La Irene va estar a la Xina i ens va portar una capseta de palillos per menjar. El que més ens va cridar l’atenció, va ser trobar una esvàstica en el passador de la tanca de la capsa.
Després de parlar amb ella sobre això i de buscar més informació, faig aquest post amb la intenció de mirar més enllà de la percepció que de l’esvàstica ens va deixar el regim de Hitler.
La figura ve a ser una creu els braços de la qual es dobleguen en angle recte. També és coneguda com a creu gammada perquè pot ser configurada amb la unió de quatre lletres gammes de l’alfabet grec.
Les arrels de l’esvàstica es remunten a l’Edat del Bronze. Ha estat utilitzada en les monedes primitives de Mesopotàmia, a Egipte com a representació del poder que cada ésser humà posseeix i al Budisme com decoració i talismà de bona sort. Al llarg dels darrers 3.000 anys ha estat per a moltes cultures del món una representació de la vida, del sol i de la bona sort. A la majoria dels països europeus hi és present en les seves tradicions.
A Espanya en podem trobar, amb el braços arrodonits, en hórreos de Galicia i d’Astúries o en la creu de Lauburu del País Basc.
Se la representa generalment com una creu que recorda la rotació del Sol. Coneguda també com a creu Gammada, Creu Solar, Martell de Thor…
A esvàstica budista és levogira, els seus braços giren cap a l’esquerra, en canvi la esvàstica nazi és dextrogira i està girada 45º.
En japonès es diu Manji i significa “deu mil sols”, i a la Xina és el símbol del número deu mil, que antigament era el mateix que dir la totalitat dels éssers existents, l’infinit.
També la podem trobar a l’Amèrica Precolombina. Tant al Nord com al Sud, igual a Arkansas que al Brasil, introduïdes per les onades migratòries provinents dels pobles del Nord d’Europa i els d’Àsia que arribaven per mar o per l’estret de Bering.
Apareix també en el Cristianisme i en el Budisme Mahayâna (Tibet, Xina, Japó…), on es representa al pit de Buda i a l’entrada dels temples.
Inclús ja en segle XX, la esvàstica encara s’utilitzava com a símbol amb connotacions positives. S’estampava en targetes postals, en monedes i en edificis.
A la Xina, era el símbol del servei equivalent a la Creu Roja o la Mitja Lluna Roja.
A la Primera Guerra Mundial, els carros blindats de la guarnició anglesa d’Aldershot portaven pintada l’esvàstica, igual que la 45ª Divisió de l’exèrcit nord-americà.
Finalment, el Partit Nazi l’adopta com a símbol l’any 1920 i aviat es converteix en un símbol d’odi, violència, antisemitisme i mort.
L’impacte de la Segona Guerra Mundial i dels símbols empleats pel govern de Hitler va ser tant gran, que el mil·lenari significat de l’esvàstica ha quedat a l’ombra.
Curiosa història de com un mateix símbol pot transmetre missatges tant oposats. És molt possible que en les els països on la segona guerra mundial no fos gaire significativa, els vells símbols segueixin tenint el valor i el significat primigeni. Ara bé, en molts altres països, l’efecte propagandístic i devastador del que en un moment determinat de la història va ser el símbol de l’imperi hitlerià, és molt possible que el record de l’esvàstica nazi hagi eclipsat l’antiquíssim significat d’aquest símbol.
Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com
Increïble com es pot capgirar el significat d’un símbol mil·lenari d’aquesta manera.
Realment és trist perquè aquesta apropiació deixa en segón pla l’antic i original significat d’un símbol mil·lenari, que ha estat compartit per persones de quasi bé tot el món.
Precisament per aquest motiu Adolf Hilter va triar aquest símbol mil·lenari. A més a més de tirà, era molt aficionat al ocultisme i a la mística. Tot i així teniu raó, és tota una llàstima que aquest símbol, amb la tradició que arrastra, perdi tot el seu significat anterior.
Si, tal i com dius, va enviar missions arreu del món a buscar objectes mítics com el sant grial i l’arca de l’aliança entre d’altres.
Veiem una esvàstica i immediatament la relacionem amb un dels períodes més negres de la recent història de la humanitat. En certa part és normal, ja que l’impacte del nazisme va ser molt gran i durant uns anys varen dominar Europa. A més, les cultures orientals ens són molt més desconegudes i això també ajuda a que una majoria de persones pensi que l’esvàstica és nazi i no que té una història mil•lenària
El gir del Sol és un centralisme. Li mancava un símbol així i se’l va apropià. Com Franco amb l’àguila! Àguila que també se la van apropiar els nazis.