LLUÍS COMPANYS: 75 ANYS DE MARTIRI

companys_espelmesEl 15 d’octubre de 1940, el president Lluís Companys, va ser afusellat pels  sicaris franquistes al castell de Montjuïc. Va ser un infame assassinat, i no  s’ha anul·lat aquell  simulacre de judici. I el que és pitjor, els diferents governs espanyols de la democràcia, de dretes o d’esquerres, estan d’acord en què la veritat estigui soterrada.

De fa anys, que s’han fet reportatges, documentals, tertúlies, pel·lícules per explicar  la mort d’ un home, que va morir pel seu país, pel sol fet de ser-ne el president. Perquè els feixistes creien que assassinat el president de Catalunya, també assassinaven el seu país. Ara tothom sap la veritat, que l’únic president d’un país europeu ha estat executat, fins i tot els que des d’ Espanya continuen mentint.

Podrem discrepar del Companys que va ser Ministre del Govern Espanyol, encara que fos un govern republicà, era un govern que estimava poc Catalunya. Podem discrepar del Companys que va proclamar la República Catalana, esperant ingènuament, que una multitud el seguiria, i tot va acabar com va acabar. Podem discrepar del Companys que exiliat a França, un cop va ser envaïda pels nazis, s’hi va quedar, esperant trobar el seu fill, quan tenia que haver fugit, no per covardia sinó perquè el president de Catalunya és més una institució que no pas un home, i lluny del perill hauria pogut organitzar la defensa de Catalunya,  en cooperació dels aliats, com va fer De Gaulle amb França.

Però  en el que no hem de discrepar tots els catalans, és  que el judici sumaríssim de Companys sigui revocat, perquè com està escrit en el poema de Ventura Gassol, titulat “El president no és mort”: “I aquell que un dia acaronà la pàtria amb el peu nu i es féu pols amb la terra que l’aferra, no podem dir que és mort, ell s’ha fet terra, i aquesta terra ets tu, i ets tu, i ets tu.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
10 comments on “LLUÍS COMPANYS: 75 ANYS DE MARTIRI
 1. f godo ha dit:

  Sento, molta llastima de la gent que no vol entendre. Gent que no veu més enllà del seu nas. Gent que no entén d’identitats ni cultures alienes a les seves. Gent que no entén les voluntats d’un poble.

  Som un poble obert al món i no volem estar engabiats com ocells. Tenim veu i volem que l’escoltin, que ens deixin d’una vegada volar i així poder si observen amb atenció , també podran aprendre a conviure amb el món…… “VISCA LA NOSTRA TERRA CATALUNYA”

 2. rexval ha dit:

  Sembla mentida que encara no hagen anul·lats les sentències franquistes. Que el PP no ho faça és comprensible ja que el seu fundador, Fraga era una assassí franquista, però els sociates de pacotilla tampoc, costa més, a no ser que siguen com Bono, fill de franquista, o que es vengueren a l’hora de fer aquesta merda que es dir règim borbònic post-franquista del 78. A Felipe Gonzalez li ha fet el pes, el pes d’uns quants milions que s’ha tret de tota aquesta història. I el fiscal i els jutges ja sabem que no fan justícia, que són de conya.

  Demà veurem fins on arriben amb Mas i quina és la resposta dels catalans.

  • Estic d’acord amb tu que la dreta i l’esquerra espanyola estan en aquest punt: anar contra Catalunya. Dir noms és casuístic, podrien ser uns altres.

   • rexval ha dit:

    Solament de sentir a Rajoy i a Sánchez sobre el que ha passat hui en Barcelona amb Mas se n’adona un de la misèria moral d’aquesta gent.

    Salut //*// PPCC

   • rexval ha dit:

    Té la seua explicació: per una banda hi és la qüestió nacional i per altra, la social.

    • I per una altra, la qüestió genètica: el caràcter castellà – Castella és l’embrió d’ Espanya- és poc procliu al diàleg

     • rexval ha dit:

      Espanya és l’estat fallit de Castella. El castellà és per naturalesa un imperialista agressiu. El feixisme espanyol de les JONS va nàixer en la Ribera del Duero.

 3. Jordi Camps i Vergés ha dit:

  Ara fa poc, he estat llegint un digital. En aquest hi ha un comentari que m’ha colpit, puix ignorava aquest fet. El comentaré, no fos cas que no fos gaire conegut: Sembla ser que el 27 d’agost 1970 Alemanya demanà perdó, igualment ho fe posteriorment França. Això ja era sabut. Però en l’esmentat comentari, s’hi afegia que: Alemanya concedí a la vídua del President Companys, una subvenció mensual de 1.000 marcs, en concepte de reparació moral.
  Un gest amb què no només es reconeixia oficialment que el president català havia estat una víctima del nazisme, sinó que la seva detenció i afusellament havien estat possibles gràcies a l’estreta col·laboració entre les autoritats espanyoles o el règim hitlerià.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: