El valor dels anys

"Carallán", de Noel FeansLa saviesa i la intel·ligència resulta quasi sempre més eficaç que la força bruta; i, a diferència d’aquesta última, es van acumulant amb els anys i transmetent d’una generació a la següent. L’espècie humana és l’única del tronc dels primats que sobreviu passat el període fèrtil, i en aquesta llarga pervivència hem de veure el gran recurs de l’home per a triomfar com a ésser intel·ligent, capaç d’utilitzar l’experiència adquirida. A l’antigor, l’ancià era el savi i el dirigent, la seva memòria, i la seva experiència per a resoldre els problemes plantejats per un entorn feréstec eren la força de la col·lectivitat. Tot i que els joves tenien més força, més rapidesa i més resistència a l’hora de caçar o de defensar el territori, era gràcies a la seva saviesa que l’home superava els seus adversaris naturals, molt més forts, resistents i ràpids en la majoria dels casos, i era l’ancià o el consell d’ancians qui determinava l’estratègia que calia seguir. L’edat té una gran importància en el ple desenvolupament de la persona humana. La vida humana no és un camí fàcil de recórrer, és ple d’obstacles i proves, gràcies a les quals té lloc l’evolució cap a la maduresa i cap a la saviesa, i pel sol fet de resistir-les, el ser humà va adquirint una grandesa que és la pròpia de la seva espècie. Els grans homes són ancians carregats amb el fruit dels seus anys, i les seves obres són les que han motivat la prosperitat del propi poble.

Autor: Xabier Moreno

El text anterior correspon a una traducció i adaptació d’uns fragments extrets del llibre “Triunfar en la 3ª edad” (1982), de Xabier Moreno Lara.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
4 comments on “El valor dels anys
 1. Tomàs ha dit:

  Fins l’arribada de la Crisi, a Espanya s’ha seguit el camí contrari al que s’exposa en aquest Post.

  Recordem com amb poc més de 50 anys totes les grans empreses i bancs corrien per prejubilar els seus treballadors. Els era igual perdre la seva saviesa i el seu aprenentatge, es tractava de contractar els nous llicenciats a preus molt barats.

  • Oriol López ha dit:

   Jo crec que als 50 anys, per a molts llocs de treball, un treballador està en perfectes condicions per poder continuar aportant valor a l’empresa.

 2. Maria Boix ha dit:

  Jo sóc de les que m’agrada escoltar a la gent gran. Quan alguna persona gran m’ha dit que no ha pogut estudiar i que és “tonta” jo els dic que potser no tenen estudis, en molts casos, amb prou feines saben escriure, però que han anat a la universitat més important, que és la de la vida. N’aprens tantes coses…

  • Oriol López ha dit:

   Sí, i, de fet, moltes persones que ja han arribat a l’edat legal de jubilació i que ja han deixat de treballar de forma remunerada, estan trobant en el teixit associatiu i en internet plataformes a través de les quals continuar aportant valor a la comunitat, els seus coneixements i la seva experiència vital.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: