Rànquing d’universitats i estructures de recerca de Catalunya a les xarxes socials

La presència a les xarxes socials del món acadèmic i les entitats que fan recerca està cada cop més consolidada. Conscient de la importància d’aquest fet, he considerat que podria ser útil mostrar quines institucions són visibles a les xarxes i en quin grau.

Science Center, by Alan Garcia on Flickr

Science Center, by Alan Garcia on Flickr

Introducció

He analitzat la presència a les xarxes socials Twitter, Facebook i You Tube de:

  • Les set universitats públiques catalanes
  • Els 48 centres que formen part de la Institució CERCA
  • Les 12 grans infraestructures de suport a la recerca que recull el directori d’unitats d’R+D+I a Catalunya de la Secretaria d’Universitats i Recerca

La recollida de la informació s’ha dut a terme els dies 10 i 11 de febrer de 2012. El rànquing s’estableix d’acord amb la xarxa social Twitter (primera columna de les taules), ja que és la xarxa que compta amb una presència majoritària de les entitats analitzades, per bé que en el cos de l’article també són esmentades les entitats que encapçalen els rànquings a Facebook (segona columna) i YouTube (tercera).

Universitats

Pel que fa a la xarxa Twitter, la UB, la UPC i la UdG lideren la classificació. En canvi, quant a Facebook, són capdavanteres la UB, la UAB i la UPF.

Centres de recerca

Dels 48 centres CERCA, 19 són presents en alguna xarxa social. Encapçala el rànquing tant a Twitter com a Facebook la Fundació Josep Carreras, de la qual depèn l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras. En el cas de Twitter, ocupen les primeres posicions i2CAT, IPHES, CTFC i IDIBAPS. Pel que fa a Facebook, després de la Fundació Josep Carreras ocupen llocs molt destacats l’ICP i el CTFC.

Grans infraestructures

De les 12 grans infraestructures analitzades, només 3 són presents en alguna xarxa social. Encapçala la classificació el BSC-CNS tant en el cas de Twitter com en el de Facebook.

Comptes institucionals

Finalment, he analitzat la presència a les xarxes socials dels comptes d’universitats i de recerca de la Secretaria d’Universitats i Recerca, així com la de l’àmbit de coneixement del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (podeu accedir a totes les xarxes socials d’aquest àmbit institucional des d’aquesta pàgina web). Hi he afegit informació relativa als comptes del portal Recerca en acció (que depèn de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca). Els comptes de recerca destaquen en el rànquing tant de Twitter com de Facebook.

Recomanacions finals…

1) Si teniu curiositat per saber com utilitzen les xarxes socials al Regne Unit i els EUA, heu de llegir aquest article del bloc de Brian Kelly: How Higher Education Uses Social Media [Infographic]: US and UK Comparisons

2) Si el que voleu és conèixer l’ús que fan de Twitter al món acadèmic francès, heu de llegir aquest article.

3) També interessants són les reflexions que fa Lynne Murphy en aquest article del bloc de la London School of Economics sobre la dualitat entre blocaire i recercaire: I’m having a blogsistential crisis! I am a blogger. And I am an academic. But am I an academic blogger?  

4) Si us interessa el tema de l’accés obert a la recerca científica (open access) i el boicot a Elsevier per part d’alguns investigadors, no us podeu perdre aquest article d’Alex O. Holcombe al portal australià The Conversation (a The Economist han arribat a titllar el moviment d’Academic spring, per la similitud contestatària amb la primavera àrab): Spread the word: scientists are tearing down publishers’ walls

5) També volia compartir l’interessant article Favouriting Tweets, Openness and Frictionless Sharing, de Brian Kelly, i no perquè aparegui la meva imatge en una captura de pantalla, sinó sobretot perquè parla de les relacions que s’estableixen entre les persones amb interessos comuns gràcies a les xarxes socials (no us perdeu l’enllaç a l’article “A Tweet Takes Me To Catalonia” en què explica com va conèixer el professor Miquel Duran de la UdG :-) .

Altres articles relacionats

Xavier Lasauca i Cisa
Bloc L’ase quàntic

Recerca 2.0, Ciència 2.0, xarxes socials, dones i ciència, universitats, open access, open science, innovació a l'Administració, open data...

Tagged with: , , , , , ,
Arxivat a Ciència i Tecnologia
2 comments on “Rànquing d’universitats i estructures de recerca de Catalunya a les xarxes socials
  1. Oriol López ha dit:

    El coneixement, quan es comparteix a la xarxa, es multiplica.

  2. […] 2. Rànquing d’universitats i estructures de recerca de Catalunya a les xarxes socials (febrer) […]

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: