JERUSALEM

jerusalemiscapitalEl President dels EE UU, Donald Trump,  ha reconegut  Jerusalem, com capital de Israel, i ha ordenat un pla per traslladar-hi l’ambaixada, cosa que potser tardarà anys. Trump ha dit “Estem acceptant allò que és obvi, Israel és una nació sobirana i Jerusalem és la seu del seu govern, parlament i tribunal Suprem.”

Aquesta decisió ha aixecat polseguera en el món àrab, sobretot en els palestins i ha provocat centenars de protestes i milers d’àrabs han entrat en ira, i els seus líders han cridat a la intifada. Les manifestacions al món musulmà diu “Jerusalem és nostra”, i han hagut enfrontaments amb ferits a Gaza, Ramala o Hebró. La UE, no seguirà l’exemple d’EE UU i no pensa reconèixer Jerusalem.

Si llegim la bíblia, des de temps ancestrals, Jerusalem ha estat la capital d’Israel, i encara que estés ocupada per grecs, romans, bizantins, turcs o anglesos sempre se la va considerar així. Com el bisbat de Barbastre és lleidatà, o com les obres d’arts de Sixena formen part de la història de Catalunya.

Perquè com va dir el general jueu Moshe Dayan a, després  l’alliberar la ciutat vella de Jerusalem: “Hem tornat al més venerat de tots els nostres llocs sants, i mai no l’ abandonarem.”

Autor: Francesc Rebolledo

"Per senyera, senyors, quatre barres. Per idioma, i senyores, català. Per condició, senyors, sense terres. Per idea, i senyores, esquerrà." ("La cançó dels cansats", Ovidi Montllor)

Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “JERUSALEM
 1. jaumeorti ha dit:

  És increïble que alguns vulguin per a Jerusalem el que trobaven una aberració per a Berlin o Nicosia: una ciutat dividida per ètnia o ideologia, que un carrer faci de frontera.
  Em penso que no es diu prou una cosa, que des de la decisió de l’ONU de repartir el Mandat Britànic de Palestina en dos estats s’ha assumit com si fos una cosa justa que si bé la part jueva ha de tenir població àrab, la part àrab ha de ser “judenrein”. De fet, quan fins a la Guerra dels Sis Dies els jueus no podien anar al Kotel, i ara els musulmans si poden anar a l’esplanada de les mesquites (que va ser feta damunt el Temple Jueu per cert)

  • Crec que la comparació amb Berlín no és encertada, Jerusalem és la seu del govern, parlament etc d’Israel, doncs el lògic és que les ambaixades hi tinguin la seu, el que passa que tenen por de les reacció dels països musulmans, i pitjor: de possibles atemptats
   Quan els britànics van estipular dos estats: jueu i palestí, els palestins i tots els veïns musulmans va dir que “llençarien al mar” a Israel, i no ha estat així.
   Gràcies per la teva col·laboració, i que no sigui la última

 2. Sigmund ha dit:

  Quien entiende de geopolítica económica sabe que el estado de israel tuvo lugar solo para tener un grupo militar y un servicio secreto “legal”.
  Más allá de manejar las bancas, medios, instituciones etc.. Si un estado soberano, cualquier grupo militar que pudieran tener hubiera sido un grupo terrorista.
  De ahí que sepan usar el terrrorismo como medio de acción, reacción, solución. o falsa bandera.

  • Israel es un aliat dels EE UU, com Turquia també ho és. Israel és un exemple de supervivència, des de fa milers d’anys quan tenien el seu territori, i després de la expulsió per part dels romans, en temps de l’emperador Adrià, les persecucions quan eren estrangers. S’han defensat d’exèrcits i terroristes, i continuaran fent.
   Gràcies per la teva aportació, i que no sigui la última
   P.D.: és curiós que el reclam que tenen els palestins, no el tinguin els saharians, que volen ser independents (també) però dels marroquins.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: