Carta a la pesseta

Benvolguda pesseta:
Et trobava a faltar. Has estat uns anys a l’exili però aviat tornaràs. No sé ben bé què dir-te. Ets alguna cosa semblant a una antiga xicota que et trobes un dissabte qualsevol en un supermercat i, amb les galtes vermelles, no saps quines paraules fer servir. La trobes més gran, maltractada pel maleit rellotge, però encara perceps espurnes d’una antiga bellesa.
Tu, pesseta renovada, pesseta del segle XXI, no sé quina cara tindràs. No sé si en els bitllets de 100 encara veure’m al Manuel de Falla. Ai, quins records! Quan feies un canuto i miraves dins podies veure quelcom semblant a ET. Quants riures de nen entremaliat vam dibuixar gràcies al pobre músic. Seran verds els de 1000 i vermells els de 2000? Sortirà el rei en els de 5000 o aquest honor el tindrà un elefant? Substituirem a la Rosalía de Castro en el de 500 per una Belén Esteban feliçment operada? Farem servir al Cristobal Colón en el de 5000 o amb el Kiko Rivera ja ens està bé?
Ai, benvolguda pesseta! Podrem tornar a dir: no vals ni un duro  o ets més salat que les pessetes. Els basars xinesos s’anomenaran  “todo a 100”. Potser fins i tot torni el mític 1,2,3… responda otra vez. Por 25 pesetas decidme nombres de políticos corruptos y banqueros irresponsables. 1,2,3… responda otra vez. Uf, quin atac de nostàlgia.
Si quan va venir l’euro van pujar els preus, ara baixaran? Crec que no. En tot cas, benvinguda de nou pesseta. Rodona… rosseta… i inútil… Ei, parlo de la pesseta, no de cap portaveu de govern! No sigueu malpensats!

Quant a

Si aquest bloc t'agrada el pots recomanar als teus amics... i si no t'agrada, fes-ho amb els teus enemics.

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Carta a la pesseta
  1. yeagov ha dit:

    Val més que no tornem a canviar de moneda o tornaran a arrodonir els preus a l’alça com quan vam canviar de la pesseta a l’euro.
    La pesseta va ser creada pel català Laureà Figuerola, el Montoro del segle XIX, per unificar el sistema monetari espanyol, concretament neix la pesseta l’any 1868.

  2. Oriol López ha dit:

    L’enrenou que es va organitzar amb el canvi de moneda. La proliferació de calculadores i taules per convertir valors de pesseta a euro i d’euro a pesseta. Els rètols, les caixes registradores i el programari que anava en pessetes i que es va haver d’adaptar a l’euro. L’arrodoniment a l’alça dels preus que comenteu. Per a molts, va ser una adaptació complexa; alguns, però, van aprofitar per fer el seu agost amb el canvi.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: