Tarot, un llenguatge simbòlic

"La Papesse", de Le.MatCarl Gustav Jung, metge, psiquiatra i psicòleg, defensava que podem arribar a conèixer allò que sap el nostre inconscient analitzant els símbols que conformen els nostres somnis. És a dir, l’inconscient es revela a través del llenguatge simbòlic dels somnis.

S. Nichols diu que, de la mateixa manera que els somnis, que ens arriben de més enllà de l’abast de la consciència, els Arcans del Tarot també ens expliquen una història simbòlica que podem interpretar com si analitzéssim un somni.

Segons J. Wanless, conegut expert en el Tarot, la multidimensionalitat del simbolisme dels Arcans del Tarot representa d’una banda, els principis universals de la vida, i d’altra, les personalitats arquetípiques.  Els arquetips descriuen models de persona o comportaments i estan presents en la consciència col·lectiva de la humanitat, són patrimoni de la humanitat, d’aquí la qualitat de llenguatge simbòlic i les possibilitats d’interpretació.

Per a E. Eskenazi, els símbols i els mites ens permeten comprendre millor l’home i l’univers. El llenguatge simbòlic i la seva interpretació pertanyen a l’àmbit de l’inconscient, mentre que el coneixement científic pertany al de la raó i la consciència. Els coneixements que ens proporcionen ciència i símbols abasten dimensions diferents i es complementen.

Segons Carl Jung, els Arcans Majors del Tarot es poden utilitzar durant l’anàlisi psicològica; el simbolisme del Tarot pot ser extremadament útil per interpretar aspectes no conscients, i durant la lectura, els Arcans del Tarot es relacionen amb la situació que viu la persona que consulta el Tarot. Cadascun dels Arcans simbolitza un aspecte de l’experiència humana que és universal i constant.

Hi ha moltes formes d’interpretar les cartes, depenent dels Arcans que es presenten, de l’ordre com es disposen, … i per descomptat, del tarannà i de la intuïció de qui llegeix les cartes.

A Occident, un dels oracles més antic, encara en ús avui en dia, és el Tarot. Els Arcans del Tarot són utilitzats habitualment per a l’endevinació, per a predir el futur. El poder de determinació de les prediccions és extraordinari, tenen una força anàloga a la de les profecies autocomplertes. Utilitzar el Tarot per predir el futur ens l’hipoteca i ens roba la llibertat i el poder de construir el nostre futur dia a dia.

S. Nichols, al seu llibre “Jung y el Tarot. Un viaje arquetípico“, defensa que la lectura simbòlica del Tarot ens ofereix l’oportunitat de participar en la creació d’un nou i impredictible futur. El Tarot és un recurs que ens aporta una major consciència per decidir amb llibertat.

Al meu entendre, els Arcans del Tarot ens parlen amb el llenguatge dels símbols i són una font de coneixement.

Sophia Blasco Castell

Bibliografia:
Jung, C.G. (1934–1954) The archetypes and the collective unconscious (publicats 1981)
Nichols, S. (2002) Jung y el Tarot. Un viaje arquetípico
Wanless, J. (1986). New age Tarot: Guide to the Thoth deck
Eskenazi, E (1978) El Tarot

Compartir és estimar, de Jose Mondo

Coach personal

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “Tarot, un llenguatge simbòlic
 1. Tomàs ha dit:

  D’acord en el fet que el Tarot parla des de la simbologia, però no puc deixar de pensar que en el Tarot i juga tant el que tira les cartes i les “interpreta”, com el que escolta i també “interpreta”, en aquest cas interpreta el que el primer intèrpret li diu.
  Seria com donar valor a:
  Coneixements adquirits mitjançant la raó, el mètode, l’empirisme i la formulació + Coneixements adquirits presumptament mitjançant el Tarot, donés una “quantitat” major que si en aquesta fórmula només hi hagués el primer factor.
  Seria com si t’estàs ofegant al mar i t’agafes a la creu que portes al coll i penses que això et salvarà si ni tant sols saps nadar.
  Ho entenc com un divertiment però no més enllà. El perill és que si que hi ha persones que arriben a guiar part de les decisions de la seva vida al que pugui “dir” el Tarot.

  • Sophia Blasco ha dit:

   Com bé dius, totes dues interpretacions, la de qui llegeix i la de qui consulta, hi juguen; el perill rau en emprar-lo com un oracle per a l’endevinació, per a predir el futur, llavors s’interpreta com una predicció amb la força de les profecies autocomplertes. Utilitzar el Tarot per predir el futur ens l’hipoteca i ens roba la llibertat i el poder de construir el nostre futur dia a dia.

   Jung defensa que la lectura simbòlica del Tarot i la interpretació subjectiva són una porta oberta al nostre saber inconscient i aquest és precisament el valor afegit del seu llenguatge simbòlic.

 2. Oriol López ha dit:

  Doncs, a mi, la proposta de l’ús del Tarot com una eina de treball per comunicar amb l’inconscient em sembla molt interessant i molt contrapuntada amb la idea habitual del Tarot com a eina d’endevinació, amb la qual no estic gens d’acord.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: