa” o Països catalans, ja que Aragó, abans d’unir-se amb Catalunya, no tenia com escut les quatre barres.

Per tant gràcies a Miquel Iceta per la seva bonhomia, ja que ell voldria una Espanya ben avinguda, respectuosa amb les diferències nacionals i socials, però no és així, Espanya no vol Catalunya, o la vol agenollada.També dir al candidat socialista que és un negligent en història,  perquè com va escriure  Jean-Claude Carrière “Els negligents potser han causat més mal que els destructors.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Altres
9 comments on “L’ESCUT D’ESPANYA NO ÉS FEDERALISTA
 1. Dani ha dit:

  L’explicació del federalisme d’Iceta també és vàlid per aquesta bandera:

 2. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  En quant a allò de bon català, serà en funció de les vostres idees polítiques. En el seu àmbit estrictament particular i/o íntim, llavors sí que accepto que és bona persona. Jo amb les meves idees, no el puc admetre com a bon català. Us ho diré d’una altra manera: L’amic del meu enemic, és també el meu enemic. Ha quedat clar, oi ? Perquè és clar, acceptar, admetre que és bon català, quan el seu coreligionari de Lleida, s’hagi venut als falangistes i denigrat la nostra llengua (i suposo que amb el mateix pensament d’en Ros, deuen haver-ni varis més, i no dic noms), llavors aquí sí que no podem pas estar d’acord.

 3. Un bon català, i és un pensament maniqueu, aquell que fa bones les paraules de Rovira i Virgili: “Només hi ha una manera de ser català: català amb consciència nacional”. O dit d’una altra manera, quan fan a les consultes telefòniques i diuen exactament ¿”Usted se considera catalán o español? más catalán que Español? igual catalán que español….”? Doncs un bon catalana – o bona catalana- contestaria a la pregunta abans dita: “No me siento español, me siento catalán”.

  • Jordi Camps i Vergés ha dit:

   En el cas que ens concerneix doncs, no me’n penedeixo en el cas d’aquesta persona, d’haver fet un acte de maniqueisme, no solament això, sinó que el reitero.
   En política i en una hipotètica Catalunya plenament independent, podríem preguntar: Ets socialista, de la CUP, d’esquerra, etc. etc. ?
   Es contestés el què es contestés, mai no es posaria en dubte el catalanisme de l’enquestat.
   I no oblidem que, durant les manifestacions que hi ha hagut durant aquests últims anys, molts n’hi havien que eren socialistes, d’EU, i possiblement en la del passat 11S, molts de Podemos.
   Per tant, no és el cas de l’Iceta, que si no ho tinc mal entès, és un dels firmats del recurs que amb celeritat la “mesa electoral”, va disposar que demà diumenge es fes una programació anti natura a TV3 i Catalunya Ràdio, Catalunya Informació i el canal 3/24. Molt bé per aquests bons catalans !!!

   • No és el mateix catalanisme que catalanitat, jo només vull dir, que les famoses “enquestes” telefòniques de “se siente usted catalán o español? más español que catalán? más catalán que español…” etc. un català de debò només pot dir “sóc català i no espanyol”, a part de català, es pot ser de diferent llengua, raça, regió etc. i a més com que el nacionalisme català no és excloent, som europeus – no és el mateix Europa que UE- i ciutadans del món.

 4. Dani ha dit:

  Algú hauria de dir-li a Iceta (perquè no s’en vol recrdar) que el federalisme de veritat és aquest:

  Solidaritat és la terra, ho sents? és la terra que s’alça en els seus homes. No has sentit mai dir alló de: ”si tal cosa succeés, fins les pedres s’alçarien” ? Doncs ara som en això: que les pedres s’alcen; que cada home és un tros de la terra nadiua amb cara i ulls i esperit i braç; i la terra no és carlina, ni republicana, ni monàrquica, sinó que és ella mateixa, que crida, que vol son esperit propi per a regir-se; i ho crida en tots els seus fills, republicans, monàrquics, revolucionaris, conservadors, pagesos, ciutadans, blancs i negres, rics i pobres. I mentre duri el crit de la terra no hi ha pobres, ni rics, ni ciutats, ni pagesies, ni partits ni res més sobre d’ella que un gran afany d’acallar-la, i satisfer-la, perquè sols quan ella sia en pau podrà cadascú ser republicà o carlí, pagès, blanc o negre, pobre o ric, d’una millor manera que abans: de la única manera en què un home pot ésser ben bé lo que sia: així és, en conformitat a la naturalesa que la terra mateixa li donava.

  JOAN MARAGALL

 5. yeagov ha dit:

  Aquest és el dels Reis Catòlics: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/Escudo_de_armas_de_los_reyes_Cat%C3%B3licos.svg
  I aquest és el dels temps de Felip V:
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Escudo_de_Felipe_V_de_Espa%C3%B1a_Tois%C3%B3n_y_Espiritu_Santo_Leones_de_gules.svg
  Com podem veure amb el temps l’escut ha anat perdent quarters.
  Certament, l’escut del Regne d’Aragó era un altre, la Creu d’Alcoraz amb els quatre caps de moros, com apareix al costat de Petronella d’Aragó, mentre que les quatre barres apareixen al costat del comte de Barcelona, Ramón Berenguer IV.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: