Servidor de baix cost Raspberry Pi

Raspberry Ubuntu Certified

Canonical certifica els ordinadors monoplaca Raspberry Pi 2, Raspberry Pi 3 i Raspberry Pi 4 per al seu sistema operatiu per a servidors Ubuntu Server 20.04 LTS, la qual cosa significa que per a aplicacions que no requereixin uns grans requeriments a nivell de maquinari podem disposar d’un servidor de baix cost i de baix consum instal·lant-lo en aquests amb la total garantia d’un correcte funcionament des del primer moment i que rebrem actualitzacions i pegats de seguretat de forma regular.

El programari lliure Raspberry Pi Imager simplifica la instal·lació del sistema operatiu a la targeta MicroSD que utilitzen en lloc de disc dur o SSD els ordinadors monoplaca Raspberry Pi. Per fer servir aquesta eina cal instal·lar-la a l’ordinador (està disponible per a Ubuntu, Windows i macOS) que vulguem emprar per gravar la targeta. En el cas de l’Ubuntu la trobarem disponible per a la seva instal·lació al Centre de Programari de l’Ubuntu.

Raspberry Pi Imager, a l’hora de triar el sistema operatiu que volem que ens transfereixi a la targeta, si triem Ubuntu, ens permetrà escollir, com podem veure a la imatge següent, entre el sistema operatiu de servidor Ubuntu 20.4 LTS Server i el sistema operatiu Ubuntu Core 18 per a sistemes encastats i aplicacions d’IoT o internet de les coses. En els dos casos podrem optar per la versió de 32 bits o per la de 64 bits (les versions de 64 bits no estan disponibles per a Raspberry Pi 2, tan sols per a Raspberry Pi 3 i Raspberry Pi 4).

Raspberry Pi Imager

Per saber-ne més sobre com instal·lar correctament Ubuntu Server 20.04 LTS a Raspberry Pi, com activar-ne en el seu cas la connexió Wi-Fi o com instal·lar-hi cas que el  vulguem l’entorn gràfic, podeu fer un cop d’ull al tutorial “How to install Ubuntu on your Raspberry Pi“.

Trobareu també una completíssima guia d’usuari d’Ubuntu Server en anglès en pdf a Ubuntu Server Guide.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
A %d bloguers els agrada això: