El sexe de les plantes

 

Llirí, Assutzena o Lili (Lillium x hollandica)El sexe de les plantes es troba a la flor, segons sigui aquesta diferenciem les plantes com:
• Hermafrodites, que la mateixa flor té els òrgans femenins i masculins com podem veure a la foto.
• Monoiques són plantes que tenen flors femenines i masculines, situades en diferents branques de la mateixa planta com els pins, avets, alzina i roure.
• Dioiques són plantes que tenen només flors unisexuals, poden ser femenines i es consideren plantes femella que donen el fruit i llavor, i plantes que tenen només flors masculines que es consideren plantes mascle, exemples són les palmeres, el grèvol, el kiwi i el ginkgo biloba.Els òrgans femenins de la flors s’anomena gineceu. Aquest esta format per l’estigma, l’estil i l’ovari (pistil) que podem veure a la foto al centre, envoltat dels òrgans masculins o androceu, el qual esta format per els estams que es componen dels filaments que aguanten les anteres (de color marronos a la foto) , on hi trobem el pol•len.A la foto, veiem el polsim de pol•len que ha tacat els pètals de la flor. Normalment, les flors vistoses que són hermafrodites acostumen a produir pol•len no al•lèrgic. I són pol•linitzades per insectes. En canvi, les plantes amb flors unisexuals poden produir pol•len al•lèrgic i són pol•linitzades per el vent.

Un cop el pol•len arriba al ovari de la flor, on hi han els òvuls, es dura a terme la fecundació i el desenvolupament del fruit o la llavor. Aquest procés es tracta de la reproducció sexual de les plantes.

Teresa

http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “El sexe de les plantes
  1. Oriol López ha dit:

    I aquest sexe de les plantes les ha fet evolucionar de manera que algunes produeixen flors tan aparents com la de la foto.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: