A França també guanya el canvi

Tal com anunciaven les enquestes, a França s’hauran girat les tornes. Els qui aquí, aprofitant els desencerts del tripartit i de Zapatero, argumentaven que eren les polítiques d’esquerres les causants del malestar de la ciutadania que va acabar apartant-los del poder, ara podran dir que a França són les nefastes polítiques de dretes les que han fet que els ciutadans optessin per un canvi. Tan senzill com seria admetre que ningú no ha sabut, no ha pogut o no ha volgut fer front a la crisi, i per tant les urnes van passant factura a tots els governs, sense distinció de colors.

Ja s’ho devien veure a venir, perquè des de fa unes setmanes ha anat creixent la brama de la necessitat de canviar de polítiques. Aquell dogma, imposat bàsicament per Alemanya, però secundat per la pràctica totalitat de governs europeus, segons el qual l’única recepta era la contenció de la despesa, reduir l’endeutament i retallar a tort i a dret, ha començat a posar-se en dubte potser perquè ja veien a venir que la França d’Hollande no estava disposada a seguir-lo. De fet, tampoc era del tot cert que es retallés la despesa a tort i a dret; perquè per a injectar diners a la banca no hi havia límits i les xifres es compten per bilions. Fonamentalment, les retallades eren la consigna per a eliminar l’Estat del benestar. Sigui com sigui, el cert és que ara ja pràcticament tothom coincideix en quelcom tan obvi com que caldria impulsar polítiques de creixement: hauran descobert la sopa d’all!

De tota manera, tampoc cal fer-se massa il•lusions. L’economia europea està perfectament controlada, i els grans poders econòmics no voldran precipitar la sortida de la crisi mentre no hagin completat la seva obra de desmantellament de l’Estat del benestar i d’adequació de tota la legislació en funció dels seus interessos. François Hollande, si no accepta com la resta de dirigents europeus seguir les directrius que li marquin, es trobarà amb el boicot i l’atac directe a l’economia francesa: Si fins ara els mercats han respectat relativament França, no pas per la seva situació econòmica, molt més greu del que diuen, sinó perquè era el gran aliat d’Alemanya, ara podrien descarregar les seves ires contra l’economia francesa. I a sobre, encara diran que ha estat culpa dels socialistes!

Josep Romeu
http://blocdejosepromeu.blogspot.com.es/

Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “A França també guanya el canvi
 1. Julian ha dit:

  Reblogged this on Para mis amigos… Blog and commented:
  …La economía Europea está perfectamente controlada y los grandes poderes económicos no precipitrán la salida de la crisis, hasta que no hayan acabado con el estado de bienestar…

 2. Oriol López ha dit:

  Totalment d’acord: Per què haurien de voler acabar amb la crisi? És l’excusa perfecta per a justificar les barrabassades que estan fent.

 3. Un ganxó ha dit:

  Abundant en allò de que les dretes eren les que van ocasionar la crisi i a l’inrevés depenent del país on s’han produït canvis polítics, no oblidem que a Catalunya amb el “govern dels millors” també descarregaven contra el tripartit, fet que encara dura, i tot per amagar la seva total ineptitut (la de CiU) per a solucionar res, llevat de retallar i retallar. No hem d’oblidar mai que són de dretes i depenents del capital voraç, més que depenents hipotecats. Espero i desitjo que, a les properes eleccions pateixin una desfeta tal, que aquella federació s’estavelli fins al punt de que no se’n senti a parlar mai més.

Els comentaris estan tancats.

A %d bloguers els agrada això: