Què podem fer per celebrar el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència 2020?

L’11 de febrer se celebra el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.  En aquest article trobareu una selecció d’activitats relacionades amb aquesta data que se celebren arreu de Catalunya, organitzades per universitats, centres de recerca i altres institucions.

gis

Com any rere any venim repetim, la celebració d’aquesta efemèride és una bona oportunitat per prendre consciència del biaix de gènere existent i de l’escassa visibilitat de les dones en el món de la recerca científica. Són diverses les activitats que tindran lloc a Catalunya al llarg dels propers dies per commemorar aquesta data, i heus ací una petita selecció:

1. Universitat de Barcelona

L’acte central serà la instal·lació expositiva «De gran, vull ser científica!», que es podrà visitar fins al 20 de febrer al vestíbul principal de l’Edifici Històric (Gran Via, 585). La iniciativa  aplega dues exposicions dedicades al paper de la dona en la ciència:  la mostra «Dones i física», promoguda per l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB), que proposa un recorregut per la història de la física a través de les aportacions i vivències de tretze físiques que, malgrat haver protagonitzat avenços científics importants, en molts casos encara són grans desconegudes; i l’exposició «Dones que van canviar el món», elaborada pel Parc Científic de Barcelona (PCB) que ressegueix la trajectòria de dinou de les científiques i tecnòlogues més cèlebres de la nostra història.

El mateix dimarts 11 a la tarda a les facultats de Física i de Química tindrà lloc la jornada «Dones en la recerca científica», en què la professora de la Universitat de Copenhaguen Roberta Sinatra impartirà la conferència «Quantifying the biases of scientific success». Les activitats tindran lloc de 15 a 18 h a l’Aula Magna Enric Casassas i a l’Atri Solar de les facultats de Física i Química. 

Així mateix, l’ICCUB, a través del seu web institucional i a les seves pàgines de divulgació ServiAstro i ServiPartícules, publicarà, al llarg de la setmana, imatges de quatre de les seves investigadores (Mercè Romero, Assumpta Parreño, Anna Ferré-Mateu i Licia Verde) acompanyades de nenes, per donar a conèixer les seves recerques. Per cert, no us perdeu l’entrevista a la cosmòloga Licia Verde publicada recentment en el butlletí RECERCAT, el butlletí de la recerca a Catalunya.

2. Activitats a Girona

El Museu de l’Aigua de Salt, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), acollirà la inauguració de “Científiques Catalanes 2.0”, una exposició itinerant organitzada pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) sobre científiques d’avantguarda del nostre territori. L’acte d’inauguració tindrà lloc el dia 11 de febrer a les 18 h, amb una taula rodona que comptarà amb algunes de les protagonistes de l’exposició.

3. Una conferència a Vil·la Urània

El 12 de febrer, a les 18 h, el Grup de Perspectiva de Gènere de l’ACCC també organitza una tertúlia a Vil·la Urània: “Científiques al laboratori i als mitjans de comunicació”. En aquesta tertúlia es ressaltarà el paper de la dona en la ciència i s’inclourà el paper de la dona divulgadora i/o comunicadora en diferents formats. Les inscripcions ja estan obertes.

4. Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer

Des de l’IDIPABS organitzen la taula rodona ‘Quins obstacles ens trobem com a dones científiques? Com els podem superar?’, que comptarà amb la presència d’algunes de les participants en una campanya de vídeos curts que ha dut a terme aquest centre de recerca (‘Talent femení: les científiques parlen’). En aquests vídeos les investigadores expliquen els problemes que s’han trobat com a dones científiques i donen consells a joves investigadores (vídeo resum de les nou entrevistades). L’acte tindrà lloc el dia 11 de febrer a les 12.00 h a l’auditori Esteve del CEK. Accés al programa de l’acte.

5. Residència d’Investigadors

Al llarg del mes de febrer, la Residència d’Investigadors ha programat un nou cicle de xerrades a Barcelona, organitzades pel CSIC, per debatre els estereotips de dones en la recerca i la cultura contemporànies, “Recerca i feminitat-Estereotips de dones en la cultura contemporània”,  durant tots els dilluns de febrer. Les xerrades s’emmarquen dins dels “Dilluns de Ciència” de la Residència d’Investigadors (Carrer Hospital 64, Barcelona), que, des de fa anys, ofereixen una xerrada científica les tardes dels dilluns, a les 18 hores.

6.  Barcelona Supercomputing Center

El mateix dia 11, de 15 a 19 h, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), com a part del programa Bioinfo4women del BSC, ens convida a conèixer el treball de les investigadores en bioinformàtica del BSC i a visitar el MareNostrum 4, el superordinador més potent de l’Estat. Mitjançant xerrades informals de 15 minuts es busca establir un vincle amb joves estudiants, incentivar el seu interès en el camp de la recerca bioinformàtica i potenciar la seva iniciació professional en les àrees de la medicina personalitzada, l’anàlisi de genomes, el processament de llenguatge natural aplicat a la biomedicina i l’evolució de genomes des del punt de vista molecular. Més informació. Inscripcions. 

7. Activitats a Tarragona

Aquesta és la programació dels múltiples actes organitzats des de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona.

8. 100tífiques

100tífiques és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST). L’11 de febrer, en la que serà la seva segona edició, s’oferiran més de 150 xerrades divulgatives simultànies per part de més de 180 investigadores del món de l’empresa i de centres de recerca i universitats  en 100 escoles de Catalunya, tot mobilitzant més de 15.000 alumnes de 6è de primària i 1r d’ESO.

9. Viquimarató de dones científiques

També el dia 11 de febrer, de 16.00 a 20.00 h, tindrà lloc al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) la viquimarartó del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en Ciència. És oberta a tothom, homes i dones, siguin científics o no, i les persones que hi participin podran rebre assessorament per editar articles per a la Viquipèdia sobre dones científiques o temes relacionats amb les dones i la ciència. Més informació.

Capturauab

10. Universitat Autònoma de Barcelona

Des de la UAB han editat diverses publicacions per donar a conèixer les dones catedràtiques de les facultats de Ciències i de Biociències i de l’Escola d’Enginyeria de la UAB, dins del marc de l’exposició “Càtedra amb nom de Dona” de la Biblioteca de Ciència i Tecnologia de la UAB.  Des del perfil a Twitter de la bliblioteca fan difusió d’aquestes científiques.

11. Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques

Enguany, igual que l’any passat, des de l’IMIM impulsen la campanya #SheInspiredMe, en la qual demanem a investigadors i investigadores de la institució que proposin una investigadora que els ha inspirat en la seva trajectòria científica i els motius.

12. Activitats a Lleida

El Comitè d’Empresa de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) organitza el dia 11 a les 12.30 h  una taula rodona amb dones de l’àmbit de la ciència perquè exposin la seva experiència. Més informació.

13. Institut de Recerca de Sant Joan de Déu

Entre els dies 11 i 14 de febrer l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu organitza un cicle de xerrades per part de dones investigadores d’aquesta institució. Més informació.

Per aprofundir-hi…

La meva selecció només és un petit tast. Interessades a conèixer més activitats sobre l’11F a Catalunya?  Des de Buscaciència, el portal de difusió d’activitats de divulgatives de l’ACCC, trobareu altres activitats organitzades o impartides per dones, així com altres iniciatives que promoguin la igualtat i la visibilització de la dona en la ciència. I arreu de l’Estat? Aquesta és la vostra pàgina!

Recomanacions finals

Com cada any, estigueu amatents als perfils de la Direcció General de Recerca a Twitter i Facebook, des d’on es difondrà informació vinculada als actes que se celebraran en universitats, centres de recerca i altres entitats, amb etiquetes com ara #DiaDonesiCiència #WomenScienceDay, #11F, #11F2020, #DonesiCiència o #WomenInScience.

I una recomanació final: navegueu per l’apartat Dones i ciència del web de la Secretaria d’Universitats i Recerca. Aquest apartat pretén contribuir a la visibilització de la tasca en l’àmbit de la recerca duta a terme per les dones vinculades a la ciència i la tecnologia. A banda de recollir les actuacions més destacades desplegades per afavorir la igualtat en l’àmbit de la recerca, el web mostra tot un seguit de recursos (documents i enllaços) relacionats amb la temàtica de les dones científiques i tecnòlogues.

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Altres anotacions relacionades:

Advertisement

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: