I més i més Google

Senyores i senyors, Google torna a intentar obtenir una part del pastís de les “xarxes socials” amb una nova joguina 2.0 anomenada Google Plus, la qual, ara per ara, només es troba disponible en fase de proves per a un reduït nombre de persones. Afortunadament, un servidor en pot fer un tast gràcies a l’amabilitat del senyor José Manuel Goig, que m’hi va convidar minuts abans que els senyors de Google decidissin de tancar temporalment el sistema d’invitacions.

És evident que les persones són l’essència de qualsevol plataforma que rebi el qualificatiu de “xarxa social”. Per tant, un sistema d’invitacions que no et deixi convidar ningú, tot i tenir només dues persones “agregades”, limita molt el camp de proves de l’eina i limita també les opinions i impressions que hom en podria extreure en condicions més normals. Tot i així, els diré, a grans trets, què em sembla i quin futur li auguro.

Google Plus vol ser Facebook. Dient això ja sabran per on van els trets i s’adonaran, també, de l’enorme dificultat de la missió. Facebook està molt i molt estès; inimaginablement estès. S’ha expandit fins al punt que jo mateix no conec ningú que no hi tingui perfil. Uns el fan servir moltíssim i hi pengen fins i tot les fotos de l’esmorzar diari i uns altres el fem servir en comptades ocasions; però tothom hi és. I això, ja és molt. En canvi, no tothom té compte a Gmail, per exemple, ni fa servir el Google Calendar, malgrat que segurament sí que tots tenim Google com a primera opció de motor de cerca al navegador.

Ara bé, tot i les poques opcions que humilment auguro a l’eina, sí que he de dir que és de Google, i Google (normalment) fa molt bé les coses. I una de les coses que trobo que ha plantejat de manera excel·lent ja des de l’inici, és el tema de com i amb qui compartim segons què (sí, una de les grans crítiques de Facebook temps ençà). Per a tal finalitat, tot funciona amb “cercles”. Així que tenim el cercle d’amistats, el de família, el de coneguts, el de persones de la feina…i podrem crear tots aquells cercles que se’ns puguin passar pel cap. En cada cercle hi inclourem diferents persones i una persona podrà ser inclosa en tants cercles com vulguem. S’ha de fer amb certa cura, perquè a l’hora de compartir un escrit, un vídeo, una fotografia o el que sigui, podrem triar si volem que ho vegin tots els cercles o només uns quants. Utilíssim i facilíssim, doncs, per compartir les fotos de borratxera amb els amics, i potser amb els coneguts, però no amb la família ni amb la gent de la feina, per exemple.

Abandonarà el Facebook una persona amb un perfil actiu, per passar-se a Google Plus? Ho dubto, no ho crec; són massa similars –si més no, de moment. Crearà un perfil de Google Plus una persona que ja és a Facebook? És molt probable, però mantenir al dia dos perfils en dues xarxes socials pot arribar a ser quelcom molt pesat. Imaginin-se haver de pujar les fotos de l’aniversari del Pepet, per duplicat. No té sentit.

Sigui com sigui, acabo dient el mateix de quan he començat. No el puc provar bé, no hi tinc a penes gent. Caldrà veure què passa d’ara endavant, quan torni a obrir-se la “ronda” d’invitacions i quan continuïn millorant-ho –perquè de ben segur que ho faran. A més, no hem d’obviar que per als que fem servir de manera habitual els diferents serveis de Google, com ara Gmail, Calendar, Picasa o Documents, la unió de tot plegat en una xarxa ben enllaçada que aprofiti el millor de cada recurs ens pot resultar molt atractiva. Esperarem.

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Ciència i Tecnologia
5 comments on “I més i més Google
 1. Oriol López ha dit:

  Arribar el primer sempre és un avantatge competitiu, de manera que Google+ l’única manera que té per sortir-se’n és oferir algun factor diferencial que el faci una eina amb un plus important respecte de Facebook o Twitter. Aquesta organització dels contactes en cercles diferenciats i amb possibilitats diferenciades, segons la pertinença a un o altre cercle, potser podrien part d’aquest plus.

 2. Salvador ha dit:

  M’he estat llegint el teu post sobre el Google* i jo també crec que serà una eina molt interessant, potser més que el mateix Facebook. Ja m’he apuntat en allò que et diu que posis el teu mail i ja t’avisaran. També he conectat amb J.M.Goig, a veure si hi ha sort i també em convida… així podrem començar a fer proves.
  Grpacies per la informació que proporciones.

  • elbixo ha dit:

   Dissortadament, diria que el senyor Goig ara per ara ja no pot convidar-hi ningú més. Inicialment, els qui hi eren convidats podien convidar altres persones, però es veu que la cosa es va anar estenent tan ràpid que Google va decidir deshabilitar, temporalment, el sistema d’invitacions.

   Esperem que no esperin massa a deixar-hi entrar més gent!

 3. Tomàs ha dit:

  He llegit amb interès el teu Post, ja que n’havia llegit alguna notícia però no m’havia fet una idea. Ara, gracies a la bona explicació que ens has fet, ja ho entenc una mica més.

  Tinc perfil a Facebook però en soc un usuari poc actiu. Tinc gmail també.

  El que comentes de poder utilitzar totes les eines de Google en aquesta nova aplicació sembla un bon començament, ja veurem que més ens presenten.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: