Memòries d’un capellà que no creia en Déu

Memòries d'un capellà que no creia en Déu, Jean MeslierJean Meslier (1664-1729) fou un humil capellà de poble que segurament hagués passat per aquesta vida sense cap pena ni glòria si no fos pel fet que en morir va deixar com a llegat un sorprenent i voluminós manuscrit en el qual es declarava ateu, contrari a la institució del matrimoni indissoluble, denunciava les desigualtats i injustícies, la propietat privada i l’explotació, criticava les religions i el poder per la seva col·laboració i connivència contra el poble, cridava a la rebel·lió i al comunisme avant la lettre, reivindicava els drets humans i es queixava del maltractament dels animals.

Les còpies del seu manuscrit van tenir una gran circulació entre els il·lustrats i el 1762 el mateix Voltaire en va publicar una antologia llevant-ne les parts que considerava massa agosarades.

Ara a Memòries d’un capellà que no creia en Déu (2015) tenim l’oportunitat de llegir una tria de textos de l’esmentat manuscrit, seleccionats i traduïts al català per Lluís-Anton Baulenas.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “Memòries d’un capellà que no creia en Déu
 1. rexval ha dit:

  El llibre vaig llegir-lo en castellà fa una pila d’anys. No té desperdici. Parla de tot això que dius. Solament afegir que ningú no sabia que estava escrivint el llibre – l’haguera torturat i cremat la inquisició amb l’escrit – el que va fer és amagar-lo com qui tira una botella a l’oceà amb l’esperança que algun dia el trobara algú. Efectivament, Meslier és tot un clàssic revolucionari.

  Salut //*//

  • Oriol López ha dit:

   Efectivament, el va escriure en secret i sabent, i així ho esmenta al seu llibre, que quan el trobarien ell ja seria mort i ja no podrien represaliar-lo per haver-lo escrit. Gràcies pel teu comentari, Rexval.

   • rexval ha dit:

    Gràcies a tu. Ell llibre és una proba que la religió està en contra de la ciència i la llibertat i que això no passa a soles a l’Islam, sinó al Cristianisme en el seu moment i en qualsevol altra religió.

    A Meslier li hagués costat la vida i alguna que altra tortura.

    Salut //*//

 2. didaclopez ha dit:

  El podeu llegir en francès ací: https://fr.wikisource.org/wiki/Testament_de_Meslier

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: