CONSTITUCIÓ ESPANYOLA

12108326-7629-largeL’escriptora i comunicadora Empar Moliner, va cremar un exemplar de la constitució espanyola, en viu i en directe en el magazine “Els matins” de TV3, mentre parlava sobre la sentència del Tribunal Constitucional que ha tombat el decret de la pobresa energètica de la Generalitat, que obligava els lobbys elèctrics a garantir el subministrament de llum a aquelles famílies que pitjor ho estan passant, i que més ho necessiten. Mentrestant, l’escriptora, arrencava fulls de la constitució i els llençava dins un recipient metàl·lic, i anava dient “Per tant, s’hauran  d’escalfar de qualsevol manera, amb qualsevol llibre que tinguin a la mà (i hi va posar foc i va acabar dient) Si ets polític – Inés Arrimadas, Lluís Rabell, Xavier Garcia-Albiol… – permets que aquestes 859 famílies no tinguin llum ni calefacció…”

Personalment, Moliner m’agrada més com escriptora, que no pas com a comunicadora, que sembla una versió femenina de Quim Monzó, i una mica pallasseta. No obstant, ahir, va estar molt encertada: més incisiva que bromista fàcil, més transgressora que ocorrent i més defensora de Catalunya i dels més desvalguts que intel·lectual, va incidir en el que tots sabem: els tentacles del govern espanyol van contra qualsevol cosa que soni a català, i contraria a les classes populars, abans classes mitges. Els espanyols estant que treuen fum pels queixals, societats anticatalanes disfressades de civisme tenen ganes de denunciar o a l’escriptora o a TV3o qualsevol cosa que sigui catalana, més per venjança torera que no pas a dret a justícia.

Empar Moliner, a pesar de semblar en les seves aparicions davant els mitjans de comunicació, una eixelebrada, ha demostrat ser assenyada, perquè com va escriure Josep Ferrater: “l’ autèntic seny, diríem l’ideal del seny, és perseguir el que és just, convenient i correcte”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
10 comments on “CONSTITUCIÓ ESPANYOLA
 1. yeagov ha dit:

  El llibre no era una Constitució, era un llibre al que se li va posar una coberta perquè s’assemblés a una Constitució, va encendre un misto i va arrencar un parell de fulles del llibre però no es va veure cremar res.
  En aquest cas, crec que els que l’han criticat han comés l’error de quedar-se amb l’anècdota – la crema d’una Constitució que no era tal i que no va ser cremada – o com ja he dit últimament un parell de cops: Empar assenyalava la Lluna i tothom mirava el dit.
  Si quan miraven el vídeo haguessin tancat els ulls i haguessin escoltat el que deia potser molts dels que desbarren contra l’Empar haurien entès que era una denúncia d’un fet que afecta moltes persones.
  En moltes protestes sovint ens acabem quedant amb l’anècdota cridanera. L’escàndol no hauria de ser mai que una periodista i/o escriptora fingeixi la crema (fictícia) d’una Constitució (que no ho era) per denunciar que el TC va anul·lar una llei del Parlament de Catalunya que pretenia mitigar una situació dramàtica que pateixen moltes persones. El que ens hauria d’escandalitzar és que el TC anul·li lleis que intenten mitigar aquesta situació.
  Per cert, TV3 ha retirat el vídeo i ha fet eliminar totes les còpies que hi havia a la xarxa, i el que és pitjor, ha demanat disculpes. Telemadrid segueix tenint un vídeo on es titllava de nazis els catalans i tampoc no han demanat disculpes.

  • Has aportat més dades sobre el que va passar, i t’ho agraeixo, però bàsicament estem d’acord en el fons. També estaràs d’acord amb mi, que molts cops, Empar Moliner en les seves aparicions, sobre actua – almenys per a mi- i que en canvi li apludeixo aquesta “crema” de la “constitució” – o imitació d’aquesta. L’actuació de TV3 és desmesurada, i no cal ni dir que Telemadrid “et alii” no faran un pas enrere. Potser tenia raó Valentí Almirall, al 1880, quan va comparar Espanya amb una mena de Quixot que atacava els molins de vent, mai no recula, ni que al final acabi perdent-hi. Moltes gràcies per la teva participació, i que prego que sigui cada cop més.

   • yeagov ha dit:

    Tots hem vist protestes on es fa una performance, malauradament al dia següent la premsa només ens mostra la performance i passa de puntetes pel que realment importava. Allò que jo anomeno “mirar el dit i no la Lluna que era el que ens estava assenyalant el dit”. Insisteixo que la intervenció de Moliner s’ha d’escoltar, no s’ha de mirar, i no quedar-nos amb l’anècdota, la quema fictícia d’una Constitució que no ho era. Crec que les reaccions han estat fora de lloc.
    És curiós que aquesta llei del Parlament de Catalunya que el TC va suspendre cautelarment hagi estat avalada pel Parlament Europeu. Aquí qui ha quedat desacreditat és l’Estat espanyol- i no és el primer cop – i als líders polítics i mediàtics que s’han llançat al coll de na Moliner però les hòsties han anat a parar a qui criticava que el TC suspengués una llei que només pretenia garantir drets fonamentals a aquella part de la ciutadania que les està passant magres.
    Intentaré intervenir més.

    • Has dit moltes coses, en totes estic d’acord, les intervencions de l’ Empar Moliner – gran escriptora pèssima showoman- es veuen si són a la televisió, s’escolten si són per la ràdio. Els drets per als més necessitats? El govern català ha demostrat estar a l’altura amb una llei – la de la pobresa energètica- que no és almoina, sinó justícia social i ractivació econòmica, cap aquells sectors més dèbils, perquè algun dia s’ incorporin al mercat de treball. Moltes gràcies

     • yeagov ha dit:

      Sempre vull recordar que l’Estat no paga els serveis públics amb els seus diners sinó amb els nostres, un fet que en Montoro oblida. Som els ciutadans corrents els que paguem via impostos els serveis públics, els diners no surten d’una butxaca màgica ni de l’aire.
      La crisi ha provocat que molta gent acabés a l’atur, i en una situació dramàtica, en aquestes circumstàncies corresponia a l’Estat, les CCAA i els municipis (també altres institucions) ocupar-se de les persones en aquesta situació. La UE imposant retallades ha fallat a la ciutadania, l’Estat espanyol (per la part que ens toca) lluny de solucionar els problemes ha fet tot el que ha pogut per agreujar aquests problemes. Demanar a les CCAA que retallin despesa mentre l’Estat l’augmenta és un crim. Les CCAA s’ocupen de finançar educació, serveis socials i sanitat, justament allà on han anat destinades les retallades. En canvi, defensa ha augmentat el seu pressupost.
      Vist això, resulta vergonyós que surtin els dirigents del PP (i també d’altres partits) protestant per una performance que justament posava en evidència que les decisions de certs governs (l’espanyol) i de certes institucions (TC) són les responsables d’un drama humà. Si jo fos del PP, i sabent la responsabilitat que té aquest partit en l’actual situació, no m’atreviria a dir res de la performance.

      • Els diners no són de l’estat – i quan dic “estat” em refereixo a totes les administracions- sinó dels ciutadans, que mitjançant, impostos – i també taxes, multes etc.- paguen. La classe mitja ja no existeix, i era la que més aportava, proporcionalment. Algunes CC. AA. han estirat més el braç que la màniga, en temes de “grandeur” que no pas sanitat, ensenyament, vivenda o treball. El PP té culpa, però d’altres partits també. Salutacions cordials

       • yeagov ha dit:

        Cert, tècnicament Estat són totes i cadascuna de les institucions que a diferents nivells gestionen els assumptes públics: Central, autonòmica i municipal, apart d’aquells organismes com les diputacions i delegacions del govern espanyol a les CCAA.
        És cert també que tots i cadascun d’aquests nivells administratius són responsables de com es gestioni la despesa i els serveis. Aquesta responsabilitat molt sovint ha estat més aviat un exercici d’irresponsabilitat.
        I és cert que el PP no és culpable de tot. A nivell d’Estat el PSOE ha governat 16 anys, el PP 12 i la UCD uns 6. A nivell autonòmic PNB i CiU han governat a Euskadi i Catalunya la major part del temps. El PSOE ha governat a Andalusia des dels inicis.
        Hi ha dos fets curiosos: els anomenats partits constitucionalistes sempre citen i es posen d’acord l’article 8è, el que dóna a l’exèrcit el poder per prendre el poder, cosa molt perillosa amb els antecedents que té l’exèrcit espanyol. El segon fet curiós és que mai cap dels anomenats partits constitucionalistes invoquen aquells articles que parlen del dret a la sanitat, habitatge o educació. És més, els constitucionalistes PP i PSOE van posar-se d’acord a modificar la Constitució d’amagat una nit d’estiu, per que ho ordenava Europa, per posar el pagament del deute abans que els serveis com l’educació, la sanitat, serveis socials i l’habitatge.

        • La veritat és que la democràcia de l’Estat espanyol, ha estat un desastre, el govern, les autonomies – totes- una gestió molt diferent del centre i nord d’Europa. No cal assenyalar el PP, abans PSOE – déu n’hi do- i en partits nacionalistes també… un problema de la democràcia actual, és el finançament dels partits, un exemple seria els EE UU, més democràcia. Les retallades? les han pagat els més dèbils, i no els més forts, doncs sí. Ha estat l’excusa dels partits – constitucionalistes i no constitucionalistes- per tornar enrere en l’estat del benestar. Això és un exemple que jo faig servir, i que prego que se’m disculpi per la meva senzillesa: ¿ què és més important, unes sabates o una corbata luxosa?. Doncs això

         • yeagov ha dit:

          El problema de l’Estat espanyol és que no pot ser democràtic mantenint les mateixes estructures polítiques del Règim anterior. Comencem pels partits, aquests fundats per gent que va mamar de l’Estat franquista. La UCD, CDS, AP (ara PP) són partits fundats per gent que va ocupar càrrecs durant el franquisme, alguns van ser ministres o funcionaris d’alt nivell, i el que és més rellevant, són membres de famílies franquistes, alguns venen de famílies que fa segles que governen l’Estat, i les seves famílies han control·lat des de sempre els ressorts de l’Estat. Fa feredat veure que gent com Carlos Fabra, antic president de la Diputació de Castelló, només és l’últim d’una nissaga familiar que ha governat aquesta diputació des del 1836, si des de la seva fundació en el segle XIX, i que l’han control·lat sense que a ells els afectés gaire els canvis de Règim.
          És cert, el finançament dels partits espanyols és un problema. Sent com són els partits, entitats privades, o això diuen ells, el finançament hauria de venir exclusivament, crec jo, de les quotes dels afiliats, el fet que es permetin les donacions privades implica que aquests partits potser es vegin obligats a atorgar contractes a les empreses que els han donat diners.
          Els polítics haurien de ser exemplars, no ho són, que Aznar o Soria facin trampes mentre van predicant davant la plebs que s’han de pagar impostos, no es gens exemplar.

          • Efectivament, però no només són els hereus dels franquistes qui són culpables, n’hi ha que que vénen de l’oposició franquista, i també han estat corruptes. Gràcies per la teva aportació.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: