Els castells: torres humanes

Diada castellera de Festa Major, Ajuntament de Vilanova i la GeltrúQuin és el misteriós origen d’aquestes torres humanes, formades per persones que coneixem amb el nom de castellers, dones i homes, grans i petits, que s’enfilen unes sobre les espatlles de les altres?

Uns diuen que antigament s’havien utilitzat per escalar fortificacions, altres que per a vigilar l’enemic, altres que per comunicar-se a distància amb senyals òptics. Després va derivar en manifestacions lúdiques: demostracions gimnàstiques de joglars, quadres plàstics per entretenir el públic entre representacions teatrals, quadres plàstics integrats en balls com la muixeranga , o els aixecaments de castells com a culminació del ball de valencians. El castell es separa del ball de valencians al segle XVIII i que comencen les competicions entre colles de castellers, arribant a castells tant impressionants com el 3 de 10, de 10 pisos.

La construcció d’un castell requereix la col·laboració entre gent de diferent sexe, edat, procedència, etc, per assolir un objectiu comú, i també força, equilibri, valor i seny.

Hi ha colles castelleres arreu dels Països Catalans, especialment a les comarques de Tarragona. Però també s’aixequen torres humanes en altres llocs, com al Baix Aragó o a l’Índia.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Els castells: torres humanes
  1. Sophia Blasco ha dit:

    El Jordi ens ha descobert aquest vídeo de la pujada de les escales de la Catedral de Girona pels castellers, emocionant!:

  2. vilasalva ha dit:

    Si voleu saber un poc més sobre les muixerangues valencianes vos convide a visitar http://www.muixeranga.info

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: