Dia Lliure de Bosses de Plàstic

 

Avui, 3de juliol com en els darrers anys es celebra el dia lliure de bosses de plàstic per conscienciar-nos del us abusiu d’aquest producte que bàsicament es usa un sol cop, és procedent del petroli, embruta els nostres paisatges i pot ser substituït per altres embolcalls de més d’un us fàcilment. Us proposo no agafar cap bossa avui a la compra estalviareu emissions de CO2 a l’atmosfera, energia i reduireu la vostra petjada ecològica.

Animeu-vos a participar i adheriu-vos a la campanya. Trobareu més informació al següent enllaç:

http://www.residusiconsum.org

A continuació trobareu el manifest per un mon lliure de bosses de plàstic. Si us plau, fes corre’l i si vols, ves a l’anterior enllaç i signa’l. Gràcies.

 Manifest per Catalunya Lliure de Bosses

 

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

 

Les bosses de plàstic que ens donen a les botigues, es converteixen ràpidament en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus, són responsables d’importants afectacions ambientals, socials i econòmiques.

 

Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d’aigua i energia, a més del cost ambiental de l’explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l’agreujant de ser un producte no degradable.

 

A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d’un sol ús-. S’ha estimat que a Catalunya, s’usen una mitjana de 5’4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. Les bosses de plàstic representen ja el 2% en pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 Tn a l’any (font: CEPA-EdC, 2006).

 

Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs són fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables, de llarga vida, que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).

 

Raons per rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús:

– Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós.

– Suposen un 2% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses cada cap de setmana.

– El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores.

– Durant la fabricació i incineració s’emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d’hidrogen…).

– Poden trigar entre 400 i 1000 anys en descompondre’s.

– La seva dispersió al medi provoca l’afectació i mortaldat d’animals al medi terrestre i aquàtic.

– Són de fàcil substitució per sistemes reutilitzables.

 

Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d’arreu del món que s’estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s’han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.

 

S’han estat fent esforços des dels ens locals, entitats cíviques i ecologistes, gremis i cadenes comercials catalanes per conscienciar als consumidors i els comerços, però constatem que la via única dels acords voluntaris és insuficient per frenar de forma generalitzada el consum de bosses. Doncs, és del tot necessari i urgent el debat, conscienciació i l’acció de limitar el consum de les bosses de plàstic entre tots els agents socials, econòmics i les administracions per tal d’aplicar solucions normatives i restrictives, pedagògiques i efectives.


 

PER TOT AIXÒ DEMANEM:

 

– Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment el DMAH reguli el consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya, a partir de l’aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa a partir del gener del 2009. La recaptació del impost nodriria un nou organisme, el Fons Econòmic de Prevenció. Aquest Fons s’invertirà en campanyes d’ educació ambiental, consum responsable i actuacions de prevenció de residus.

 

– Que es desenvolupi una campanya de comunicació que s’estengui a tota Catalunya sobre la limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls.

 

– Que es desenvolupin mecanismes per a fomentar els elements reutilitzables per a que facilitin al consumidor el procés de desús de la bossa d’un sòl ús.

Declarar el dia 3 de juliol el dia català sense bosses de plàstic.

Jardi Natural

http://www.unjardipermenjarsel.blogspot.com

Arxivat a Cultura i Societat
2 comments on “Dia Lliure de Bosses de Plàstic
  1. Oriol López ha dit:

    Molts cops, la bossa que et donen no és necessària i va a parar, directament, de la botiga a les escombraries, en arribar a casa. Portar una bossa reutilitzable plegada a sobre quan anem de compres i evitar que ens en vagin donant de noves és una bona mesura per estalviar-ne.

  2. Tomàs ha dit:

    Malgrat les dades, crec percebre (si més no al meu entorn), que el tema de les bosses de plàstic va per bon camí. Crec que moltes persones ja han interioritzat la importància de no utilitzar bosses o bé fer-ho molt esporàdicament. També hi ha que utilitza bosses de plàstic però per a diverses funcions i durant moltes vegades.

Els comentaris estan tancats.

%d bloggers like this: