Altermundistes o Anti-globalitzadors?

Els moviments antiglobalització van començar a fer-se sentir a mitjans de la dècada dels 90, el nom de grups d’antiglobalització o antisistema va ser bàsicament un invent politico- periodístic. La veritat es que aquest moviment social no es homogeni i prefereixen ser anomenats altermundistes (per allò d’un altre món és possible), així s’evita tota connotació negativa.

Que és el que ens porten dient des de fa més de 15 anys els altermundistes?, doncs que la globalització accentua el treball precari, una economia injusta amb els més dèbils, un model econòmic abocat al col·lapse i totalment insostenible. Naturalment com passa amb totes les ideologies, hi trobem idees amb les que estem d’acord i altres discutibles, però com a mínim val la pena repassar les seves propostes:

 • La famosa tasa Tobin, un impost sobre les transaccions financeres internacionals per frenar l’especulació.
 • Perdó del deute extern dels països pobres.
 • Lliure circulació de les persones.
 • Eliminació de aranzels agrícoles per afavorir la renda dels països menys desenvolupats.
 • Introducció d’una democràcia participativa, consultes ciutadanes sobre com gastar els diners públics.
 • Crítica a les grans institucions financeres internacionals, que tan sols es preocupen pel benefici del capital privat i del control sobre els polítics i la societat.
 • Reducció del poder de la banca i les multinacionals, que amb el seu poder minven la independència dels partits polítics i de retruc dels ciutadans.
 • Promoció de la llibertat del coneixement i del software lliure.

Han passat molts anys, i sembla que aquests grups tant criminalitzats per polítics i premsa tenien força raó, tot i que sembla que els ciutadans estem molt ben anestesiats i manipulats.

Com podem explicar que el nivell de pobresa a Espanya (20% de la població) sigui el mateix ara que fa 20 anys, on és tot aquest gran progrés econòmic que diuen que hem gaudit durant els últims anys?

MadeByMiki

Quant a

::.·No sé que no sé res·.::

Tagged with: ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Altermundistes o Anti-globalitzadors?
 1. Oriol López ha dit:

  Doncs sí, jo també em pregunto, on és tot aquest progrés econòmic que diuen que hi ha hagut, o és que sols han progressat uns, els de sempre?

  Oriol López

 2. Tomàs ha dit:

  Hola Miki,
  N’estic d’acord amb quasi tot, en parlaria del tema del perdó del deute extern. Crec que és un tema complicat i en tot cas cal analitzar abans com i perquè s’ha creat aquest deute (i llavors, segons els casos n’estaria d’acord però potser en d’altres no).
  En el tema de la reducció d’aranzels…, podria generar problemes amb els agricultors del teu propi país que demanarien el mateix tracte….
  Per la resta, totalment d’acord. Sobretot en allò que signifiqui entrar en els beneficis de la banca, entitats que ens han arrastrat a l’actual situació.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: