La dieta mediterrània augmenta la capacitat antioxidant plasmàtica de persones amb síndrome metabòlica (Nutrició mediterrània, 36/2016)

L’estudi PREDIMED fou un assaig de prevenció primària sobre els efectes a llarg termini de l’alimentació d’estil mediterrani en la malaltia cardiovascular en homes (55-75 anys) i dones (60-80 anys) amb alt risc cardiovascular, que es realitzà entre el 2003 i el 2011. Finançat per l’Instituto de Salud Carlos III, els participants voluntaris foren recrutats en més de 200 centres d’atenció primària d’11 localitats espanyoles. Els pacients foren repartits en tres grups: 1) que seguí una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra; 2) que seguí una dieta mediterrània suplementada amb fruits secs; 3) un grup control al que se li aconsellà una dieta baixa en greixos. A partir d’un subgrup de 75 voluntaris, es realitzà un estudi de balanç oxidatiu, incloent valoracions plasmàtiques d’antoxidants (catalasa, superòxid-dismutasa, mieloperoxidasa), de marcadors de dany oxidatiu (carbonilació de proteïnes, nitrotirosina, nivells de nitrit i nitrat) i de l’activitat xantina-oxidasa. Els resultats d’aquest estudi són exposats en un article a la revista Molecular Nutrition and Food Research.

El Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX)

Josep Antoni Tur Marí és catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i director del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut. Com a membre del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB, participa també en el “CIBER” de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN). En aquest estudi també participaren del mateix Grup de Recerca Antoni Sureda, Maria del Mar Bibiloni, Miquel Martorell (actualment al Departamento de Nutrición y Dietética de la Facultad de Farmacia de la Universidad de Concepción, a Xile) i Antoni Pons. També membres del CIBEROBN, però del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de l’Escola de Medicina de la Universitat de Navarra-IDISNA, participaren Pilar Buil-Cosiales, Amelia Marti i Miguel Ángel Martinez-Gonzalez.

Membres del grup de recerca Nucox el passat mes de maig

Alimentació i estrès oxidatiu

Els participants en l’estudi PREDIMED, quan foren recrutats en el 2003, presentaven un alt risc cardiovascular, però no tenien cap antecedent de malaltia cardiovascular. De fet, el criteri per participar fixava bé el fet de patir diabetis de tipus 2 o de presentar tres o més criteris de risc (sobrepès o obesitat; nivells baixos de colesterol-HDL; nivells elevats de colesterol-LDL; tabaquisme; hipertensió; historial familiar de malaltia coronària d’aparició prematura).

L’estudi sobre com afectaven les dietes de l’estudi PREDIMED en l’estrès oxidatiu començà en el 2008. Llavors, els participants ja havien seguit durant cinc anys d’una de tres dietes: 1) una dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge extra (MedDiet+EVOO); 2) una dieta mediterrània suplementada amb fruits secs (MedDiet+nuts); 3) una dieta control limitada a aconsellar uns nivells baixos de greix. Dels participants en l’estudi se seleccionaren aleatòriament 75 participants. Els qüestionaris del PREDIMED feien una estimació del seguiment de cada alimentació i del consum energètic i de nutrients.

La capacitat antioxidant era mesurada a través d’una sèrie d’activitats enzimàtiques en mostres de sang venosa presa a primera hora del matí abans de desdejunar: catalasa, superòxid dismutasa (SOD) i mieloperoxidasa. A més de mesurar l’activitat enzimàtica, també s’estimaren els nivells de proteïna de cada enzim.

L’activitat xantina oxidasa, productora de l’anió radical superòxid (O2) és introductora d’estrès oxidatiu. Els nivells d’activitat enzimàtica i de la proteïna associada foren també mesurats en mostres de sang.

Com a indicadors de dany oxidatiu, en les mateixes mostres de sang, s’estudiaren metabòlits derivats de la carbonilació de proteïnes, així com indicadors d’espècies reactives de nitrogen (nitrotirosina, nivells de nitrit i nitrat).

Augment de la capacitat antioxidant i disminució de l’activitat xantina oxidasa

Les persones que seguien la dieta mediterrània rebien informació sobre productes alimentaris mediterranis, llistes de compra estacional, menús i receptes per a una setmana típica. En el cas del grup MedDiet+EVOO, se’ls distribuïa 1 L d’oli d’oliva. En el cas del grup MedDiet+nuts, rebien diàriament 15 grams de nous, 7,5 g d’ametles i 7,5 g d’avellanes.

Després de cinc anys, l’activitat enzimàtica de SOD i de catalasa era superior en els grups de dieta mediterrània respecte dels controls. Aquesta activitat enzimàtica s’explicava per augment dels nivells dels enzims corresponents. En canvi, no hi havia modificació de l’activitat mieloperoxidasa.

És interessant veure una correlació positiva entre el grau de seguiment de la dieta mediterrània deduït pels qüestionaris amb l’augment de les activitats antioxidants SOD i catalasa.

Pel que fa a l’activitat xantina oxidasa, aquesta era menor en els grups de dieta mediterrània. En aquest cas, els nivells de proteïna eren, però, similars. Val a dir que la proteïna XDH actua fisiològicament com una xantina-deshidrogenasa, catalitzant l’oxidació d’hipoxantina a xantina, en la ruta metabòlica que, en humans, conclou en l’àcid úric. És precisament la modificació de la proteïna XDH la que fa que sigui una productora de O2.

Ara bé, aquestes modificacions en els nivells d’activitat enzimàtica no es tradueixen en indicadors diferents de dany oxidatiu. Tan sols en el cas dels nivells plasmàtics de nitrats apareix un augment en la dieta mediterrània respecte del grup control.

La suplementació amb oli d’oliva o amb fruits secs no alterava els paràmetres analitzats. Sí ho feia la dieta mediterrània, augmentant algunes de les activitats enzimàtics antioxidants (SOD i catalasa), però sense que això es traduís en una disminució dels indicadors de carbonilació o nitració de proteïnes.

Lligams:

Mediterranean diets supplemented with virgin olive oil and nuts enhance plasmatic antioxidant capabilities and decrease xanthine oxidase activity in people with metabolic syndrome: The PREDIMED study. Antoni Sureda, Maria del Mar Bibiloni, Miquel Martorell, Pilar Buil-Cosiales, Amelia Marti, Antoni Pons, Josep A. Tur, Miguel Ángel Martinez-Gonzalez. Molecular Nutrition and Food Research doi:10.1002/mnfr.201600450.

PREDIMED Study.

Centro de Investigación Biomédica en Red en Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (ciberobn isciii).

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “La dieta mediterrània augmenta la capacitat antioxidant plasmàtica de persones amb síndrome metabòlica (Nutrició mediterrània, 36/2016)
  1. […] un número anterior (36/2016) ens fèiem ressò d’un article de Sureda et al. que treia profit de l’estudi PREDIMED […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: