La postveritat al descobert

Qualsevol notícia sempre impacta, crea opinió, encara que no sigui veritat, encara que sigui falsa.

La postveritat és una manipulació de la interpretació de la realitat que utilitza els mitjans de comunicació per presentar una visió interessada d’un tema per provocar els canvis que li convenen a qui manipula.
Difondre que l’Escola Pública és de poca qualitat per provocar que les persones optin per l’Escola Privada o crear una crisi econòmica per forçar acceptar com a mal necessari la retallada de drets socials i el desmantellament de serveis públics, són bons exemples de la segona de les Estratègies de  Manipulació Mediàtica de Noam Chomsky.

Com una postveritat és transforma en veritat a posteriori. Un exemple ens ajudarà a entendre’n el mecanisme:

  1. Hi ha un interès privat de primar l’Escola Privada
  2. S’afirma que l’Escola Pública és de poca qualitat a través dels mitjans i s’aprofita qualsevol oportunitat per repetir i reforçar el missatge i carregar-lo d’evidència
  3. Les persones donem crèdit a la notícia
  4. L’Escola Pública perd inscripcions, suport econòmic i recursos que impacten en la qualitat del servei que proporciona
  5. Objectiu aconseguit: l’Escola Pública ha perdut qualitat.
  6. L’interès col·lectiu n’ha sortit perjudicat
  7. La postveritat funciona com una profecia, allò que era fals quan s’anuncià s’ha transformat en veritat a posteriori.

Owen Jones ens il·lustra com s’imposà a Anglaterra el pensament neoliberal en l’etapa de la presidència de Margaret Thatcher: “Tot va ser obra dels “Think Tanks“, el secret consisteix a ser descaradament populistes”.  Explicar les coses complicades de manera ben senzilla, a l’abast de tothom, carregades d’elements emocionals que mobilitzen a modificar el comportament i presentar-les com evidències:
– S’aniquilà el suport a l’estat del benestar, explicant que era un invent per mantenir dropos i aprofitats i es retallà sense gaire protestes, fins i tot amb bon nivell aprovació popular.
– Es desacredità el sector públic d’empreses i serveis promulgant que eren ineficaços per privatitzar-los a baix preu enmig de la indiferència general. Recordem l’increment dels accidents de ferrocarrils al Regne Unit ocasionat per la reducció de mesures de seguretat dels ferrocarrils, pel fet de privatitzar-los, que obligà el govern a re-nacionalitzar-los en part, quedant privatitzat el guany i socialitzada la pèrdua.

Ens fan creure que els burros volen, ens els venen i aconsegueixen el guany que volien.

Font: De la veritat a la postveritat de la Marina Subirats publicat al diari Ara.

Sophia Blasco Castell

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “La postveritat al descobert
  1. didaclopez ha dit:

    El populisme de les elits és el més efectiu dels populismes, ja que ningú no sospita que les elits puguin caure tan baix

  2. em recorda a la profecia autocumplida

    • Sophia Blasco ha dit:

      Tens raó, s’assembla.
      I en el cas de la postveritat, a més a més, darrera hi ha recursos, humans i materials, que hi treballen activament per assegurar-ne l’acompliment.

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: