Les Cascades Submarines i les Gambes

Què fa que uns anys no hi hagi problema per pescar gambes a la Costa Brava i en canvi hi hagi anys en els quals sembla que la gamba vermella s’ha extingit o ha marxat dels caladors tradicionals?

Podríem pensar que la pesca intensiva ha exhaurit els caladors o que el canvi climàtic ha fet canviar els llocs de cria de la gamba.

El més estrany, és que un any o dos després de les desaparicions, les gambes retornen i els caladors s’emplenen de nou de pesca.

Marca de garantia de la gamba vermella de Palamós

Què és el que passa doncs?

On eren les gambes, on havien anat mentrestant?

Investigadors dela Universitatde Barcelona, de l’Institut de Ciències del Mar i del  Centre d’Investigació del Fons Marí de Perpinyà sembla que han resolt un dels misteris més ben guardats pel Mediterrani.

Varen publicar a Nature i en un informe per al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient la relació entre les aparicions i les desaparicions de la gamba vermella i les Cascades Submarines.

Una cascada submarina és un fenomen excepcional que es produeix quan el vent fred refreda les aigües properes a la costa. Aquest refredament provoca que la densitat de l’aigua augmenti i que aquesta s’enfonsi literalment formant una cascada com si fos la d’un riu.

Han descobert que en el Golf de Lleó es produeix anualment aquest fenomen (en el Mediterrani és molt poc freqüent). A la zona del Cap de Creus s’acostuma a produir entre els mesos de febrer i març. En aquest indret, les aigües a l’enfonsar-se, aprofiten un canó submarí per transitar fins a majors profunditats.

Cascades Submarines al Golf de Lleó

Les cascades (en blau a la foto), porten aigua des de la superfície fins a milers de metres de profunditat. La cascada del Golf de Lleó pot portar en 4 mesos tanta aigua al fons marí com aigua desemboca el riu Roina en 12 anys, o l’Ebre en 80 anys. Veiem doncs que la magnitud és ingent, que el cabal d’aigua que s’enfonsa és inimaginable.

Un dels efectes de l’enfonsament massiu d’aigua és que aquesta transporta els nutrients de les aigües superficials a profunditats on no acostuma a haver cap mena de nutrient en condicions normals.

Les gambes es veuen també transportades a aigües profundes, cap als 1.500 metres, on ara troben quantitats brutals de matèria orgànica altament nutritiva per poder viure sense que cap pescador les capturi. En aquestes condicions, les gambes es poden reproduir i els bancs regenerar fins que tornen a aigües menys profundes i els caladors tradicionals es tornen a veure plens a vessar.

Aquesta relació entre l’ecosistema costaner i el marí era desconegut fins aquests estudis. Es mantenia la idea que es tractava d’ecosistemes independents.

S’ha trobat la resposta al que fins ara era un misteri. Resposta que permetrà desenvolupar un model per aconseguir una explotació sostenible dels caladors de gamba vermella (Aristeus antennatus) i reduir la sobreexplotació de les espècies del fons marí.

Gamba vermella

La informació sobre el clima i la temperatura de les aigües costaneres permetrà poder avaluar la possibilitat de l’activació i de la intensitat d’aquesta cascada i les seves conseqüències en la pesca, així com preveure el possible retorn als caladors.

Si tot això serveix per desenvolupar un model pesquer que preservi la pesca i doni feina als pescadors, benvingut. Ara bé, si ara el que s’intenta és anar a buscar la gamba a majors profunditats i no deixar que es recuperi, doncs potser haurem de pensar que més hauria valgut que el misteri hagués seguit com a tal.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
3 comments on “Les Cascades Submarines i les Gambes
  1. Oriol López ha dit:

    Jo també desitjo que es faci un bon ús d’aquesta descoberta.

  2. Tomàs ha dit:

    És esencial saber utilitzar amb intel·ligència aquesta mena de descobertes, d’altra manera aviat no hi haurà ni gambes ni res que pescar.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: