Arenys de Munt, sota el signe de Cassiopeia

Jaume Rodri i Pep Solé inauguraren el passat 12 de setembre del 2010, al Parc de Can Jalpí d’Arenys de Munt, el Monument a la Independència. La idea inicial de Jaume Rodri, arrencada d’una conversa amb Agustí Barrera, el mateix dia de la consulta d’Arenys de Munt (el 13 de setembre del 2009), fou duta a unes dimensions ciclòpies pel forjador de Vilanova de Bellpuig, Pep Solé.

Les quatre barres de ferro, de fins a 16 metres d’alçada, i la pedra que fa d’estel, d’A, d’Arenys i de començament (alfa), no són disposades en una línia recta. Jaume Rodri va explicar en la seva intervenció al 1r Aplec per la Independència que aquests cinc elements segueixen la figura dels cinc estels principals de la constel•lació de Cassiopeia.

En el cel de mitjanit d’aquests dies de setembre, les constel•lacions que ocupen el zenit, són precisament les del grup vinculat al mite de Cassiopeia. De nord a sud, trobem Cefeu, el marit de Cassiopeia; Andromeda, la filla; Perseu, l’heroi-gendre; la Balena, el monstre-perill.

En el cicle de Perseu, Cassiopeia ocupa un lloc no gaire galdós. Pagada de la pròpia bellesa, la reina d’Etiòpia, Cassiopeia, afirma, imprudent, davant del mirall, que ella mateixa i la seva jove filla Andromeda, són més belles que les nereides. Amb les nereides, deïtats marines, poca broma. Són les cinquanta filles de Nereu i de Doris. Una d’elles, Anfítrite, és la dona de Posidó. Les nereides, protesten, doncs, davant de cunyat diví, que envia un monstre marí, la Balena, com a càstig col•lectiu contra el litoral del país. El rei Cefeu va consultar a l’Oracle de Zeus-Ammon, què calia fer per deslliurar-se del monstre. L’oracle respongué que calia lliurar, lligada de mans i peus, Andromeda per tal que fos devorada per la Balena. Fou llavors que aparegué Perseu amb el cap de la Medusa, petrificà la Balena i alliberà Andromeda, que esdevingué dona seva.

La constel•lació de Cassiopeia és formada per cinc estels:
– alfa de Cassiopeia, Xedar (pit de Cassiopeia), és l’estel representat en el monument per la pedra.
– beta de Cassiopeia és Caf (palma de Cassiopeia).
– gamma de Cassiopeia, és l’estel central de la constel•lació.
– delta de Cassiopeia, Rukbah (genoll de Cassiopeia).
– epsilon de Cassiopeia, Segin.

El fet que tots cinc estels tinguin una lluminositat semblant, fa que la majoria de cultures humanes hagin identificat aquest asterisme. Per a la nostra latitud és una constel•lació circumpolar, és a dir que sempre es troba per damunt de l’horitzó. En el seu gir, els cinc estels poden adoptar, segons com ens ho mirem, la forma de M o de W. Els astrònoms grecs hi van veure una reina reclinada, que sosté un mirall (beta). Els astrònoms àrabs hi van veure un camell, i d’altres pobles hi veuen un cavall. En la nostra cultura alfabetitzada, hi veiem una W. Però també hi podem veure el signe del camí marcat per Arenys de Munt, el 13 de setembre del 2009.

Dídac López

Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Arenys de Munt, sota el signe de Cassiopeia
  1. Oriol López ha dit:

    Estic convençut que la Consulta d’Arenys quedarà en l’imaginari col·lectiu com una fita clau en el camí cap a la Independència.

    Oriol López

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: