D’artistes i estafadors

Astorament a Dortmund (Alemanya) per una tràgica notícia: una obra d’art valorada en 800.000 euros ha estat netejada a ultrança –i es veu que, per tant, destrossada– per una despistada dona de la neteja del museu on era exposada.

Quedi dit que jo, d’art, no hi entenc gens ni mica. Igual com tampoc no hi entenc gens de cuina, per exemple. Comprendran, tot i així, que amb això no vull dir pas que no sigui capaç de diferenciar un plat de merda de gat i un rissotto, per dir alguna cosa. Doncs de la mateixa bàsica manera cregui’n-me que sóc ben capaç de saber què és una obra d’art i què són unes eines de paleta amuntegades de qualsevol manera. Tot seguit, uns il·lustratius exemples:

Heus ací “La persistència de la memòria” d’en Dalí. Això ho considero art i al seu autor, un artista.

Heus ací l’escultura “destrossada” a Dortmund: “Wenn es anfängt durch die Decke zu tropfen” (Quan comença a degotar el sostre) d’en Kippenberger. Això ho considero una merda com un piano i al seu autor, un estafador. 

Ara que, bé, ja els ho he dit: jo, d’art, ni puta idea. Així que ja em perdonaran si les meves paraules els han semblat un ultratge al bon gust. Com a mostra de bona voluntat i de comprensió a les seves particulars visions artístiques, els obsequio amb una obra d’art que vaig capturar fa molts pocs dies al meu estudi de Collblanc.

L’he titulada “Quan vas a cagar i el vàter està en obres”. Desitjo que els agradi.

Si els interessa una còpia ampliada per al menjador de casa, no dubtin en demanar-me-la. Accepto Visa. Gràcies.

Enllaç | La Vanguardia – “Una limpiadora de un museo alemán destroza una obra valorada en 800.000 euros”

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Tagged with:
Arxivat a Cultura i Societat
16 comments on “D’artistes i estafadors
 1. Oriol López ha dit:

  Potser s’hagin perdut diners amb la destrossa, però, el que se’n diu art, jo diria que no. Que consti, però, que jo tampoc no n’entenc gaire d’art.

 2. Voro monjo ha dit:

  Sea cual sea su antigüedad y clasicismo, una obra de arte es en acto y no sólo potencialmente una obra de arte cuando pervive en alguna experiencia individualizada. En cuanto pedazo de pergamino, de mármol, de tela, permanece (aunque sujeta a las devastaciones del tiempo) idéntica a sí misma a través de los años. Pero como obra de arte se recrea cada vez que es experimentada estéticamente.
  John Dewey, El arte como experiencia (1934).50
  Segons aquesta definicio d’obra d’art, si que es possible que la escultura “destrossada” ara es cotitze pels 800.000 €, despres de la propagacio mediatica desencadenada per l’accident de la netejadora… Abans, el unic que se es que cadascu es lliure de posar el preu que vullgui… De tots es sabut que: “Contra el vicio de pedir, la virtud de no dar”. Respecte a la teva foto, company… Potser “quedaria be” en algun raco del bany, perque no?

 3. didaclopez ha dit:

  Què és l’art? Per mi, la més artística de les imatges, és l’última. De debò que és obra teva? Si és així, se’t felicita

  • elbixo ha dit:

   De debò, de debò. Celebro que la trobi interessant. Apujaré el preu.

 4. yeagov ha dit:

  Algú es deixa unes fustes velles i brutes en un racó d’un museu i tothom creu que és una obra d’art, jo crec que la senyora de la neteja el que hauria d’haver fet era treure aquesta andròmina del museu i llançar-la al contenidor de reciclatge.
  Fa temps un artista, ara qualsevol es pensa que ho és, va exposar un munt de llesques de pa de motlle en un museu que van anar florint-se, art efímer en diuen, i tothom ho veia com un exemple d’art modern. Una vegada me’n vaig anar de vacances deixant-me un iogurt a la nevera i quan vaig tornar estava més que caducat, l’hauria d’haver portat a un museu com obra d’art conceptual.
  Oriol, jo tampoc tinc ni idea d’art i crec que l’artista d’aquesta presumpta obra d’art destrossada encara tenia menys idea d’art que nosaltres.
  Voro: Hi ha gent que ha posat obres de Picasso als lavabos de casa seva, No veig perquè no es pot posar un rotllo de paper higiènic al menjador de casa.

 5. Laia Perez ha dit:

  Definició d’art: “El arte (del latín ars) es el concepto que engloba todas las creaciones realizadas por el ser humano para expresar una visión sensible acerca del mundo, ya sea real o imaginario. Mediante recursos plásticos, lingüísticos o sonoros, el arte permite expresar ideas, emociones, percepciones y sensaciones.”

  A partir d’aquí, que cadascú valori el que és art i el que no, ja que és un concepte molt subjectiu. De totes maneres, sóc creient de que l’art hauria de ser una mica més “selectiu” amb el que vol que el representi….

 6. Antonio ha dit:

  ¿Alguien ha pasado por el museo Reina Sofía, en Madrid?. Allí hay un “cuadro”, es decir, un lienzo de unos 2 x 2 m totalmente en blanco, y titulado (no os lo vais a creer) “Blanco”. Puedo imaginar que en ese museo no exponen cualquier cosa y tal vez yo no sea capaz de apreciarlo. Recuerdo haber visto en el museo Dalí un cuadro, “El torero alucinógeno”, que en sí mismo ya me impresionó, pero una amiga guía (la ex mujer de Evarist Vallés, que tiene una galería dedicada en el museo, íntimo amigo de Dalí) me explicó montones de detalles del cuadro que por mí mismo habría sido incapaz de descubrir y ahora sí veo el verdadero valor de la obra. ¿Tal vez si alguien me explicara los secretos de “Blanco” y de la obra comentada en este blog si las valoraría? No sé… ante mi ignorancia prefiero dudar antes que descalificar.

 7. elbixo ha dit:

  Benvolgut Antonio,

  Realment necessita que algú li expliqui el secret d’un llenç totalment blanc? Jo, sincerament, prefereixo desqualificar; m’hi diverteixo més.

  Salutacions.

 8. yeagov ha dit:

  Fa dos anys vaig estar a París, vaig visitar el Louvre. Tot i que la coneixia per fotos vaig veure la Victoria alada de Samotràcia, una impresionant escultura que no cal que t’expliquin res per meravellar-te. A Roma, al Vaticà vaig veure La Pietà una altra gran escultura, veus el que representa, la Capella Sixtina una obra pictòrica espectacular. Què és art?. Això és l’art.
  No ho és aquesta escultura de Dortmund.

 9. Crispi ha dit:

  Em fan certa ràbia aquells que diuen: “jo no hi entenc d’art (o del que sigui) però això és una merda. A mi em costa molt opinar (sobre tot despectivament) sobre fisica quàntica, d’opera o de la qüalitat de la tòfona blanca, entre moltes d’altres coses. Prefereixo escoltar i, si és un tema que m’interessa de veritat, aprofondir. aprendre, estudiar i/o documentar-me, abans de fer el ridícul o el graciós.

  • elbixo ha dit:

   Vaaaaaja, què hi farem? A mi també em fan certa ràbia (i pena) els amargats sense cap tipus de sentit de l’humor que miren d’empestar tot Déu amb la seva mala lluna, però de Joans, Joseps i Ases, n’hi ha a totes les cases, ja se sap.

  • yeagov ha dit:

   Que algú no sàpiga llegir una partitura no vol dir que no pugui criticar una pressumpta música que li destrossa la oïda. El primer que ha de saber d’art ha de ser l’artista i diria que l’autor de l’andròmina aquesta del museu de Dortmund té d’artista molt poc. Quan algú aconsegueix vendre una andròmina inútil i aconsegueix que li comprin fent-la passar pel que no és diria que se’l pot considerar un estafador. I no ens oblidem que aquesta andròmina li ha costat al museu 800000 euros.

 10. Crispi ha dit:

  Elbixo: tenir més o menys sentit de l’humor no te res a veure amb opinar despectivament d’allò que un desconeix. Tots tenim carències i no les hem de traslladar als altres. Són pròpies i s’han d’assumir. Res a veure amb “l’humor, l’amargor o l’empestament”.

  Yeagov: una obra valorada en 800.000 € no vol dir que al museu en qüestió li hagi costat aquest preu.

  Resumint: opinar és gratuit i en l’època 2.0 tothom s’hi veu en cor. Molt bé. Però és fàcil fer el ridícul, sobre tot parlant d’allò que un no en te ni punyetera idea.

  • elbixo ha dit:

   El que deia: un amargat. El més bonic del cas és que, a més, gosa parlar de fer el ridícul. Ell! Per cagar-s’hi. Hauríem de mirar si ha cap manera d’activar un filtre anti-trolls pedants a WordPress…

  • yeagov ha dit:

   Opinar no és gratis però si més barat que pagar per presumptes obres d’art que ara per ara només ha aconseguit ser coneguda perquè una senyora de la neteja amb més bon criteri artístic que l’autor i que els que dirigeixen el museu aquest va pensar que era una andròmina bruta que els manobres s’havien deixat després de fer una reparació.
   Si, tots ens veiem amb cor d’opinar sobre art perquè també qualsevol es pensa que és artista.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: