25 recursos sobre la COVID-19 i el SARS-CoV-2

En aquest article trobareu una selecció de repositoris de ciència oberta, portals de la UE, recursos educatius, còmics i altres fonts d’informació relacionades amb la COVID-19, el coronavirus i el confinament.

R157_ANA_repositori_recerca

Ciència oberta

És evident que la ciència ha de ser oberta, és a dir, cal facilitar l’accés immediat a les publicacions i a les dades de recerca, i la crisi del coronavirus ho palesa a bastament.  Agents vinculats al sistema d’R+D d’arreu del món, tant públics com privats, estan compartint en obert publicacions i dades de recerca vinculades a la COVID-19 amb la finalitat de trobar solucions que contribueixin a pal·liar la pandèmia que a hores d’ara assola la humanitat.

1. El portal Global research on coronavirus disease (COVID-19) de l’Organització Mundial de la Salut pretén ser una font multilingüe completa de literatura actual sobre la COVID-19, a partir de cerques de bases de dades bibliogràfiques, cerca manual i l’addició d’altres articles científics referits per experts. S’actualitza diàriament (de dilluns a divendres).

2. L’Allen Institute for Artificial Intelligence (AI2) s’ha associat amb els principals grups de recerca del món per compartir el COVID-19 Open Research Dataset (CORD-19), un recurs amb més de 51.000 articles acadèmics (40.000 dels quals amb text complet) sobre la COVID-19 i les principals famílies de coronavirus. El corpus s’actualitza setmanalment amb articles publicats amb revisió d’experts i a repositoris com ara bioRxiv, medRxiv i d’altres.

3. El consorci de biblioteques francès Couperin (Consortium unifié des établissements universitaires et de recherche pour l’accès aux publications numériques) aplega en el seu web la informació que han obert algunes editorials per tal que es pugui accedir a continguts científics sobre la pandèmia. S’actualitza regularment.

4. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat, dins del seu repositori institucional sobre ciència oberta DIGITAL.CSIC, l’apartat «(VICYT) Colección Especial COVID-19», que recull els principals treballs de recerca del personal investigador del CSIC directament vinculats a l’estudi de la COVID-19 o a l’estudi dels coronavirus en general.

5. El repositori digital e-LIS (e-prints in library and information science), amb una compilació de publicacions relacionada amb la COVID-19, aplega accés obert i dades obertes. L’autor d’aquesta recopilació és l’investigador Alejandro Uribe-Tirado, de la Universitat d’Antioquia (Colòmbia).

6. Pel que fa a grans grups editorials, Elsevier ha posat en marxa el portal Novel Coronavirus Information Center, amb informació especialitzada sobre el SARS-CoV-2 i la COVID-19 per a la comunitat investigadora i sanitària. Tots els recursos són d’accés gratuït i inclouen guies per a clínics i pacients. En particular, a l’epígraf destinat al personal investigador es pot accedir als darrers treballs de recerca tant en fase inicial com revisada per experts sobre la COVID-19 publicats a The Lancet i Cell Press. Permet l’accés a més de 21.000 articles, tant al text complet de l’article com a les seves dades per a la seva reutilització i anàlisi.

7. El National Institute of Health dels Estats Units ofereix en obert informació sobre els assaigs clínics sobre la COVID-19 finançats pel govern estatunidenc.

Còmics

El còmic i la il·lustració poden arribar a ser recursos molt útils per explicar què és el SARS-CoV-2, com es propaga la COVID-19 o per què cal modificar determinats hàbits d’higiene.

8. El doctor en Biologia Molecular i il·lustrador Jesús Sánchez Ruiz utilitza el còmic per explicar-nos, des del seu compte a Twitter i de manera científicament rigorosa, què passa amb el nostre sistema immunitari durant la infecció per coronavirus, com es controla la infecció i com hem d’utilitzar correctament els guants per protegir-nos. Sánchez Ruiz lidera Laboratoons, un projecte de comunicació científica en format de còmic dirigit a tota mena de públic.

9. La biòloga, il·lustradora i divulgadora científica Miriam Rivera ha dissenyat un còmic que parla sobre el SARS-CoV-2. Explica com aquest virus fa servir les nostres cèl·lules per replicar-se i incideix en la importància de la recerca bàsica per fer front a la infecció.

10. Al·lucinaràs amb les tires còmiques que publica cada dos o tres dies la Facultat de Medicina Yong Loo Lin, de la Universitat Nacional de Singapur (The COVID-19 Chronicles). Són tires breus i de lectura fàcil que retraten situacions quotidianes, sovint amb sentit de l’humor (en llengua anglesa).

R157_REDU_comics_covid_19

Portals de la Unió Europea

La Comissió Europea ha impulsat tot un seguit de recursos en línia per facilitar al personal investigador informació sobre finançament de convocatòries contra la COVID-19, projectes de recerca en curs, mapes de transmissió de l’epidèmia i dades obertes de recerca.

11. A través del portal Coronavirus research and innovation de la Comissió Europea, la UE vol donar suport a projectes i iniciatives de recerca i innovació per combatre la propagació del coronavirus, així com per fer front a la preparació per a altres brots. El portal conté informació sobre convocatòries de finançament i notícies relacionades amb la recerca desenvolupada contra la pandèmia.

12. També el Consell Europeu de Recerca (ERC), des de la pàgina web Frontier research at the service of the coronavirus epidemic response, permet accedir a tots els projectes de l’ERC relacionats amb la COVID-19 i a articles relacionats amb aquests projectes.

13. El COVID-19 Data Portal, creat recentment per la Comissió Europea i altres socis sota el lideratge de l’Institut Europeu de Bioinformàtica del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL-EBI), pretén esdevenir una plataforma europea de dades sobre la COVID-19, amb l’objectiu de recollir i intercanviar dades sobre la recerca que s’està duent a terme. Aquesta plataforma també pretén ser una prova pilot per assolir els objectius del núvol europeu de la ciència oberta, que ha d’esdevenir el gran repositori de dades de la recerca europea.

14. Des del web del Joint Research Center (JRC) es pot accedir a mapes sobre l’extensió de la pandèmia, sobre la base de la informació subministrada pel Centre de Coordinació de Resposta a Emergències de la UE, que monitoritza les dades sobre l’extensió de l’epidèmia i les mesures de contenció que van prenent els països europeus. També s’hi proporcionen informes que avaluen l’impacte econòmic de les mesures, analitzen escenaris potencials per a l’aixecament del bloqueig i recullen notícies falses al voltant del coronavirus.

15. La Plataforma ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) ha desenvolupat una pàgina web amb informació sobre serveis a la comunitat científica i accions rellevants en resposta a la COVID-19.

16. Des d’OpenAire, en col·laboració amb la Comissió Europea han desenvolupat un portal web amn serveis per compartir i col·laborar amb la comunitat de recerca global. Inclou Zenodo, una comunitat d’investigació per a la COVID-19, un espai específic per la recopilació de resultats rellevants per a la comunitat científica mundial.

Recursos educatius per practicar la ciència a casa o conèixer millor el coronavirus

Són diverses les institucions que promouen la realització d’experiments a casa durant els dies de confinament. La majoria d’aquests experiments també es poden fer servir a l’aula per fomentar vocacions científiques entre els més petits.

17. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, a través del web Surt de Recerca per Catalunya, ha llançat una campanya perquè les famílies amb fills d’entre 3 i 17 anys practiquin la ciència a casa seva i, fins i tot, enviïn un vídeo de les seves experimentacions. Perquè tinguin una bona guia de l’experiment i de l’explicació científica adaptada a l’edat, per a cada fenomen científic es proposen diferents dinàmiques segmentades per trams d’edat.

18. Des de Funbrain, un projecte de divulgació de la cultura científica per a escolars i mestres que té per lema «Experimentació, diversió i aprenentatge!», han utilitzat els seus comptes a les xarxes socials (Instagram i Twitter) per compartir experiments científics per fer a casa amb nens i nenes.

19. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha compilat a la seva pàgina web Aprende ciencia en casa con el CSIC un ampli ventall de recursos en línia per acostar-se a la ciència des de casa i gaudir-ne, a soles o en família i a qualsevol edat: exposicions i museus virtuals, dibuixos animats i altres vídeos, blogs, experiments, jocs, apps o llibres descarregables sobre totes les àrees de coneixement són algunes d’aquestes propostes.

20 i 21. Per la seva exhaustivitat, paga molt la pena recórrer les pàgines web de la Diputació de Barcelona Recursos per a famílies i professors per ajudar a explicar el coronavirus als infants i el llistat COVID 19 KIDS. 

Captura_conte_coroAltres

22. La pàgina Activitat de recerca a Catalunya vinculada a la COVID-19 de la Secretaria d’Universitats i Recerca aplega prop d’una seixantena de projectes amb el lideratge i la participació de centres de recerca, grans infraestructures, universitats i hospitals del nostre país que investiguen teràpies, vacunes i noves proves diagnòstiques contra el coronavirus. Aquesta pàgina també inclou més d’una dotzena d’iniciatives de micromecenatge que permeten vehicular aportacions de la societat en suport de l’ecosistema català de recerca.

23. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), mitjançat el seu portal Compàs, aplega informació sobre recerca científica en la lluita contra la infecció.

24. Si vols conèixer com n’hem de dir, de la malaltia i del virus, o quin gènere té i com hem de pronunciar la sigla COVID, has de llegir aquest article elaborat pel TERMCAT.

25. La plataforma Science Business també ha impulsat el Coronavirus Funding Opportunities, que aplega ajuts de diferents països per lluitar contra la COVID-19.

Webgrafia:

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: