Les Indianes a Barcelona

L’altre dia vam anar a veure la magnífica exposició que el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) ha inaugurat recentment al Saló del Tinell sobre les Indianes, amb el títol de “Indianes, 1736-1847. Els orígens de la Barcelona industrial”.

La Barcelona industrial va estar estretament lligada en els seus inicis a unes teles de cotó estampades que, pels seus orígens asiàtics, van ser conegudes amb el nom d’indianes. 

El desenvolupament d’una important manufactura d’indianes va convertir la capital catalana en una de les principals ciutats manufactureres d’Europa a finals del segle XVIII.

Aquesta manufactura fou capaç de generar  les condicions econòmiques, tecnològiques i institucionals que van fer possible, durant la primera meitat del segle XIX, l’aparició de la industria moderna, i va situar Barcelona entre les ciutats pioneres de la industrialització europea.

L’exposició fa un recorregut didàctic molt ben treballat amb textos, filmacions, documents i altres elements com maquetes industrials, etc. que permeten fer-se una idea molt exacte de tot el que això va representar per Barcelona i per Catalunya.

Especialment per mi fou molt interessant repassar l’origen d’aquests teixits anomenats “indianes”, perquè precisament per la meva experiència laboral al Departament de Cultura de la Generalitat, i més concretament al CPCPTC (Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana), del qual depenia la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, havíem entrat en contacte amb aquests teixits tant especials.

Estic parlant ja de fa molts anys, concretament del 1991, que fou quan els meus companys responsables i tècnics de la Fonoteca, van decidir, en el moment de publicar el primer disc, on es recollien les  primeres mostres de música i cançó popular, del ritual de la vida de l’home i del curs de l’any, que la imatge distintiva de les publicacions de la Fonoteca, seria ni més ni menys que diferents mostres de teixits estampats, les anomenades “indianes”. El primer disc fou publicat el desembre de 1991, Sèrie 1: Documents testimonials – Recerca directa, volum 1, i portava per títol: “Música de Tradició Oral a Catalunya”.

Precisament les primeres mostres que es van escollir per a fer les portades dels discs o cd’s que es van anar publicant, van ser triades a partir dels teixits que hi ha a l’arxiu del Museu Municipal d’Estampació Tèxtil de Premià de Mar.

Ja he posat uns primers exemples de les portades dels discs, i ara us en poso alguna més per tal que pogueu comprovar com aquestes indianes, gràcies a les publicacions de la Fonoteca de Música Tradicional Catalana, ja les vam anar popularitzant per mitjà de l’edició de la música i de la cançó popular del nostre país.

També adjunto alguna imatge més de les indianes que podreu admirar a l’exposició el dia que decidiu d’anar-hi, la visita de la qual us recomano especialment.

Estarà oberta fins el 16/12/2012.

* * *

  • Vegeu una explicació més detallada sobre l’exposició a Todoreh

Home, 82 anys, feliçment jubilat, avi, i blocaire convençut...

Tagged with: , , ,
Arxivat a Cultura i Societat
3 comments on “Les Indianes a Barcelona
  1. Oriol López ha dit:

    He estat mirant fins quan es pot visitar aquesta exposició, “Indianes, 1736-1847. Els orígens de la Barcelona industrial”. Tenim encara l’oportunitat de veure-la fins el 16 de desembre.

  2. Efectivament, així ho indicava jo en el meu post: Estarà oberta fins el 16/12/2012.

    • Oriol López ha dit:

      Ara ho he vist, m’havia saltat aquesta línia quan l’havia llegit, suposo que m’ha saltat la vista a la bonica imatge que hi havia a sota…

Els comentaris estan tancats.

Subscriviu-vos-hi gratuïtament i rebreu els nous articles al vostre correu!

RSS
RSS
A %d bloguers els agrada això: