Els Boscos Boreals i les Sorres Bituminoses

Els boscos boreals s’estenen per el continent americà i eurasiàtic i són els que més extensió ocupen al mon. La Taigà sinònim de boscos boreals, és una paraula d’origen rus que es usa també per anomenar aquest tipus de boscos amb coníferes que es van formar desprès de la darrera glaciació. Els boscos boreals del continent americà tenen una diversitat més alta que els de Eurasiàtic.


Estan formats per coníferes del tipus pi (pinus), avet (abies), pícea (picea), i làrix . No s’hi troben gaires arbusts i pricipalment s’hi formen molses i líquens. El clima és realment fred i continental amb temperatures que oscil·len entre 20 i menys 60 graus centígrads, el dia més càlid al sud de la zona del bosc Finlàndia i el dia més fred al interior de Siberià. El creixement dels boscos i la vida es concentra principalment durant l’estiu i especialment durant els dies llargs de més llum. Durant l’hivern el dies són curts i foscos, la majoria d’animals hivernen i la resta viuen de les reserves congelades.

La vida dels indígenes és basa en la caça i pesca principalment. Però els assentaments moderns s’estableixen per el comerç forestal, l’extracció de minerals i petroli com al estat d’Alberta. S’obté 1 barril de petroli per 2 tones de sorres bituminoses. El gran volum de sorra diu molt de la baixa productivitat del procés d’obtenció de petroli, cal una gran quantitat d’energia, normalment gas, per escalfar l’aigua i bombejar-la a gran pressió per separar el petroli de la sorra.

Un sòl àcid i pobre en matèria orgànica degut al baix contingut de les fulles i resines de les coníferes fan que els boscos boreals es nodreixin pricipalment de l’associació dels fongs micorrizes que aporten els nutrients a les arrels que sustenten els arbres. Les arrels de suport s’estenen fins a 1m. que és la part que al estiu es desgela del permagel del anglès ‘permafrost’. Aquests boscos se’n parla dels boscos beguts, un efecte provocat per el desglaç del permagel provocat per l’escalfament global, fa que els arbres es moguin perdent la verticalitat.

Els boscos boreals són de biodiversitat baixa comparant amb els boscos primaris tropicals però la seva extensió és la més important del planeta i cal: conservar-la per el gran magatzem que representa de CO2 i consumir fusta de conreu certificat. La desforestació és un greu problema al que s’enfronten tots els boscos del planeta degut al creixement de la població i les seves necessitats, molta de la fusta es utilitzada com pasta de paper per objectes de un sol ús i altre per a la construcció i mobiliari, pots col·laborar usant paper reciclat i utilitzar objectes de més d’un ús. També pots consumir objectes de fusta certificada.

De tothom depèn el seu futur, pensa-hi!.

Jardi natural
http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Els Boscos Boreals i les Sorres Bituminoses
  1. Oriol López ha dit:

    A aquest pas no quedarà ni un pam de planeta per destrossar…

  2. […] jQuery("#errors*").hide(); window.location= data.themeInternalUrl; } }); } desdelamediterrania.cat – Today, 3:28 […]

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: