Python i Ubuntu

python

Python és segurament el llenguatge de programació més popular, després de C i java. Creat per Guido van Rossum el 1991, que el va batejar amb aquest nom com a tribut al grup d’humoristes britànic Monty Python, Python és mantingut per la Python Software Foundation.

Python és un llenguatge de propòsit general, d’alt nivell, interpretat, que suporta diversos paradigmes de programació, entre els quals l’orientació a objectes, que ha anat evolucionant al llarg del temps, la versió actual és Python 3.

Una de les fortaleses de Python és la gran quantitat de llibreries que s’hi han desenvolupat que permeten programar-hi sense haver de reinventar la roda, fent ús de les funcionalitats ja disponibles a les llibreries de Python.

L’altra és que està inclòs de sèrie en molts sistemes operatius i programaris, que permeten usar Python sense haver-hi d’instal·lar res.

Aquest és el cas d’Ubuntu, que incorpora Python 3. Anem a veure-ho, doncs, a un ordinador amb Ubuntu, amb un exemple de programa senzill per calcular la capacitat d’un pot cilíndric:

#Càlcul de la capacitat d’un pot cilíndric
diàmetre = input(“Introdueix el diàmetre del pot en cm: “)
alçada = input(“Introdueix l’alçada del pot en cm: “)
capacitat = float(diàmetre)*float(diàmetre)*float(alçada)*3.1416/4
print(“La capacitat del pot en cm3 és: “, “%.2f” % capacitat)

Si introduïm el programa anterior amb l’Editor de text que incorpora de sèrie l’Ubuntu, seleccionant prèviament al menú de l’editor Visualització, Mode de ressaltat i Python 3, veurem que, a mesura que anem escrivint el programa, l’editor destacarà visualment en colors diferents el comentari, les funcions, les cadenes de text, etc, per millorar-ne la legibilitat, com es mostra a la imatge següent:

Un cop haguem desat el text en un fitxer a l’escriptori amb el nom CapacitatPot, podem anar directament al terminal i executar-lo de la manera següent:

Execució programari Python

Com podeu veure, Ubuntu entén i hi podem executar correctament el nostre programa CapacitatPot.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: