20 anys sense Enric Valor

IMPRESSIÓ cartell Enric Valor 1

El 13 de gener del 2020 es compliran vint anys de la desaparició d’Enric Valor, un dels escriptors valencians universals i un dels grans estudiosos i divulgadors del valencià del segle XX.

És per això que entre els valencians actuals la seua memòria està ben present, perquè les seues obres literàries, especialment les seues rondalles, es lligen i es representen actualment en centenars d’escoles o biblioteques al llarg de tot el territori valencià. Però, a més, el seu record és permanent per tot el que la seua figura representa com a defensor del nostre idioma en temps difícils i pels treballs que va dur a terme per convertir el valencià en una llengua parlada i escrita correctament, perquè només així els valencians podíem continuar sent un poble digne, sense renunciar a la construcció del seu futur a partir de les sòlides bases del seu passat.

Perquè efectivament, això és el que ara mateix representa Enric Valor, la voluntat d’erigir una societat valenciana moderna, oberta, cohesionada i respectuosa amb la diversitat lingüística i amb el nostre passat i tradicions, així com en la defensa del paisatge i del territori valencià.

És en aquest sentit que s’ha d’entendre l’homenatge que el 18 de gener se celebra a Valencià, organitzat pel Centre Castallut de Castalla, l’Ateneu Republicà de Petrer i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant, amb el suport de nombroses entitats valencianes.

Però, a més, l’homenatge a Enric Valor no pot de cap de les maneres estar exempt d’una ferma reivindicació de tot el que la seua figura comporta i representa, així com dels oblits institucionals als quals ha estat sotmés l’escriptor durant massa anys. Perquè si bé és cert que en els darrers anys s’ha avançat molt en aquest sentit, especialment des de la creació de la Càtedra Enric Valor, també constatem que encara queda molt de camí per recórrer en projectes com la restauració de la vivenda natal de l’escriptor a Castalla i la creació de la casa-museu que projecte la seua obra literària, la recuperació del Mas de Planisses, escenari mític de l’obra valoriana o la concessió de la Distinció de la Generalitat Valenciana al mèrit cultural o de l’Alta distinció de la Generalitat, uns reconeixements molt més que merescuts.

 

L’interés per la llengua dels valencians

 

Professor de valencià; professor col·laborador de la UOC; interessat en la història de la llengua catalana, referida especialment al País Valencià.

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: