Conreus energètics, biomassa i estella forestal

Els conreus energètics són plantes que es cultiven per ser transformades en biomassa, del producte que obtenim (oli, metanol o estella forestal) en farem energia en forma de biocarburant, gas, calor per escalfar aigua o electricitat.

En els cultius específics per a la producció energètica s’exigeix que siguin sostenibles, és a dir, que no deteriorin el medi ambient, siguin socialment acceptables i econòmicament viables, que no comprometin a les generacions futures i presentin un balanç energètic positiu (anàlisi del cicle de vida, ACV).

Dels cereals s’acostuma a produir etanol, dels conreus oleaginosos com el gira-sol, s’extreu oli i dels conreus lignificats (arbres) estella forestal, per utilitzar-la en calderes de tipus domèstic, comunitari o plantes de generació o cogeneració.

Parlem una mica de conreus energètics de tipus forestal per produir estella forestal i altres derivats que per combustió produeixen calor, gas i/o electricitat, l’eficiència varia del 30% en el cas de la producció elèctrica, al 85% en la producció de energia tèrmica.

Els arbres que s’utilitzen per la producció d’energia han de ser de creixement ràpid, d’espècies com el pollancre, el plàtan, l’acàcia, la paulònia i el salze per exemple. Es planten a una densitat molt alta de 1000 plantes per cada hectàrea (1ha=1 camp de futbol). I se’l deixa créixer entre 2 i 8 anys, arribat aquest moment es tallen i trituren per fer la estella forestal de 2 a 10 cm. El manteniment d’aquests arbres comporta com a factor limitant del creixement el reg, i és molt important aconseguir el màxim desenvolupament per obtenir una producció lo abans possible. Això, també requereix de l’aplicació de fertilitzants, herbicides per controlar les males herbes i productes fitosanitaris per les plagues i malalties dels plançons. Tot aquest procés requereix maquinaria i tecnificació perquè sigui rentable.

I sabeu ahir va sortir el sol, avui també i demà crec que també sortirà i ens envia una energia de 1000W/m2. I no som encara capaços de viure energèticament d’ell. Hem anat a la lluna i a l’espai i tindríem que fer possible viure de les veritables energies renovables i evitar la incineració per mantenir els gasos efecte hivernacle a 350 p.p.m de concentració a l’atmosfera, actualment estan a 391 p.p.m.

La producció de conreus energètics no em sembla gaire sostenible (referint-se a ACV), encara que pot ser més rentable per el propietari que vulgui aprofitar terres de bona qualitat, que possiblement tindrien que ser utilitzades per l’alimentació humana o animal. Doncs, tenint l’energia del sol cada dia, l’energia eòlica, les noves energies en estudi com la dels mars, la geotèrmia i les que vindran. Ens cal realment fer créixer arbres petits de 2 a 8 anys per cremar-los?. O es millor que creixin per fer fusta per mobles, construcció de cases, vaixells i altres. Creieu que cal desforestar a petita o gran escala per plantar conreus energètics? O conservar per exemple el que ens queda: 10% de les sequoies gegants, el 20% de boscos tropicals primaris. Sobretot cal forestar per les generacions que han de venir. Celebreu l’Any Internacional dels Boscos 2011. Planteu un arbre, el bosc es cuida sol, som nosaltres que el necessitem per extraure tota mena de productes des de bolets fins a medecines, passant per les pinyes i el cirer d’arboç, la farigola i el romaní, busqueu i trobareu dins del bosc.

La conca mediterrània no esta adaptada al conreu forestal perquè els estius secs donen un creixement lent, els cultius tenen els seus espais per un desenvolupament òptim i el conreu d’arbres esta particularment adaptat a zones climàtiques de temperades a fredes.

Teresa
http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Conreus energètics, biomassa i estella forestal
  1. Oriol López ha dit:

    A mi tampoc no em sembla gens sostenible l’opció del biocombustible. Hi ha moltes alternatives i molt millors.

  2. Tomàs ha dit:

    N’estic d’acord. Mai ho he vist amb bons ulls i ara, després de llegir el teu post, he entès algunes coses amb molta claredat.

    Hem d’aprofitar tot allò que ens arriba sense cap esforç i sense haver de malmetre una cosa per a fer-ne una altra. El sol, el vent, la calor interna…, són el camí.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: