Ressenya del llibre “Quan Albert Einstein passejà per la Rambla (1923)”, d’Antoni Roca Rosell

Quan Einstein passejà per la Rambla (1923) analitza la setmana que Einstein visità Catalunya, a l’inici de la gira que el savi alemany va fer per l’Estat espanyol i que també va arribar fins a Madrid i Saragossa. L’autor del llibre és Antoni Roca Rosell, professor d’Història de la Ciència i de la Tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya i un dels fundadors de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’Institut d’Estudis Catalans i de la qual va ser president entre el 1993 i el 2009.

La invitació d’Einstein provingué de la Mancomunitat de Catalunya i l’Institut d’Estudis Catalans. Els Cursos Monogràfics d’Alts Estudis i Intercanvi de la Mancomunitat de Catalunya  van ser una iniciativa del Consell de Pedagogia de la Mancomunitat destinada a l’intercanvi de professors entre els centres dependents de l’entitat (en realitat, de la Diputació de Barcelona) i universitats estrangeres. Fou el matemàtic, físic i enginyer Esteve Terradas (un dels sis millors caps del món, segons Einstein), en qualitat de responsable dels cursos de ciències físico-matemàtiques, qui convidà Einstein a Barcelona. Gràcies a aquests cursos, científics com ara el matemàtic italià Tullio Levi-Civita (gener 1921) o els físics alemanys Hermann Weyl i Arnold Sommerfeld (març 1922) també impartiren conferències a la Ciutat Comtal.

A més de Terradas, l’enginyer químic Casimir Lana i l’enginyer industrial Rafael Campalans, tots tres germanoparlants, actuaren d’amfitrions d’Einstein durant la seva estada a Barcelona. En el marc d’aquests cursos, Einstein va impartir tres conferències a la Diputació sobre relativitat especial i general. Tot i que les conferències anaven destinades a un públic especialitzat, molts assistents van omplir la sala de gom a gom només per veure’l i sentir-li la veu, malgrat que calia pagar 25 pessetes de l’època per fer-ho. La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB) va ser l’escenari d’una altra conferència, més assequible que l’anterior, en aquest cas sobre els aspectes cosmològics derivats de la teoria de la relativitat.

La presència d’Einstein suscità un gran interès públic, amb el protagonisme de molts enginyers i arquitectes, persones amb formació científica que creien fermament en la necessitat de la recerca. El pas d’Einstein per Barcelona representà un impuls que, per les circumstàncies del país, no fructificaria fins a dècades més tard. Einstein, per la seva banda, quedà impressionat per com els catalans defensaven el seu patrimoni cultural.

A més d’un pròleg signat per l’historiador de la ciència i professor de la Universitat de Boston Thomas F. Glick, el llibre s’estructura en sis capítols que donen una visió detallada de la visita que va fer Albert Einstein a Catalunya, tant des del punt de vista personal com social i acadèmic: «El coneixement de les aportacions d’Einstein a Catalunya (1908-1923)»; «Les invitacions» (sobre el procés d’invitació d’Einstein a Barcelona, que transcorre entre 1920 i 1923); «El dia a dia a Barcelona» (dietari de la visita entre el 22 de febrer i l’1 de març de 1923); «El sopar a Can Campalans» (sobre el sopar relativista que va tenir lloc al domicili de Rafael Campalans); «La petjada de la visita d’Einstein» (principalment a través de la premsa), i «Einstein regionalista?» (sobre l’acostament d’Einstein a un nacionalisme progressista, com el d’algunes personalitats que l’havien convidat). A més, l’obra compta amb una completa bibliografia sobre la visita del geni alemany al nostre país, i tot un seguit d’annexos amb documents i articles publicats durant aquells dies a La Veu de CatalunyaLa PublicitatLa Vanguardia i altres mitjans de comunicació d’aquella època, extrets de l’hemeroteca.

L’obra, consultable en accés obert, forma part de la nova col·lecció de llibres «Societat UPC», que edita la Universitat Politècnica de Catalunya i que té com a objectiu publicar i donar a conèixer el passat, el present i el futur de la UPC i el seu arrelament en les ciutats i els pobles de Catalunya.

Referència: Roca Rosell, Antoni. Barcelona: Oficina de Publicacions Acadèmiques Digitals de la UPC, 2023. 216 pàgines. ISBN: 9788419184665.

Xavier Lasauca i Cisa
Blog L’ase quàntic

Altres articles de l’autor sobre Albert Einstein:

Advertisement

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia, Cultura i Societat

Podeu escriure el vostre comentari aquí:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: