Tòpic

Adaptat de "R. Díaz, Monterrey 1899 La Fama Fábrica de Hilados", de Jorge Elías, al Flickr

[…]

El trasbals de Nepomucè Garrigosa, l’amo de l’Eleuteri [que acabava de morir destrossat en un accident laboral], va constituir un detall de més supòsit. Estimava l’Eleuteri com a un fill, si de tan marrec l’havia pres d’aprenent! L’Eleuteri era tan honrat, tan bo, i servia per a tot, i era tan humil, prudentíssim, i amb poc en tenia prou: s’acontentava amb la cinquena part del sou que li pertocava.
– Aquest és el primer disgust que em dóna. Tenia tota la meva confiança, ja ni el manava, perquè sabia la seva obligació i no parava mai. Que calia treballar quinze, vint hores? Com aquestes. I ara aquesta mort estúpida, inexplicable. L’estimava com a un fill, us ho dic, Marieta [La mare de l’Eleuteri]. La de casa ni gosa venir, disculpeu-la. Vós esteu de dol, oi? No guanyareu el d’ella, està fins malalta.
L’entendridor discurs provocà un exitàs de plors.
Què més? L’Eleuteri va ser vetllat tota la nit, i el poble en pes l’acompanyà l’endemà al cementiri.
– El noi estava altrament assegurat, Marieta.
Amb les noves lleis, percebreu almenys cinquanta mil pàfies, sempre és un consol. I no us amoïneu per l’enterrament i els funerals, són a càrrec meu. A més, aquí teniu la setmanada que el pobre Eleuteri no acabà. Esteu contenta?
Marieta deia d’esma que sí, i l’amo anà a tranquil·litzar la dona malalta i ja no s’acostà més, ni calia, a la casa de la desgràcia.
– Rebreu, n’estic segur, cinquanta mil pessetes d’indemnització, Marieta, un capital -afirmava el veí coreuta.
Marieta cobra una pensió de trenta-nou pessetes mensuals, el que les lleis manen, però la gent li enveja la quantitat il·lusòria, l’altra. I tothom, fora de la mare, ha oblidat l’amic Eleuteri.

[…]

Autor: Salvador Espriu

L’anterior és un fragment de la narració Tòpic de Salvador Espriu (1913-1985) que pertany al seu llibre Ariadna al laberint grotesc (1935).

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia.

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Altres
%d bloggers like this: