Elles van fer possible l’arribada a la Lluna

La pel·lícula Hidden Figures (Figueres Ocultes), recull la vida de tres científiques brillants sense les que l’arribada a la Lluna, i molts altres projectes de la NASA, no haguessin estat possibles. El context social, cultural i polític que les envoltà, la discriminació per raons de raça i de gènere, la falta de respecte i de reconeixement estan recollides a la pel·lícula.

Katherine Coleman Goble Johnson,  física, científica espacial i matemàtica, contribuí al desenvolupament de l’aeronàutica dels EEUU i als programes espacials aplicant les primeres computadores electròniques digitals a la NASA. Se li reconeixen la precisió en la navegació astronòmica informatitzada, calculà la trajectòria per al Projecte Mercury i el vol de l’Apollo 11 de 1969 a la Lluna.

Dorothy Johnson Vaughan, matemàtica, treballà al Langley Research Center de la NACA (National Advisory Committee for Aeronautics), precursora de la NASA.
L’any 1949, Vaughan dirigeix la West Area Computers, grup de treball de dones afroamericanes especialitzades en matemàtiques. Continuà a Langley quan la NACA es convertí en la NASA, especialitzant-se en computació i en programació en FORTRAN. Va treballar a la Divisió d’Anàlisi i Computació del Centre de Recerca de Langley i participà a les proves del projecte SCOUT (Solid Controlled Orbital Utility Test System) a les instal·lacions de la Wallops Flight Facility.

Mary Winston Jackson, matemàtica  i enginyera aeroespacial, treballà per a la NACA al Centre de Recerca de Langley, començà com calculista a la divisió de Càlcul de l’Àrea Oest, fou la primera enginyera negra de la NASA.

Totes tres van fer possible l’arribada a la Lluna.

Necessitem fer visibles aquestes i moltes altres dones que ens han precedit. En ocultar-les, eliminem bons models a imitar i el talent de moltes dones, d’ara i del futur, no podrà medrar. I totes les persones, dones i hòmens, els necessitem.

Sophia Blasco Castell, assessora i coach

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: