Cap a la sostenibilitat energètica

Des de sempre l’ésser humà ha intentat enfrontar el problema de l’aprofitament i transformació dels grans fluxos d’energia que arriben a la Terra procedents del Sol. Per fer-ho ha anat investigant, desenvolupant i perfeccionat dia a dia, diferents sistemes o convertidors d’energia.

La societat actual en la que vivim,  demanda cada dia que passa una major quantitat d’energia, que en la majoria de països es cobreix a partir dels combustibles fòssils, l’energia nuclear i l’hidràulica. Les dues primeres a més de ser perilloses per al medi ambient són recursos limitats i esgotables.

Per si no fos prou, a aquests dos problemes, cal afegir, la dependència econòmica dels països que tenen major quantitat de recursos energètics i matèries primes respecte dels desenvolupats, el que provoca una explotació indiscriminada d’aquests recursos a més d’un control polític i econòmic sobre els primers.

Cal pensar doncs en noves solucions amb la sana finalitat d’arribar a un major equilibri en l’explotació i utilització dels recursos, que conjuge una actuació compromesa, sostenible i adient amb el medi ambient. Per tant, tots i cadascú de nosaltres, i des de la parcel·la que ens pertoca hem d’orientar els nostres esforços envers la consecució de les següents fites:

  • Investigació, desenvolupament i millora de fonts d’energia alternatives que s’adapten a les necessitats locals, a més de caracteritzar-se per ser renovables i de baix o nul impacte contaminant.
  • Major utilització de fonts d’energia no contaminants, valorant que volem i cap a quin sistema energètic ens encaminem.
  • Diversitat energètica i desenvolupament de sistemes locals de baix impacte ecològic, controlats mancomunadament.

  • Premiar i fomentar l’estalvi energètic, qualsevol que siga el sistema emprat.

  • Recerca i desenvolupament de línies d’investigació que augmenten el rendiment i eficàcia de les instal·lacions, intentant aprofitar el calor residual.

Professor de Biologia

Tagged with:
Arxivat a Ciència i Tecnologia
One comment on “Cap a la sostenibilitat energètica
  1. Oriol López ha dit:

    És una qüestió de supervivència, o anem cap aquí o cap al col·lapse.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: