LA DESFILADA MILITAR DEL 12 D’OCTUBRE D’ ENGUANY

hrao1uEnguany he volgut veure directament per televisió, la desfilada militar del 12 d’octubre, a Madrid. Em va sobtar desagradablement, que els reis d’ Espanya arribessin en un luxós Rolls Royce. Quan va començar a tocar l’himne espanyol vaig silenciar la televisió – per cert Rajoy era l’únic que ferm i escarranxat- , que un cop passat, he tornat a ficar el volum. Els soldats han començat a desfilar: brigada paracaigudista, caçadors de muntanya, i els legionaris amb cabrit de nom “Pablo”, que feia la mateixa cara que Albert Rivera.

He de confessar que m’agraden les desfilades militars, són boniques: per la música, els brillants uniformes, els cavalls però no m’agrada que s’hagin gastat vuit-cents mil euros, que en els veterans que han desfilat no hi haguessin representants de les Brigades Internacionals que van defensar la república o els catalans de la Divisió Leclerc que van alliberar París el 1944.

He de dir que com a català nacional, entenc que els espanyols facin la seva festa el 12 d’ octubre, ja que  aquí celebrem la nostra Diada l’Onze de Setembre. Aprovo que es faci un reconeixement als soldats que han mort en l’exèrcit espanyol, però que molts d’ells segur que són catalans, i potser agraeixen – des d’on estiguin- la corona de llorer que els fan com a testimoni, però no crec que aprovin les amenaces de l’exèrcit espanyol – el mateix pel que van morir- contraCatalunya.

Aprovo que els presidents d’ Euskadi, Navarra, i el de Catalunya, no hagin anat a la desfilada, no és la nostra festa, és la festa dels espanyols, perquè com va escriure el poeta Antonio Machado: “Todo pasa y todo queda, Pero lo nuestro es pasar, pasar haciendo caminos, caminos sobre el mar.

Autor: Francesc Rebolledo                                                     

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “LA DESFILADA MILITAR DEL 12 D’OCTUBRE D’ ENGUANY
  1. rexval ha dit:

    Jo no puc aprovar res. La fatxenderia militar feixista, els discurset de cada any ens donava un mestre feixista, la missa obligatòria, tanta “patria, honor, español, heroñismo, cristianismo…” No. Eixa data és el principi d’un dels genocidis pitjors de la història, de la matança de milions de persones, de la seua esclavitud, de furtar-los l’or i la plata per la cobdícia dels castellans o per a fer guerres imperials a Europa. La colonització d’Àfrica , Âsia o Austràlia no va acompanyar-se de tants milions de morts: cremats vius, esquarterats, menjats per gossos famèlics, caçat a les selves com animals,… pitjor que l’Holocaust ja que dirà segles i molts més de sis milions de víctimes. Ací en parle. T’ho pose per si t’interessa. El text en què m’he basat és d’un professor indígena del Perú, que reivindica les llengües índies que prohibiren els castellans. Lògicament és en contra de la “celebració” de la “Hispanidad” o de la “Raza”:

    Té dues parts:

    https://rexvalrexblog.wordpress.com/2015/10/11/1492-inicio-del-genocidio-y-expolio-americano-bajo-la-espada-y-la-cruz-i/

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: