Taula periòdica dels elements en codi-QR

Com explicava Pep Anton a l’entrada Canvis a la Taula Periòdica dels Elements, aquest any 2011 ha estat designat per la UNESCO Any internacional de la Química a proposta de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC, en les seves sigles en anglès). A Catalunya s’han centralitzat les activitats d’aquesta conmemoració a través de la Comissió Catalana de Coordinació de l’Any Internacional de la Química que aplega les diferents institucions relacionades amb la química.

És d’esperar i desitjar, per tant, que al llarg d’aquest any surtin moltes notícies relacionades amb la química i la seva divulgació. També propostes didàctiques i lúdiques.

La proposta que presento mescla lo lúdic amb la didàctica i les noves tecnologies, i consisteix en (re)elaborar una taula periòdica dels elements aprofitant la tecnologia dels codis QR, a partir de la proposta d’un estudiant universitari italià que fa en el bloc Nerdnews:

Taula periòdica dels elements en codi QR 

Des de la primera proposta de Mendeléiev, han aparegut molts dissenys de taules periòdiques dels elements. Benito Navarro va fer un recull de taules i una exposició amb motiu del 75é aniversari de l’escola del Treball de Lleida, i en la pàgina de l’editorial Meta-Synthesis (UK) hi ha de tots els colors i formes. De fet, una de les accions clau de la celebració de l’Any internacional de la química a Catalunya consisteix en editar en català el preciós llibre Els Elements, que no és sinó una taula periòdica a lo bèstia.

Ara bé, la proposta de taula periòdica QR no ha estat possible fins ara, fins que s’ha popularitzat aquest nou tipus de codi i també els mòbils de nova generació que permeten fer fotografies i instal·lar aplicacions informàtiques que llegeixen directament els codis (QR, de barres, semacodes, etc.).

La taula periòdica de Nerdnews conté molt poca informació en cada element, només el nom, el pes atòmic i la densitat, però és possible ficar molta més, fins a 4296 caràcters alfanumèrics, de manera que es podria ficar la fitxa sencera de cada element. S’ha de parar compte, però, ja que quanta més informació es fica més es complica la imatge i més dificultats tenen els mòbils per llegir el codi QR.

L’hidrogen en codi QR
 

Una proposta que faig en aquest any de celebracions químiques és la d’elaborar taules periòdiques amb aquesta tecnologia com una manera gratificant de repassar les propietats dels elements químics que interessin.

De la mateixa manera, es podrien etiquetar els pots i flascons amb productes químics, afegint a les icones de perillositat les propietats de la substància amb un codi QR, com en aquest exemple del sulfat de coure:

El sulfat de coure en codi QR 

Per portar a terme la feina recomano el programari que faig servir:

Per fer els codis QR he utilitzat el software per windows de l’empresa Touchupsoft que es diu XRen QR Code 2.1, que és millor descarregar-lo de l’enllaç que fico, que des de la pròpia empresa, que no funciona l’enllaç. El programa és intuïtiu i funciona bé, tant codificant com descodificant (llegint) els codis.

Més fàcil encara és fer-lo en línia en el bloc QR-Code, que està en castellà i permet fer codis QR. A més, en la pestanya “Como leer un QR-Code” proposa diversos programes per llegir els codis.

Recomana principalment el programa i-nigma, que és gratuït i està disponible per quasi totes les plataformes de telèfons que, això si, han de tenir càmera de fotos per poder funcionar. Jo l’utilitzo amb windows mobile i va molt bé. Es pot descarregar a l’ordinador per instal·lar-lo, o directament des del mòbil. Només s’ha d’obrir el programa, enfocar el codi i directament el decodifica i mostra en pantalla el resultat.

Que gaudiu amb la joguina!

Lorenzo Ramírez

Divulgador Gaudint Desinteressadament (DGD)

Tagged with: , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
9 comments on “Taula periòdica dels elements en codi-QR
 1. Pep Anton Vieta ha dit:

  Lorenzo, m’encanta aquesta Taula Periòdica QR!!
  Moltes gràcies per regalar-nos-la.

  Des de fa anys faig col·lecció de Taules Periòdiques i, sens dubte, aquetsa és una de les més especials.
  M’ho estic passant pipa descodificant cada element de la Taula ampliada tot apuntant-lo amb la càmara del mòbil…
  Em permetràs que la pengi demà al meu bloc, sens falta!

  Pep Anton

 2. Oriol López ha dit:

  Molt bona iniciativa, una taula periòdica diferent…

  Oriol López

 3. […] el bloc col·laboratiu Des de la Mediterrània, on tots dos som blocaires col·laboradors, em va fer descobrir aquesta fantàstica Taula Periòdica en codis QR, creada per un estudiant italià, que afegeixo a […]

 4. Àngel Domingo ha dit:

  Molt interessant, Lorenzo. Enhorabona.
  Àngel Domingo

 5. Tomàs ha dit:

  Hola Lorenzo,

  No coneixia la iniciativa, sembla força interessant. Una aplicació imaginativa de les noves tecnologies.

  He visitat algun dels enllaços que ens has deixat i t’he de dir que mai havia vist tantes taules periòdiques diferents.

 6. Gràcies a tots per rebre’m tant bé.
  Les taules periòdiques tenen un encant especial. Fins i tot hi ha algú que les col·lecciona.
  ;-)

  Lorenzo Ramírez

 7. […] https://desdelamediterrania.cat/2011/01/17/taula-periodica-dels-elements-en-codi-qr/ Categories:Sin categoría LikeBe the first to like this post. Comentaris (0) Retroenllaços (0) Deixa un comentari Retroenllaç […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: