És tímida Selene?

“I Marduk va mirar el cel encès pel Sol i la Terra que trepitjava i va pensar que aquell seria un bon indret perquè els seus hi prosperessin i Marduk, en la seva saviesa i bondat, va dotar la Terra de Vida i a la Vida d’Intel•ligència. I, en efecte, els seus fills van prosperar i van créixer en nombre i van esdevenir Homes, i Marduk, en la seva generositat, va disposar que aparegués la Lluna i li va confiar la Nit, i la va fer la seva criatura de la foscor per sempre, per tal de mesurar el temps en dies i nits, i les nits i els dies en mesos i els mesos en anys, per tal que els Homes lloessin Marduk i no perdre el compte dels dies de llur Existència i recordar així eternament llur Naixement”.

Aquest és l’origen de la Lluna (i de passada del calendari) segons les llegendes assiri-babilòniques del segle VII a.C., llegendes que relaten la creació del Món d’una manera més o menys romàntica. El cert és, però, que l’origen de Selene, la nostra companya còsmica, va ser molt més caòtic i producte d’un dels cataclismes més greus que ha patit mai la nostra Terra.

Fa 4417 milions d’anys, quan la Terra era verge i jove, el nostre món va rebre l’impacte de grans objectes de mida planetària, residus del naixement del Sistema Solar, antics navegants com gegantines naus a la deriva, i com a conseqüència de les col•lisions gran quantitat de material terrestre i meteòric va ser expulsat i va quedar en òrbita al voltant de la Terra. Més tard, aquestes restes van xocar entre si infinitament i s’anaren fonent i amalgamant, i després, un cop refredades i extingida la calor dels xocs terribles, la Lluna pròpiament dita va rebre per primera vegada la llum del Sol. La gravetat terrestre la va col•locar a una distància mitjana de nosaltres de 352.000 km i des de llavors la seva presència acompanya les nostres nits i ens alleuja de la foscor del Temps.

Excepte quan en algunes nits de Lluna plena potser Selene es torna tímida als nostres ulls, curiosos, i mitjançant una gran carambola còsmica, la Lluna s’eclipsa.

Eclipsis de Lluna

Un eclipsi de Lluna es produeix quan la Lluna plena passa per la línia imaginària que uneix els centres del Sol i de la Terra i entra en el con d’ombra projectat per la Terra il•luminada pel Sol (S). La Terra projecta en l’espai un con de foscor total (ombra, U), envoltat d’una zona de foscor parcial (penombra, P) i, en conseqüència, poden donar-se tres tipus d’eclipsi: (1) eclipsi penombral, quan la Lluna entra en la zona de penombra; (2) eclipsi total, quan la Lluna entra totalment en la zona d’ombra; i (3) eclipsi parcial, quan la Lluna entra parcialment en l’ombra i la resta de Selene en la penombra.

Com podeu veure en el gràfic, el punt X determina el vèrtex del con d’ombra de foscor total i la Lluna queda més lluny. És per això que durant l’eclipsi la Lluna no queda enfosquida del tot i adquireix un to vermellós (r) ja que l’atmosfera (A) de la Terra (de fet el vapor d’aigua dels núvols) absorbeix tots els colors de l’espectre excepte el vermell, capricis de la refracció!. És el mateix que passa quan el Sol està baix sobre l’horitzó a la sortida o a la posta i se’ns mostra vermell tot decorant els nostres cels. Imagineu les sensacions de la Humanitat antiga en veure que la Lluna sobtadament es tornava vermella! De fet aquest espectacle poderós sempre ha impressionant profundament als humans. Al final d’aquest article trobareu una altre explicació sobre l’envermelliment de la Lluna.

Eclipsi total de Lluna durant la nit del 3 al 4 de març de 2007

Així, en definitiva, el que veiem durant un eclipsi és l’ombra de la Terra projectada sobre la Lluna. Ja Pitàgores i els seus seguidors al segle V a.C. van deduir que la Terra era una esfera i no plana com es creia aleshores en veure que l’ombra de la Terra sobre la Lluna era, de fet, rodona.

I com és que si els eclipsis es produeixen en Lluna plena no hi ha un eclipsi cada mes? Doncs perquè l’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra no es desenvolupa sempre en el mateix pla, i en canvi se situa per sobre o per sota d’aquest pla evitant l’alineació amb la Terra i el Sol i, per tant, els eclipsis. Així tenim que la Lluna descriu un sinusoide al voltant del nostre planeta en lloc de traçar un cercle sense oscil•lacions.

D’aquesta manera arribem a la conclusió que Selene realment no és tímida, sinó que tal i com va dir Einstein “Déu no juga als daus”, però potser sí que Déu (o, sense anar més lluny, Marduk) juga al billar. Un billar còsmic del qual podrem gaudir com a observadors privilegiats d’un eclipsi total de Lluna la nit del proper dia 15 de juny de 2011.

En efecte, l’Agrupació Astronòmica de Girona http://www.astrogirona.com organitza una observació pública d’aquest eclipsi a la platja de Tossa de Mar, un indret incomparable on la Lluna, eclipsada, compartirà protagonisme amb la vil•la medieval emmurallada que domina la costa! Un indret privilegiat, potser un dels més bonics de la Costa Brava!

Tossa de Mar

Tossa de Mar

Per a trobar un lloc idoni per obsevar l’eclipsi podeu fer servir el programa gratuït "The Photographer’s Ephemeris". Òbviament, a Catalunya el millor lloc per observar l’eclipsi serà la costa. En la següent imatge podeu apreciar el camp de visió de l’eclipsi des de la platja de Tossa, des de la sortida de la Lluna fins al final de l’espectacle (línies verdes).

Angle d'observació de l'eclipsi des de Tossa de Mar

L’eclipsi començarà a ser espectacular a partir de les 21:22, quan la Lluna, ja eclipsada, sortirà sobre el mar per l’horitzó sud est. Per això és molt important buscar un lloc on la sortida de la Lluna sigui diàfana. A Catalunya estem de sort, doncs a la vora del mar podrem gaudir de bona part de l’eclipsi. A més, al veure la Lluna tant baixa sobre l’horitzó, es produirà l’efecte òptic que fa que Selene sembli molt més gran del que és en realitat, ja que al poder-la comparar amb objectes coneguts de l’horitzó, la il•lusió d’una súper-Lluna serà molt potent. La màxima profunditat de l’eclipsi serà a les 22:12 i la fase penombral de l’eclipsi, que gairebé sempre és imperceptible a l’ull humà, s’iniciarà a les 00:02 del dia 16 de juny.

L’eclipsi serà fantàstic a ull nu i amb prismàtics, però amb els telescopis i els diferents equips de captura d’imatge que l’Agrupació Astronòmica de Girona posarà a l’abast del públic podreu comprovar com de sorprenent pot resultar la nostra germana còsmica, la turmentada superfície crateritzada de la Lluna és una visió inoblidable!

Si us voleu afegir al nostre camp d’observació amb els vostres telescopis sereu benvinguts, nosaltres ens trobarem a l’aparcament (obert 24h) que hi ha just a tocar de la platja a partir de les 20:30. Mapa del camp d’observació.

Les fases i els horaris d’aquest eclipsi són els següents:

PRIMER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 19:24
PRIMER CONTACTE AMB L’OMBRA 20:22
INICI DE LA FASE TOTAL 21:22
MÀXIM DE L’ECLIPSI 22:12
FI DE LA FASE TOTAL 23:02
DARRER CONTACTE AMB L’OMBRA 00:02
DARRER CONTACTE AMB LA PENOMBRA 01:00

Eclipsi total de Lluna del 21/02/08

Recordeu que no calen instruments especials per a gaudir de l’eclipsi. A ull nu ja podeu fer veritable astronomia, com calcular el grau de foscor o profunditat a què arriba l’eclipsi. Aquesta foscor la mesurem segons l’escala de Danjon.

L’escala de Danjon estima el grau d’enfosquiment de la Lluna durant un eclipsi, a causa de l’opacitat dels núvols i la pols de l’atmosfera terrestre quan aquesta refracta la llum provinent del Sol. Va ser introduïda a l’any 1920 per l’astrònom francès André-Louis Danjon (Caen 1890, Paris 1967) conegut per les seves innovacions en la instrumentació astronòmica i els seus estudis sobre la rotació de la Terra.

Escala de Danjon

I per si tot això no fos suficient, només comentar-vos que el veritable “Senyor dels Anells”, Saturn, compartirà el cel amb Selene. Si mai no heu vist Saturn amb un telescopi aquesta és sens dubte la millor oportunitat per gaudir de nou d’una visió inoblidable!

Animeu-vos a acompanyar-nos i gaudiu de l’espectacle, perquè el color vermellós de la Lluna fa que la nit adquireixi una màgia suggerent i estranya però, alhora, colpidora!

I ja per acabar, com que hem començat explicant una llegenda, sembla adient també acabar amb una altra. Aquesta però, substitueix l’èpica pel romanticisme i és que hi ha qui diu que la nostra amiga Selene envermelleix en descobrir als amants estimant-se, abraçats entre els llençols de la nit, al ser acaronats per la brillantor de la seva llum. Així doncs cada nit, en sortir, troba nous amants per satisfer la curiositat que sent vers l’amor dels humans… fins que de tant en tant descansa (s’eclipsa) i deixa que els amants la busquin de nou per compartir tendreses i secrets d’amor…

Rafael Balaguer.

Prehistoriador i astrònom amateur, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, em centro en la tasca de comunicació de l'Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, de la què en sóc president. Fruit de la meva vocació integradora de l'Astronomia amb altres ciències, actualment estic realitzant una investigació totalment pionera en el camp de l'Arqueoastronomia que estudia la relació entre la ubicació i l'orientació dels monuments megalítics amb el camp magnètic de la Terra.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
5 comments on “És tímida Selene?
 1. Sophia Blasco ha dit:

  Aquesta barreja de mites i ciència encisa, gràcies!

 2. Oriol López ha dit:

  Desconeixia aquest mite assiri-babilònic. Excel·lent article i excel·lent proposta per observar l’eclipsi.

 3. Rafael Balaguer ha dit:

  Moltes gràcies! M’alegra molt que us hagi agradat! Ara només falta que el temps ens acompanyi per poder gaudir de l’eclipsi!

 4. Tomàs ha dit:

  Si, com dius, cal esperar que faci bon temps i poder gaudir de l’espectacle.

  M’ha agradat llegir el post. Aclaridor i molt ben explicat.

 5. Els que vulgueu podeu seguir aquest eclipsi des del passeig de Sant Antoni de Calonge, tindreu telescopis i prismàtics apunt! Més info a http://www.astroemporda.net/2011/06/eclipsi-de-lluna-pel-15-de-juny/

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: