TV3, la d’ells

Els telenotícies de TV3 són sempre la primera opció que contemplo a l’hora de provar d’informar-me mitjançant la televisió. Ja fa anys, però, que prioritzo Internet al televisor perquè, senzillament, TV3 ha perdut el nord. Bé, el nord i el plànol sencer, diria jo. De fet, ho he piulat diverses vegades. I ahir, de mostra, vaig fer tres captures de pantalla que il·lustren perfectament el missatge de repulsa que vull donar i que no voldria deixar perdre en la volatilitat tuitaire. Observin-les amb cura.

Web: Radiotelevisión española.
Marc referencial teòric: Estat espanyol.

Web: 3cat24, portal informatiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (TV3, Catalunya Ràdio).
Marc referencial teòric: Països Catalans o si més no, Catalunya.

Web: Vilaweb.
Marc referencial teòric: Països Catalans.

Què tal? Són vostès capaços i capaces de trobar la diferència conceptual entre el titular de RTVE i el del 3cat24? A la pràctica, vénen a dir exactament el mateix malgrat estar orientats, en teoria, a diferents marcs de referència territorial. Posaria la mà al foc que si TV3 parlés castellà no només deixarien veure-la als valencians i valencianes, sinó que seria una cadena digna d’adulació a l’Espanya més profunda. Així ens ho indica aquest descarat sucursalisme espanyolista que s’hi practica: notícies espanyoles, en llengua catalana. Era aquesta la idea inicial? La resposta és evident.

El més greu de tot plegat, senyores i senyors, és que aquesta manera de fer la paguem entre tots. No l’apadrina el Grupo Godó, ni Planeta, ni MediaPro, ni cap altre putxinel·li del diner; ho fem nosaltres. Entre tots i totes contribuïm a la subtil alienació de la nostra identitat en favor de la sacrosantíssima unitat de l’Espanya “constitucional”, amb tot el que això comporta. Perquè resulta que ens ha de preocupar moltíssim si fa fallida un banc salmantí, si la selecció espanyola de futbol no guanya, si un torero rep una cornada a la punta de la cigala o si a Burgos fa dies que no hi plou. En canvi, que els nostres esportistes no puguin competir amb les nostres pròpies seleccions o que l’Estat francès faci la traveta constant al català a la Catalunya Nord, se suposa que ens ha d’importar un rave. Mirin, vagin a cagar a la via.

I per acabar, una mica d’autocrítica, que mai no va malament. Quan a Catalunya hi governava l’espanyolisme descarat del PSC –amb el vistiplau de l’independentisme de façana d’ERC– atribuïa al govern aquesta descarada manca d’identitat dels nostres mitjans públics i creia que almenys, malgrat el ranci ferum a elitisme i neoliberalisme inútil, egoista i poc ètic de CiU, si més no, avançaríem en aquest sentit. Anava total i absolutament errat. No hem avançat en res ni hi ha cap previsió real de fer-ho mentre la cort de botiflers que governa el Parlament continuï mamant-nos la mamella.

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “TV3, la d’ells
  1. Oriol López ha dit:

    Certament, no anem bé…

  2. […] I afegeixo, a partir d’un tuit del senyor @oscarjulia en resposta a tot plegat, que amb aquest apunt m’agradaria denunciar la manera de fer de TVE, una tele que paguem entre tots, però això no vol dir, tanmateix, que elogiï les maneres de fer de TV3. Són diverses les vegades que m’he queixat també de que la nostra, molt sovint però per motius diferents als expressats aquí, no és a l’alçada. La darrera vegada, el mes passat. […]

  3. Que estem parlant d’una sola notícia i, en tot cas, caldria una visió més global i, en segon lloc, no parlem de TV3, l’exemple que dónes és el 3cat24.cat, un mitjà de la CCRTV però que en cap cas podem identificar amb TV3. Pel que fa a la resta de conclusions fetes en aquest cas, hi estic d’acord.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: