Dòlmens i menhirs, què són?

Dolmen de la Creu d'en Cobertella, foto d'Horrapics

Els dòlmens i menhirs corresponen a la civilització prehistòrica anomenada megalítica, nom que procedeix del mot “megalit”, que vol dir pedra grossa. Aquests monuments estan formats per grosses pedres rústegues.
Els mots dolmen i menhir pertanyen a la llengua bretona. Dolmen és compost de dol, que vol dir taula, i men, que vol dir pedra; o sigui, taula de pedra, puix que el dolmen pròpiament dit presenta aquesta forma. Menhir és compost de men, pedra, i hir, alta, o sigui pedra alta.
[…]
Els dòlmens servien de sepultura. Sovint en un dolmen mateix hi havia dipositats nombrosos cadàvers.
Correspon la civilització dels dòlmens al final de l’època neolítica, o de la pedra polida, i a l’eneolítica, o edat del coure. Podem calcular que els dòlmens són vells d’uns cinc mil anys.
Els dòlmens estan constituïts pel algunes grans pedres o lloses que formen rectangle, rodona o polígon, cobertes amb una altra llosa col·locada horitzontalment.
[…]
Els menhirs són unes grans pedres dretes, generalment soles enmig del camp. Quan es presenten formant grups en forma de rodona, el conjunt és anomenat cròmlec.
No se sap ben bé què representen o quin objecte tenien.

Antoni Rovira i Virgili

Els fragments anteriors corresponen a l’explicació que sobre els dòlmens i els menhirs podem trobar al llibre Història de Catalunya, d’Antoni Rovira i Virgili (1882-1949).

Article relacionat: Es menjaven les criatures?

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
One comment on “Dòlmens i menhirs, què són?
  1. didaclopez ha dit:

    La saviesa popular ha fabulat sobre aquestes estructures, tot atribuint-les de vegades als moros i d’altres vegades al dimoni. O atribuint-les als gegants. Quan hem sabut la veritat, l’antigor aproximada d’aquestes pedres, no podem més que sentir admiració per aquelles civilitzacions, avui mudes.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: