Llibertats individuals

Dia 2 de gener del 2011, entra en vigor la nova llei antitabac. Ja no és permès de fumar en espais públics com ara bars, restaurants o parcs infantils. Les xarxes socials van plenes de reaccions, opinions i argumentacions en favor i en contra d’aquestes noves limitacions. Les més curioses i sorprenents són les dels fumadors empedreïts, que intenten justificar l’enrabiadeta “antisistema” apel·lant al respecte de les seves llibertats individuals. Saben que és dolent, que fumar mata, però són totalment lliures –diuen– de triar morir, lentament, cigarreta en mà. Naturalment, no puc fer altra cosa que donar-los la raó. Perquè la tenen. De la mateixa racional manera que la té un malalt terminal, condemnat a mort, quan decideix que vol rebre l’eutanàsia. És profundament respectable que tothom sigui lliure de fer el que vulgui amb el seu cos i la seva vida. Però alerta amb això: el seu cos i la seva vida.

Digué el filòsof John Stuart Mill que la llibertat d’un comença on acaba la llibertat de l’altre. Tothom és lliure. Lliure de triar morir pel tabac i lliure de triar no morir pel tabac. Per quin motiu, doncs, hauria de permetre que el fum d’una cigarreta aliena escurci la meva vida? Està totalment demostrat que els fumadors passius també patim les conseqüències del tabac. Així doncs, jo trio no; no vull ser un difunt passiu. Per això, veí de barra de bar, et demano amablement que no fumis al meu costat. Si ho fas, envairàs la meva llibertat i malmetràs, a llarg termini, la meva salut. I si penses que posseeixes un sublim poder diví que t’habilita per donar-me pel sac amb el teu fastigós fum, sàpigues que jo també en sé, de transmetre merda per via aèria. T’agradaria tastar una mica de monòxid de carboni? Sí, és cert, està prohibit i seria considerat un homicidi. Però tu, tanmateix, ho entendries tan sols com un atac a les meves llibertats individuals. Tinc raó o potser és que ets un hipòcrita?

Bixo.

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Altres
5 comments on “Llibertats individuals
 1. Joan Comellas ha dit:

  No podria estar més d’acord amb tot el que dius. Ara, faltarà veure si totes les parts implicades compleixen la seva part… Espero que així sigui.

  Joan

 2. Oriol López ha dit:

  Suposo que, al principi, costarà una mica…

  Oriol López

 3. Álex Ribes ha dit:

  100 per cent d’acord. No més fums aliens

 4. madebymiki ha dit:

  Jo demà seré una mica més feliç, ja era hora!!!

 5. Sophia Blasco ha dit:

  Tens tota la raó!
  El fum de segona mà és tan perjudicial com el de primera mà.
  Per afavorir el compliment de la nova llei, FACUA, ha habilitat una web on els ciutadans podem ajudar al compliment de la nova llei, la trobaràs a: https://www.facua.org/es/noticia.php?Id=5574
  D’altra banda, si encara fumes i vols alliberar-te del tabac, et recomano aquest tutorial: http://coachingcat.wordpress.com/2010/10/22/encara-fumes-animat-a-guanyar-salut-tutorial/

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: