Recerca, innovació i esperit emprenedor

A la secció Innovació del darrer número del butlletí RECERCAT, trobareu una entrevista a Cristina Sáenz de Pipaón, investigadora postdoctoral i CEO d’Orchestra Scientific (la primera empresa derivada de l’Institut Català d’Investigació Química, ICIQ), i Miquel Àngel Pericàs, director de l’ICIQ.

R135_INN_Entrevista_Scientist_Orchestra_ICIQ_1

Cristina Sáenz de Pipaon, investigadora postdoctoral i CEO d’Orchestra Scientific. Imatge: RECERCAT

En l’entrevista, Sáenz de Pipaón i Pericàs ens detallen les possibilitats d’un material descobert a l’ICIQ capaç d’atrapar molècules de diòxid de carboni, una propietat amb gran potencial en el camp de les energies renovables, i reflexionen sobre els reptes de l’emprenedoria entre els joves investigadors. Comparteixo només alguns flaixos d’aquesta interessantíssima entrevista:

«El material descobert per l’ICIQ abarateix la producció de biogàs i el converteix en una energia renovable competitiva»

«A l’ICIQ fa diversos anys que perseguim el format d’empresa derivada, però no sempre es donen les condicions adequades perquè un projecte tan complex culmini amb èxit. En aquest cas, teníem una tecnologia amb un potencial immens, tant científic com comercial, i un equip molt entusiasta que ha permès, per fi, fer realitat un somni de l’institut des de la seva creació»

«Qualsevol iniciativa empresarial presenta riscos, però si, a més, comporta un alt grau d’innovació, la incertesa augmenta. El risc és alt, però el potencial també. Hem de perdre aquesta por al fracàs i veure les empreses derivades com a oportunitats»

A més, des de la secció Anàlisi del mateix número podreu accedir a un article on s’analitza la darrera nota d’Eurostat en què es fa una primera estimació de la despesa destinada pels estats membres de la Unió Europea a activitats d’R+D l’any 2016. L’article analitza els principals indicadors de la nota i estableix una comparativa amb els indicadors de Catalunya:

  • Els estats membres de la Unió Europea van destinar globalment gairebé 300.000 milions d’euros (M€) a R+D.
  • La intensitat en R+D, és a dir, la despesa en R+D com a percentatge del PIB, es va situar l’any 2016 en el 2,03 %, el mateix percentatge que el 2015. Aquest percentatge encara es troba força allunyat de l’objectiu del 3 % per al 2020, un dels cinc objectius que recull l’estratègia Europa 2020 destinats a estimular la competitivitat de la UE.
  • Gairebé dues terceres parts de la despesa en R+D (65 %) van ser executades pel sector empresarial.

Altres continguts destacats d’aquest número són:

  • Un nou cercador de citacions acadèmiques i finançament (Dimensions)
  • Un nou robot quirúrgic a l’abast de la majoria dels hospitals
  • Un recull de les actuacions dutes a terme en el marc del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
  • El butlletí de la Barcelona Graduate School of Mathematics (BGSMath)

Trobareu altres continguts en el vídeo que resumeix el sumari del número.

Finalment, des de la pàgina principal del butlletí podeu accedir a notícies publicades en el butlleti que fan referència a recursos destinats al personal educador, a bones praxis empresarials en l’àmbit de l’R+D+I i a recensions de llibres de ciència. Si el butlletí us agrada, us hi podeu subscriure!

Altres articles relacionats:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: