El mal espia i el bon sociòleg

"Spies", d'AJ Cann, al Flikr, http://www.flickr.com/photos/ajc1/6357759479/[….] Sovint s’ha dit que un dels punts febles dels sistemes d’espionatge dels estats totalitaris és que els espies, més que donar compte d’allò que han vist, expliquen allò que llurs superiors tenen ganes de sentir. I això és, evidentment, molt mal espionatge.  El bon espia és el que informa explicant «què hi ha». Són d’altres els qui, com a conseqüència de la seva informació, decidiran què és el que cal fer. I bé; el sociòleg és un espia d’aquest mateix estil. La seva feina consisteix a informar amb tota la cura possible d’un terreny social determinat. I seran d’altres (o tal vegada ell mateix, però en un altre paper diferent del de sociòleg) els qui hauran de decidir quins són els moviments que cal fer en aquell terreny. Quedi ben clar que el fet de dir això no significa que el sociòleg no tingui la responsabilitat de preguntar-se pels objectius de qui el paga, o per l’ús que aquest podrà fer de la seva feina. […]

Autor: Peter Ludwig Berger

El text anterior està extret d’un paràgraf en que el sociòleg Peter Ludwig Berger explica la importància que té per a un sociòleg ser el més objectiu possible, pertanyent al llibre Invitació a la sociologia: una perspectiva humanística (2004), la versió catalana del seu llibre “Invitation to sociology: A humanistic perspective” (1963), tot un clàssic en el món de la sociologia.

Oriol López

Quant a

M'agrada llegir i el món de la tecnologia

Tagged with: , , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
%d bloggers like this: