#20N, tribulacions electorals: abstenció o vot nul?

Continuo, benvolgudes i benvolguts, donant voltes al tema de votar o no votar en les properes eleccions. Òbviament, com ja hauran endevinat a partir d’alguns altres apunts (o si em segueixen al Twitter), ja he descartat total i absolutament d’emetre cap vot vàlid en unes eleccions, per a mi, foranes. Això m’ha reportat l’àcida crítica dels fonamentalistes del vot, els quals ja m’han advertit diverses vegades que no votant, o votant nul, “el sistema” m’ignorarà. Com si un independentista tingués cap opció de votar en unes eleccions espanyoles i no sentir-s’hi totalment marginat. Ah, sí, per descomptat: la proposta que em fan és votar ERC, un partit que tan aviat reclama el pacte fiscal com la independència, exhibint una bipolaritat electoralista aguda símptoma de poltronisme crònic –potser incurable.

Fet aquest breu resum de les meves tribulacions electorals, voldria compartir amb vostès un parell de coses. La primera és un vídeo que em van fer arribar fa pocs dies. És, en teoria, dels Anonymous, moviment d’indignats que promou el “#nolesvotes” i el “#votaaotros”. Aquesta gent també fa campanya a ultrança pel vot però, en el seu cas, pel vot a partits petits o, en cas de no sentir-se representat per cap partit, pel vot nul. Al vídeo se suposa que hi expliquen per què vot nul i no abstenció. Malauradament, diguin-me tòtil, jo no hi acabo de veure la diferència a efectes pràctics. Facin-hi un cop d’ull a veure si vostès en treuen l’entrellat.

Abans de res vull fer èmfasi en una circumstància que molta gent, per ignorància o per maldat, no argumenta correctament: l’abstenció i el vot nul en cap cas perjudiquen els partits petits (ni beneficien els grans), això és una enganyifa que molts proven de fer servir, precisament, per captar vots. Al vot en blanc, en canvi, sí que podem atribuir-li aquesta qualitat, ja que compta com a vot vàlid i eleva, per tant, la barrera de vots que un partit petit necessitarà per treure representació, beneficiant, de retruc, els partits grans, que ho tindran més fàcil per augmentar el nombre dels seus representants.

Dit això, tornem al tema de la diferència entre nul i abstenció. El vídeo l’explica? Perquè jo no ho he sabut veure. L’únic argument esgrimit per no abstenir-se és que “no hi ha manera de saber els motius de l’abstenció” i que “les dades de l’abstenció són presentades com a quelcom simplement anecdòtic”. Ara jo em pregunto: hi ha cap manera de saber els motius d’un vot nul? De quina manera són presentades les dades dels vots nuls, si no és de manera absolutament anecdòtica, potser més i tot que les dades de l’abstenció? L’intent de marginar l’abstencionisme em té, sincerament, un pèl intrigat, ja que històricament els moviments més contraris al sistema han usat i reclamat sempre aquesta via.

I ja per acabar, i a propòsit de tot plegat, els plantejo una –si més no– curiosa opció que vaig descobrir ahir gràcies al gran @tmallafre. Es tracta de la proposta d’uns indignats independentistes els quals, a part de negar-se a participar d’aquesta farsa mal anomenada democràcia, volen fer un petit sabotatge per tal d’obtenir més ressò mediàtic. Facin una volta pel seu bloc: indepespp.blogspot.com.

Òbviament, la proposta està influenciada per aquesta notícia d’un vot a ERC i al fundador de l’Opus Dei. És evident que el format que proposen, legalment, hauria de ser considerat nul, però si la cosa tingués repercussió i fórem molts els qui ens decidíssim per aquesta opció, el caos de què parlen (i per tant, la repercussió dels voltors mediàtics) estaria ben assegurat. Vet aquí una curiosa manera de no comptar els vots nuls de manera anecdòtica.

Picant l'ullet

Bixo.
http://elblocdelbixo.blogspot.com

Quant a

Rojoseparatista animalista de Barsalona. Can Fanga. Catalunya. Reino de España.

Arxivat a Cultura i Societat
5 comments on “#20N, tribulacions electorals: abstenció o vot nul?
 1. Oriol López ha dit:

  Jo encara no sé què fer al respecte, no sé veure cap manera que el meu vot a les eleccions espanyoles, en un sentit o en l’altre, pugui beneficiar (o, si més no, deixar de perjudicar) Catalunya, tal i com està muntat el sistema. En qualsevol cas, qualsevol mesura en el sentit correcte per part de qualsevol partit, cas que prosperés, podria ser invalidada pel Tribunal Constitucional que no hem votat. Ja ho hem vist en el cas de l’Estatut.

 2. Jordi Bonastre ha dit:

  A mi personalment mai m’ha agradat l’abstenció, perquè fica en un mateix sac a:

  – Gent que difícilment podrà votar en cap elecció. Per exemple: persones d’edat molt avançada o amb Alzheimer, persones amb greus problemes de mobilitat, persones amb malaltia greu, persones difuntes que no han estat donats de baixa en el cens, etc.

  – Gent que no podrà votar en aquestes eleccions. Per exemple: ser fora i no haver estat a temps de demanar el vot per correu, haver canviat de domicili recentment i no tenir el cens actualitzat, tenir un imprevist el dia de les eleccions, estar malalt, etc.

  – Gent que per deixadesa no arribarà a votar: perquè arriben tard, perquè se’ls oblida, etc.

  – Gent que “passa” d’anar a votar: perquè no creuen en el sistema, perquè “passen” de la política, perquè tenen coses millors a fer, perquè fa mandra, etc

  – Gent que no sap que pot votar. Per exemple: gent nacionalitzada recentment…

  – Altres motius, que ara mateix no em vénen al cap però que segur que n’hi ha

  Cadascuna d’aquestes fonts són petites per separat, però sumades donen el total d’abstenció, que en unes generals sol rondar el 30%. Jo crec que és un grup massa heterogeni per poder treure’n conclusions sòlides.

 3. Tomàs ha dit:

  Has exposat el tema de les eleccions i el fet de votar des d’un punt de vista interessant.

  La meva opció també és independentista, però com exposo en el meu darrer post, no sé que fer el proper diumenge.

  He entrat al Web que ens has presentat i això de “sembrar” el caos sembla una idea interessant però no està en la meva línia.

  També he consultat la notícia del vot anul•lat a Girona, notícia que no recordava. Cal es`ta al cas per a que no torni a passar. Si bé, cal pensar que qui ho va fer ja ho feia amb la intenció de que no comptabilitzés.

 4. Jordi Bonastre ha dit:

  Les alternatives a l’abstenció són:

  – Vot nul: Són vots no vàlids i, per tant, no afecten el resultat, però sí que són comptabilitzats. Tot i que és cert que sempre hi ha vots nuls no intencionats, en la majoria de casos són fets intencionadament i, per tant, expressen un vot de protesta. I a més, surten en els resultats oficials automàticament

  – Vot blanc: És el vot de protesta “oficial”. El problema és que, a diferència dels vots nuls, sí que són vàlids i, per tant, en teoria afecten el resultat… però només sobre el paper. Amb això últim vull dir que sobre la pràctica no afecten tant com pensem. M’explico: l’únic efecte que tenen els vots en blanc és que fan apujar el llindar de vots mínims per tenir representació en una circumscripció, que és del 3%. Però és que aquest mínim en el fons no el marca el 3% sinó que el marca el nombre d’escons. Per exemple, a la meva circumscripció (Girona) s’escullen 6 diputats. Encara que un partit superés aquest llindar del 3%, seguiria sense tenir representació perquè necessita un 15% aprox per obtenir un escó. Potser les úniques circumscripcions on sí que podria afectar serien Barcelona i Madrid, degut a que tenen un nombre d’escons més alt i, per tant, el llindar és més baix.

  – Vot a partits minoritaris: Vot a qualsevol partit que sobre el paper no tingui cap possibilitat d’obtenir escó. Té el mateix efecte que el vot en blanc (fa augmentar el mínim de vots necessaris) però hi ha la possibilitat, tot i remota, d’ajudar al partit en qüestió a obtenir l’escó

 5. jardinatural ha dit:

  Jo hi veig la següent diferencia entre el vot nul i l’abstenció: el vot nul queda marcat com que t’has molestat a anar-hi i et marquen a la llista com que has votat. L’abstenció no defineix si vols protestar o estas malalt o no t’interessen les eleccions, ni comptes per res. El nul potser empeny alguna persona a fer un anàlisis o estudi.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: