…Si Mao aixequés el cap!

El Partit Comunista de Xina acaba de complir 90 anys d’història. En aquella època, el Partit tenia solament uns pocs seguidors, avui compta amb 80 milions de militants (quasi els habitants que té Alemanya).

El país ha canviat i molt en aquest 90 anys, a tret d’exemple:

 • Hi ha 300 milions de xinesos que han sortit de la pobresa.
 • Creix amb unes taxes properes al 10% des de fa una dècada.
 • Estan preparant la seva pròpia estació espacial.
 • Han inaugurat el pont sobre el mar més llarg del món.
 • És el país amb més quilòmetres de trens d’alta velocitat.
 • La Xina s’ha convertit en la segona economia del món. 

Però si el país ha canviat, també ha canviat el Partit Comunista.

Per a tots aquells i aquelles romàntics del comunisme, us deixo dos exemples que il·lustren quan de ràpid canvien les coses.

Primer exemple

El Comitè Central del Partit Comunista es composa de 300 membres.

Imatge d'un plenari del Partit Comunista de Xina

Doncs bé, estan a punt d’acceptar com a membre al senyor Liang Wengen, que és ni més ni menys la fortuna més gran dela Xina. Demoment ja ha superat l’examen del Departament d’Organització i la decisió final es prendrà en el proper Congrés del Partit.

En el Comitè Central ja hi ha d’altres milionaris, però aquest és el primer que arriba des del sector privat (sector de la construcció).

Tot està canviant ala Xinai ho està fent a un ritme vertiginós. Des del tret de sortida de Deng Xiaoping quan durant l’obertura econòmica va dir que enriquir-se era gloriós. A quan el 2002, el seu seguidor, Jian Zemin, va obrir la porta del Partit als empresaris. 

La nostàlgia i les essències del Partit s’han guardat en un armari i s’ha tirat la clau.

Segon exemple

S’acaben d’instal·lar les primeres màquines dispensadores d’or. Cada caixer disposa de 320 barres d’or, a més de monedes.

Màquina expenedora d'or

El màxim que es pot treure en cada transacció són 2,5Kgr d’or (al preu d’uns 115.000 Euros). La cotització s’actualitza instantàniament i la informació arriba a la pantalla de la màquina expenedora.

La companyia instal·ladora té en previsió estendre una xarxa de 2.000 caixers com aquest.

Bé, tot això em fa pensar que no estic al dia de la velocitat a la que està canviantla Xina. M’he de posar al dia.

Si en a mi em costa saber al ritme que en allà estan canviant els valors i la manera de veure les coses, que no pensaria Mao si aixequés el cap?

En la propera neteja que faci de la llibreria potser que aprofiti per llençar “el libro rojo”, ja no serveix. Bé, potser només com a curiositat.

Tomàs Ramos – http://trt2009.wordpress.com

Quant a

Andròmina semiorgànica arribada de l'espai exterior per conèixer-vos millor. Interessat en tot. He d'omplir la meva base de dades.

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
6 comments on “…Si Mao aixequés el cap!
 1. Oriol López ha dit:

  Aquesta traïció dels partits que es van fundar com a partits d’esquerres a la ideologia original i la seva rendició al capitalisme més brutal s’ha produït arreu; tan sols cal mirar que li queda de socialista i d’obrer al PSOE.

  • Tomàs ha dit:

   El que li queda segur és la “E”, d’aquesta no s’obliden.

   És com si a la Xina hi hagués hagut una segona revolució (després de la comunista). Estan donant al país la volta com un mitjó i en el camí van deixant tot allò que evitaria el canvi, malgrat això signifiqui oblidar-se de molts dels criteris intocables per l’ortodòxia comunista.

 2. elisballeste ha dit:

  A la República Popular de la Xina podem constatar com el capitalisme i comunisme no són tan diferents. El poder és a mans de l’Estat o del capital i és molt fàcil que ambdós es confonguin i convergeixin.

  • Tomàs ha dit:

   Certament, hi ha interessos que encara que contraposats es veuen en la necessitats de caminar de la mà per conveniència pròpia.

   Els milionaris afloren a al Xina com a bolets i dins l’estructura del Partit se senten més segurs, i aquest els utilitza com a exemple i aprofita la seva experiència i els seus contactes.

 3. Ramon ha dit:

  El que trobo més rellevant és la cultura consumista dels joves xinesos. Són esclaus dels últims gadgets tecnològics i productes nous del mercat. Un exemple és que una estudiant xinesa em va informar de les novetats del congrés 3G de Barcelona a través del QQ (msn xinès) des de la Xina. I confessava que el seu principal objectiu era tenir-lo.

  • Tomàs ha dit:

   Gràcies per les aportacions Ramon.

   Tal sembla que les noves generacions nascudes a les ciutats no tenen res a veure amb les generacions que tant sols els varen precedir va uns pocs anys.

   Internet i les televisions fan arribar arreu l’escenari mundial del consumisme.

   Sembla que el futur més immediat de la Xina és seguir transitant per aquesta via econòmica, si més no mentre segueixin en taxes de creixement tant altes.

   És molt important això que ens expliques de la joventut xinesa, pel que indica que les coses realment estant canviant.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: