Ayer quemé mi casa

Ayer quemé mi casa, mi caja de cerillas. Si te preguntan, di que no sabías nada (…) Ayer por la mañana bajé a por gasolina. Después quemé mi casa, por no quemar mi vida”. Aquests versos corresponen a una cançó del músic madrileny Quique González. La va escriure després de que uns lladres entressin a casa seva i la convertissin en un lloc caòtic. Llavors va decidir fer dissabte i llençar a les escombraries objectes i records que l’havien acompanyat durant molts anys. Es tracta, en definitiva, d’una cançó que ens parla de la importància de renovar-se cada cert temps, de reinventar el que som, per tal d’encarar el futur amb més esperança.

Dic això perquè hem viscut durant els darrers mesos un dels esperpents més patètics que ens ha regalat la dreta darrerament. La paraula “Gürtel” s’ha apoderat de l’espai mediàtic provocant un daltabaix en el principal partit de l’oposició, que ha intentat ocultar amb un cert èxit. Hem assistit capítol a capítol, i com si es tractés d’un serial televisiu dolent, a un relat farcit de delinqüents amb gomina, bigotis ridículs, nens pijos amb un rellotge a cada canell i cortines de fum que insulten la intel·ligència d’una societat cada cop més vacunada contra les ignomínies. Qui es venta de donar lliçons morals a tort i a dret, ara pateix les metàstasis d’un càncer polític que no va rebre el tractament quan tocava.

Les dues estratègies polítiques emprades pel PP no han diferit gaire de l’època Aznar: “ficció” i “tu més”.

“Ficció”, perquè es van inventar una conspiració promoguda pel govern central i que inclou a jutges i policies. De fet, va recolzar una guerra il·legal basada en la ficció d’un armament de destrucció massiva que mai va aparèixer. Podem parlar de ficció però el més adient seria parlar de mentida. I és que la ficció es recolza en un pacte entre l’emissor i el receptor i la mentida no.

“Tu més” perquè Maria Dolores de Cospedal basa en moltes ocasions les seves defenses en atacs a tot el que es mou. Aquesta manera de fer política recorda les baralles en el patis dels col·legis, on mai se sap si va ser primer l’ou o la gallina.

Ayer quemé mi casa. Aún tengo en la retina el humo de las llamas, mis páginas escritas”. El carrer Génova de Madrid fa pudor de fum. Si la guerra d’Irak va cremar la generació dels Acebes i els Zaplanes aquesta trama de corrupció poc ha malmès ara el lideratge de Mariano Rajoy, doble perdedor d’unes eleccions generals. És evident que la crisi i ZP han contribuït de manera decisiva a que, no tan sols es convertís en un cadàver polític, sinó que paradoxalment hagi sortit reforçat a les enquestes. Alguns analistes creuen que aquesta història no representarà una minva de vots important per a la dreta però potser necessiti la mateixa renovació de la què parla Quique González. Estic frisós per veure el tractament mediàtic del futur judici. Per cert, la cançó acaba amb una tornada curiosa: “No, hoy no me detendrán”.

Àlex Ribes

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Ayer quemé mi casa
 1. elbixo ha dit:

  Són una colla d’impresentables, aquesta gent. Amb aquests polítics, no sé què caram espera que passi la ciutadania quan venen maldades. Passa el que ha de passar. Ep, i aquests són del PP, però, sincerament, als del PSOE no és que els trobi massa més simpàtics o bones persones. Uns són dolents i els altres són pitjors. Au, triï i remeni.

  No fou en Josep Pla qui digué que el més similar a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres? Doncs això.

 2. Oriol López ha dit:

  Indignant! No tenen vergonya!

 3. Tomàs ha dit:

  És molt curiosa la perseverança amb que el govern Camps s’agafa al poder. No els trauran d’allà ni amb galledes d’aigua bullent.
  Estant disposats a resistir com si el govern fos el seu Álamo.
  Hi ha qui diu que tenen a Rajoy agafat per l’entrecuix perquè amb diners de la xarxa Gürtel es va finançar bona part de la darrera campanya del PP.

  És igual, si l’imputen o el declaren culpable la solució és fàcil, aniran al TC i tot solucionat.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: