Bandera de Cusco Vs bandera LGTB

Us presento un cas curiós de debat entre dues banderes.

Cusco “el melic del món”, és una meravellosa ciutat del Perú.

Vaig tenir la fortuna de poder-hi estar cinc fantàstics dies. Visitant la plaça d’Armes, on hi a la Catedral i un conjunt admirable de cases de fusta, em vaig trobar en una paret tocant a la plaça amb la bandera de Cusco, que és la que podeu veure a la foto.

Bandera de Cusco (Perú) - Foto pròpia

Sense voler, em va venir al cap la bandera popularitzada des dels EEUU com a representació de l’orgull gai.

La de Cusco, sembla ser que existeix des de principis del segle XX en que n’era el símbol de l’Imperi Inca.  Si bé, qui la va popularitzar va ser l’amo de l’emissora de ràdio Tawantinsuyo, quan al 1973 la va utilitzar per commemorar el 25è aniversari de l’emissora.

Els colors segueixen els de l’arc de san Martí, amb  7 franges de color i amb la del color vermell sempre a la part superior.

La bandera va agradar i l’ús es va anar estenent, fins que el 1978, l’alcalde de Cusco, Gilberto Muñiz Caparó, la va declarar emblema oficial de la ciutat.

Per altra banda, el 1978 a San Francisco i de la ma de Gilbert Baker, va néixer la bandera, primer de l’orgull gai i després de tota la comunitat LGTB.

Al principi va tenir 8 franges de colors diferents, més tard va passar a tenir-ne 7 i la que ara coneixem i s’ha estès pel món sencer, en té 6.

La de 8 franges incloïa el color rosa en la primera franja superior i el color blau cel com a sisena franja. Primer va perdre el color rosa i després el blau cel, fins a conformar l’actual bandera de 6 franges.

Bandera LGTB

Com es pot veure a les fotos, la similitud entre ambdues banderes és molt gran. Per aquest motiu, a la ciutat de Cusco hi ha des del 2007 un debat sobre la conveniència d’abandonar o no l’actual bandera com a representació de la ciutat.

Els defensors d’abandonar l’actual bandera argumenten, que la similitud entre ambdues banderes és molt gran i es pot prestar a confusió, i que, en realitat no hi ha una sustentació històrica provada que demostri que aquesta bandera fos utilitzada pels Inques.

Els que defensen continuar amb l’actual bandera, opinen que en tot cas ha de ser la comunitat LGTB la que ha de canviar el seu símbol, ja que la bandera de Cusco és anterior i que l’arc de san Martí des de sempre ha estat un símbol important per a la civilització Inca.

El debat està servit i hi ha opinions per a tots els gustos i en aquest cas, de tots colors!

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , ,
Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Bandera de Cusco Vs bandera LGTB
  1. Oriol López ha dit:

    Curiosa i interessant coincidència. Ho comparteixo al Twitter.

  2. Tomàs ha dit:

    Gràcies Oriol.

    El Món és tan gran i tan divers que quasi bé podem trobar de tot…, sortosament!

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: